Начало » Новини » Интервю
07.02.2017 г.

Николай Керчев: Изнасяме за Германия тиквено семе за производство на олеиново олио

„Керчев и синове” от Пордим разширяват бизнеса

sinor

За 20 години бизнесът на фермера от Пордим Пламен Керчев се разраства и от обикновен зърнопроизводител, днес неговата фирма „Керчев и синове” („Kerchev & sons”) заема сериозни позиции в икономиката на плевенския регион. И друго много важно - приемствеността в бизнеса е развита до степен, в която двамата синове разширяват посоките за дейност, така че освен със земеделие компанията се занимава още с търговия и сервиз на селскостопанска техника. Пред Синор.БГ единият от синовете на фермера Николай Керчев представя дейността и стратегията за развитие на компанията.  

Г-н Керчев, участвате в годишната среща на БАСФ с производители от Северозападна България. Какви са контактите ви с вносителите на продукти за растителна защита и какво очаквате от 2017 г.?

Бизнесът на баща ми започва през 1996 г. с производство на зърнени култури. През годините обработваемите площи нараснаха и днес разполагаме с 27 хиляди декара, върху които отглеждаме освен пшеница, царевица и слънчоглед, още и редица бобови култури.

За този период ние активно си сътрудничим с БАСФ, чиито продукти винаги са били на изключително високо ниво за получаване на високи добиви.

И тази година предложенията на БАСФ се базират на иновативни решения, които са изключително резултатни в условията на новите климатични промени.

През последните години усилено се говори за разнообразяване на културите. Като традиционни зърнопроизводители на кои нови продукти наблягате?

От миналата година започнахме да отглеждаме специален сорт тикви, от чието семе се произвежда високоолеиново олио в Германия. Всичко е с предварителни договори, така че пазарът в Германия е осигурен, което е най-важно.

Направихме огромни инвестиции в тази дейност, защото за брането на тиквите се изискват специални комбайни. Те събират семките, като самата тиква остава на полето като тор.

Намеренията ни са да увеличим произвежданите площи, тъй като търсенето на тиквеното семе е изключително голямо. Като качество това олио има изключително добри показатели за любителите на здравословната храна и това личи от цената му – при 250-грамовите шишета тя тръгва от 4 евро нагоре. Според анализите тиквеното олио е и афродизиак, затова и търсенето е голямо.

Миналата година засадихме 900 дка с тикви, докато през 2017 г. ще увеличим площите до 1 600 дка.

Другата култура, към която се насочихме и към която определено има голям интерес, е лещата. През 2016 година имаше огромно търсене към нашата леща от колеги, защото в България няма производство на семена, а нашата продукция беше изключително добра. Семената осигурихме от Франция, където имат високи традиции в областта на протеиновите култури.

Както и с тиквите, така и при лещата сме решили да удвоим площите. Докато миналата година засадихме 300 дка леща, през тази ще бъдат 700 дка. Произвеждаме още и боб, която е следващата култура, на която ще заложим. Вече осигурихме прибиращата техника за нея, така че в бъдеще и за там залагаме разширяване на площите.

От друга страната като малко социална фирма ние всяка година даваме на арендодателите си бонуси към основното плащане, което се изразява в предоставяне на земеделска продукция. Това е традиция, която видимо се оценява от хората.

Как се получи така, че от зърнопроизводство се насочихте и към продажба на техника?

Като сервиз и продажба на земеделска техника започнахме да работим през 2015 година, когато открихме и първата ни база в Пордим. Днес в нея работят около 10 специалисти, които освен с продажба на нови и употребявани машини, се занимават и с поддръжка на техниката. Общо в "Керчев и синове" работят около 40 души. Агрономската дейност се извършва от баща ми, а брат ми отговаря за контактите в Европа.

От тази година ще предлагаме трактори, комбайни, голф оборудване, като се фокусираме основно върху специализирана техника, внос от Германия, още повече че и нашите експерти са преминали обучение в Европа.

Каква е рецептата за оцеляване в български условия?

За разлика от повечето колеги, които разчитат основно на външно финансиране, ние работим без кредити. Намалили сме себестойостта, като използваме най-качествените торове и препарати,осигуряващи интензивно земеделие. Променихме структурата на дейност неслучайно. Практиката го налага. Последната ни инвестиция е в русенското пристанище, като купихме част от пристанище Изток - частта на Дунавски брегажен флот.

Целта е в бъдеще да продаваме техника и в Румъния. Така че търговската дейност тепърва ще се развива. От Германия внасяме и нова, и употребявана техника, като около 60 на сто са новите машини.

Трябва да имате предвид, че в Германия фермерите са малки, не са крупни арендатори като в България и затова машините са напълно оборудвани като навигация, озвучителни системи и системи за управление. Те са по-добре оборудвани дори от личните автомобили на някои от българските колеги, затова употребяваната германска техника се търси изключително добре на родния пазар.

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова

Николай Керчев: Изнасяме за Германия тиквено семе за производство на олеиново олио
34374
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини