Начало » Новини » Страната
16.04.2017 г.

Честито Възкресение Христово!

Християните по цял свят празнуват Великден

На днешния ден християните по света отбелязват най-светлия празник – Възкресението Христово! Тази година католици и православни честват празника на една и съща дата, което не се случва често. Разликата между двете религии при това отбелязване е тази, че православните християни спазват "идеализирания" Юлиански календар, който междувременно е изостанал с 13 дни от коригирания Григориански календар. На тези две дати Луната има различно положение.

Според притчата на третия ден от разпъването на Исус той възкръсва от мъртвите, за да възвести победата на доброто над мрака и злото. Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън се излиза от храма, бият се камбаните и точно в полунощ се възгласява „Христос Воскресе“. Отговорът е „Воистина воскресе“.

Като отварят вратите на храма, свещенослужителите символизират Христос, който отворил райските двери.

Всеки идва със запалена свещ и червено яйце в храма.

В народната традиция този ден се свързва с боядисаните яйца и козунака. Яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави.

До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от брош се получавала червена багра, от смрадлика – оранжева, зелено – от коприва, жълто – от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

Винаги, когато са се боядисвали яйца, се е приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи.

Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

Историческите хроники разказват, че за първи път козунак се приготвя през 17 век във Франция. Според изследователи на българското възраждане за първи път козунак в съвременния му вид се е появил в Шумен в средата на 19 век, когато тук временно пребивават унгарските емигранти начело с Лайош Кошут след несполучилата национална революция.

Други източници пък говорят, че козунаците са привнесени в България от Румъния. Там пък са  започнали да пекат сладки хлябове по аналогия на традициите в Полша.

Честито Възкресение Христово!
5405
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Над 4 хиляди магазини и складове са проверени
Пет обекта за храни са затворени при проверките за Великден
Православният свят чества най-светлият празник - Великден
Честито Възкресение Христово!
Жените раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите
На Велика събота духът на Иисус Христос слиза в ада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини