Начало » Новини » Страната
06.03.2024 г.

На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама

Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама

Двама са кандидатите за ректор на Аграрния университет- Пловдив, след като мандатът на настоящия проф. д-р Христина Янчева изтече и тя няма право да се кандидатира за нов, съобщиха от университета. Със свои платформи за бъдещо управление се представят доц. д-р Боряна Иванова, досега заемаща длъжност заместник-ректор по учебната дейност, и проф. д-р Владислав Попов, заемащ до момента длъжността заместник-ректор по научната и проектната дейност.

Изборът е насрочен за 7 март 2024 г., когато се свиква общото събрание на Аграрния университет. Освен нов ректор 167-те делегати ще изберат и нов академичен съвет на висшето училище.

Доц. д-р Боряна Иванова е завършила УНСС – София, където е придобива бакалавърска, магистърска и докторска степени по икономика и управление на селското стопанство. Постъпва на работа в Аграрния университет през 2001 г. като асистент и последователно заема длъжностите старши и главен асистент, а през 2012 г. придобива академичната длъжност „доцент“. Била е научен секретар на катедра „Икономика“ от 2002 г. до 2011 г. През мандат 2011-2015 г. е директор на Учебно-информационния център на университета, а през мандати 2015-2019 г. и 2019-2023 г. е заместник-ректор с ресор „Учебна дейност и акредитация“.

Има над 40 публикации и участва в повече от 20 вътрешни, национални и международни проекти. Научните й интереси са в сферата на развитието на селските райони, групите на производители, възможностите за развитие и утвърждаване на принципите на био- и кръговата икономика, хранителната и енергийна сигурност. Специализирала е в Германия, Франция, Румъния и Русия. Владее английски и руски език.

Проф. д-р Владислав Попов следва в Тимирязевската селскостопанска академия в Москва, а по-късно придобива бакалавърска и магистърска степен от ВСИ-Пловдив, специалност Растителна защита със специализация Агроекология. Втора магистатура завършва в Аграрния университет във Вагенинген, Нидерландия, а докторската си степен придобива в Университета на Западен Сидни, Австралия. Академичната длъжност „доцент“ в научна специалност „Екология и опазване на екосистемите“ придобива през 2009 г. в Катедра Агроекология на Аграрен университет- Пловдив, а „професор“- през 2014 г в същата. Заема длъжността Председател на Общото събрание на Аграрен университет- Пловдив в периода 2017-2020 г. и заместник-ректор по научната и проектна дейност на университета в мандат 2020-2024 г.

Владислав Попов

Международен научен експерт и съветник е в областите растителна защита, агроекология, биологично производство и биоикономика, автор на над 110 научни и приложни трудове. Член е на Държавната комисия за мониторинг и оценка на Фонд „Научни изследвания“ към МОН (2016-2023). Председател на Изпълнителния съвет и национален координатор на Националната научна програма (ННП) на МОН „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ 2018-2023 г. и координатор на ННП „Интелигентно растениевъдство“ (2021-2024). Член на Постоянната комисия за научни изследвания в земеделието (SCAR) към Европейската комисия, Управителния съвет на Европейския Форум на храните към Европейския парламент (2020-2023г.) и заместник-председател на Европейската научна инфраструктура LifeWatch ERIC. Ръководи и участва в проекти на Европейската фондация за обучение (ETF), Европейския институт за иновации и технологии (EIT-Food) и Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO). Експерт-оценител е в Изпълнителна Агенция за изследвания на Европейската комисия (EC-REA). Владее английски и руски език.

На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
3476
 

Последни материали
Виж
За най-тежък коч, най-дълъг косъм, доене и стрижба
Победителите в състезанията на събора на овцевъдите получиха заслужените си награди
Нестабилното време затруднява силно прогнозите за тазгодишната реколта
В Украйна пчеларите залагат на слънчогледа
Плодовете обаче ще бъдат едри и сочни
Сезонът на ягодите във Великобритания започва с половин месец закъснение
През първите 41 седмици от настоящия сезон спрямо миналия
Износът на зърно и рапица от Канада се срина с изключение на меката пшеница
Фермерският празник се провежда за втора поредна година
В Момчилград представиха продукцията на 50 животновъди и местни производители
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Свързани материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Така отговори на твърденията на министъра на икономиката
Владимир Русев посочи успехите на „Ел Би Булгарикум” на българския пазар
Важни антикорупционни промени
Областни земеделски шефове, както и чиновници от ДФЗ и БАБХ задължително ще обявяват доходите си
Директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево
Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия
Кадрови смени
Връщат Димитър Горов като заместник директор във фонд „Земеделие“
Кадрови смени
Николай Георгиев е назначен за директор на агенцията по рибарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини