Начало » Новини » Страната
02.03.2017 г.

По плана ,,Юнкер“ се отпускат до 15 млн. евро за българския малък е среден бизнес

sinor.bg

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Банка ДСК подписаха споразумение в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансовата подкрепа по Програмата на Европейската комисия „Horizon 2020“. Чрез него ще бъдат отпускани кредити с гаранционно покритие от ЕИФ на иновативни малки и средни предприятия. 

Документът ще позволи на Банка ДСК да кредитира при по-изгодни условия компании от малките и средни предприятия (МСП), които иначе не биха имали достъп до финансиране, като очакванията са да се генерира кредитен портфейл от 15 милиона евро.

Споразумението е подкрепено от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е основният стълб на Инвестиционния план за Европа на Европейската комисия (Планът "Юнкер").

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви, че „ролята на МСП е решаваща за разкриването на работни места и стимулирането на растежа на българската икономика. Днешното споразумение е доказателство, че нашата стратегия дава резултати – стратегията за подпомагане на тези МСП чрез създаване на финансови инструменти, до които в противен случай те не биха имали достъп. Пожелавам успех на малките предприятия, които ще се възползват от финансирането, обезпечено от Плана за инвестиции.“

Според главния директор на ЕИФ Пиер Луиджи Гилибер “подобряването на достъпа до финансов ресурс за малките и средните предприятия е ключов фактор за устойчивото им развитие и подобряването на тяхната конкурентоспособност. Приветствам това ново споразумение за България, което ще позволи на ЕИФ и Европейската комисия да подкрепят още повече български предприемачи."

Инвестиционният план за Европа е един от основните приоритети на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той е насочен към създаване на работни места и подпомагане на растежа. Това е възможно чрез по-интелигентно използване на новите и съществуващи финансови ресурси, премахване на пречките пред инвестициите, осигуряване на видимост и техническа помощ за инвестиционни проекти. Планът вече постига резултати. Проектите и споразуменията, одобрени за финансиране до момента се очаква да мобилизират над 164 млрд. евро в 28-те страни-членки и да се подкрепят повече от 385 000 малки и средни предприятия. На 14 септември 2016 г. ЕК предложи удължаване ЕФСИ чрез увеличаване на капацитета и срока му, както и засилване на нейните силни страни. Най-новите данни по сектори и по държави можете да намерите тук. За повече информация, вижте секцията за често задавани въпроси.

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е част от Групата на Европейската инвестиционна банка. Основната й мисия е да оказва подкрепа на микро, малкия и среден бизнес, като му помага в достъпа до финансиране. ЕИФ разработва и развива както рисков, така и капитал за растеж, гаранции и инструменти за микрофинансиране, които са насочени специално към този сегмент. В тази си роля ЕИФ подпомага целите на ЕС в подкрепа на иновациите, изследванията и развитието, предприемачеството, растежа и заетостта. 

По плана ,,Юнкер“ се отпускат до 15 млн. евро за българския малък е среден бизнес
7480
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
От юли до септември ще ви радва с оранжево-червените си цветове
Кампсис - Campsis radicans
Продуктовите такси за стари МПС се увеличават с 3 %
Правителството актуализира продуктовите такси за моторните превозни средства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини