Начало » Новини » Интервю
05.04.2017 г.

Матански: От новия министър ще искаме отваряне на мярката за организациите

Матански с дъщерите си, когато се учредяваше организацията Снимка: Архив

Първото искане, което животновъдите от Раковски ще отправят към новия министър на земеделието, е през тази година да бъде отворен прием на проекти по мярка 9 за учредяване на групи и организации на производители“. Това съобщи Рангел Матански, управител на сдружението „Фермерско мляко“ и съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България. Според актуализирания график, качен на страницата на фонд „Земеделие“, тази година прием по мярка 9 няма да има.

В същото време непрекъснато се говори за стимулиране на сдружаването, тъй като след 2020 година европодпомагането с предимство ще отива в групи или организации на производителите.

На въпрос на Синор.БГ колко са признатите организации до момента, от министерството на земеделието отговориха, че досега са признати 72 организации и групи на производители. Това означава, че само за половин година броят им се е удвоил.

Според данните от общия брой 11 са организациите и 23 са групите в сектор „Плодове и зеленчуци“, една група и 3 организации има в сектор  „Зърнени-житни култури“ , една е организацията в сектор „Семена и посадъчен материал“, една организация има и в сектор „Винено грозде“.

По една група и организация има и в сектор „Медицински и етерично маслени култури“. Една е групата в сектор „Месо“,  две са организациите в сектор „Мляко и млечни продукти“, 26 са групите в сектор „Мляко“ и една организация има в сектор „Мед и пчелни продукти“.

В процедура на признаване (подадени заявления с набор от документи за признаване в МЗХ и  извършени проверки на документи) на една организация в сектор „Плодове и зеленчуци“ и една организация в сектор „Мед и пчелни семейства“.  

Неотдавна в рамките на професионално обучение, организирано от организацията „Фермерско мляко“ в Раковски, животновъди от региона се убедиха в ползите, които нови екипната работа за  всеки участник в организацията, разказа още Матански. В рамките на два поредни дни те са участвали в обучение за въвеждане на добрите практики плюс практически семинар.

В обучението през първия ден фермерите са били запознати с последните новости при храненето – на телета, юници и сухостойни крави - до лактиращи крави. Фермерите са получили професионални отговори за всеки конкретен случай, поставен за разрешаване от тях.

Практическата демонстрация е била проведена във фермата на Тодор Ванев, член на Фермерско мляко, от експерти от Тракийския университет в Стара Загора. В рамките на час са представени ползите от поддържане на копитата на говедата и навременната диагностика чрез ехограф на репродуктивното здраве на животните. „След като фермерите се запознаха с предлаганите продукти и услуги за изследване на здравето на животните, предстои да се сключат и договори за по-изгодни финансови условия, на база заявено количество“, посочи Рангел Матански,

Какви са конкретните ползи за фермерите, участващи в подобни обединения.

- Съдружниците сами определят от какво обучение или практически семинар имат нужда, като се съобразяват със спецификата на собствената си ферма и производство.

- Конкретиката на материала и малките групи водят до кратки, но съдържателни обучения, проведени на място в населеното място или дори във фермите на членовете. Това води до висока полза и отсъствие на загуба на време в пътуване.

- В резултат на концентриране на потребностите сдруженията са атрактивни за доставчиците на стоки и услуги. Това подпомага процеса по договаряне и влияе на крайната цена на сделката.

- Чрез периодичните срещи съдружниците обменят информация по между си и получават важна информация във връзка с изисквания на законодателството, схемите и мерките за подпомагане, конкретните проблеми, свързани с тяхната дейност и др. Това ги прави подготвени за настоящи и бъдещи предизвикателства, като в някои случаи това е разликата между успешната дейност и фалита.

- Чрез концентриране и унифициране на производството могат да договорят по-високи цени за произвежданите от тях земеделски стоки.

- Сдружението може да е основата за достъп до краен потребител с преработен земеделски продукт.

„Земеделието в България все по-трудно издържа на ценовия и конкурентен натиск от външни фактори, като една от причините е, че всеки работи сам и на парче“, припомня Матански. Според него вероятно страхът от кооперативите в миналото също отблъсква хората от общите проекти.

В същото време организация на производителите „Фермерско мляко“ ООД съществува повече от 4 години и към момента е с трета изплатена заявка за плащане по мярка 142 „Създаване на организации на производители“ от ПРСР 2007-2013.

Именно затова и фермерите ще настояват за финансиране по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“. „Ние от Фермерско мляко сме намерили формата, която да позволи на членовете да се възползват от ползите на кооператива, но да не изгубят своята идентичност и независимост. В тази връзка сме готови да окажем подкрепа на колеги от всички сектори на земеделието, които биха тръгнали по пътя на сдружаването и оставяме телефон за връзка в редакцията“, заключи Матански.

Матански: От новия министър ще искаме отваряне на мярката за организациите
14652
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Овластяват групите производители
Затягат контрола върху незаконното използване на географски означения на продукти
Изменя се максималният размер на допустимите разходи за проекти на МИГ и МИРГ
Фонд „Земеделие”
Групи на животновъди и градинари ще кандидатстват с оперативни програми до 13 октомври
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Изводи за една неосъществена политика
Родното сдружаване се хвали само с 40 фермерски групи – в другите европейски държави са стотици!
Кандидатствайте до края на 2023 г.
Фермерски групи и кооперации ще получават заеми – с до 90% от инвестицията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини