Начало » Хоби земеделие » Цветарство
11.08.2017 г.

Кампсис - Campsis radicans

От юли до септември ще ви радва с оранжево-червените си цветове

Какмпсисът или както още е познато Campsis radicans, произхожда от далечната Северна Америка. Народното си наименованеие е получило от красивите си декоративни цветове, които са като малък тромпет. "Тромпетеното цвете" е катерлив храст, който цъфти доста обилно и с тази си особеност, придава на вашия балкон или градина един невероятен и екзотичен вид. Листата на това интересно чуждоземно растение са ярко зелени и са перести, това ги прави с доста висока декоративна стойност дори извън сезона, през който се появяват цветовете му.

От месец юли до септември Камсисът цъфти в оранжево-червено, а самите цветове достигат размери до 6–8 см. Камсисът притежава увивни стъбла и обикновено се катери доста успешно по стените, без да е необходимо да му осигурявате каквато и да било рамка.

Трябва да се знае обаче, че младите растения не са толкова устойчиви и е необходимо да им осигурите укрепване, докато укрепнат. На открито във вашата градина тромпетеното цвете може да достигне на дължина до 10м, този факт трябва да се вземе в предвид, когато го използвате в групи с други растения, както и за да му осигурите подхопдящо място с достатъчно пространство, за да се развива оптимално и да не се наруши декоративният му ефект. Ако мястото не ви позвулява да отглеждате растението в нормалните му размери е възможно да му пиложите резитби, за да ограничите разпространението му.

Ако решите да отглеждате Камсиса на вашия балкон, тераса или вкъщи, не се плашете, в саксия това прекрасно растение добива по дребни размери, около 2-3м. Добре е да не го отглеждате в домашни условия, поради едрите размери. Кампсисът е храст, който обича слънчевата светлина, но е важно да го разположите на защитено от вятър място, защото от ветровите течения, кампсисът страда доста, нарушава се неговата декоративна стойност, увреждат се както цветовете, така и листата, възможно е дори да се стигне до загиване на растението.
Цветове на тромпетено цвете - Campsis radicans

Добре е по време на активната вегетация (по време на активен растеж на растението) да го поливате обилно, но не бива да се прекалява, защото може да се стигне до преовлажняване. Преовлажняването води до загниване на кореновата система и е предпоставка за развитието на гъбни болести, които причиняват доста сериозни повреди.

Добре е от началото на вегетацията да се подхранва всяка седмица до месец август с течен тор, като отново небива да се предозира, защото може да доведе до умиране на растението. Важен момент по време на цъфтежа е да се отстраняват отмрелите цветове, това стимулира образуването на новите цветове и подобрява значително декоративният ефект на този красив храст. Възможно е да го съчетавате с други катерливи растения, но Кампсисът се чувства най-добре самостоятелно.

Кампсис - Campsis radicans
9926
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини