Начало » Новини » Света
06.12.2016 г.

Никулден: Изборът на рибa може да бъде полезен и за околната среда

sinor.bg

Рибата е вкусна и полезна храна, но рибните запаси в световен план са поставени под огромен натиск, предупреждават от екологичната организация WWF. Близо 60% от ресурсите са обект на свръхулов – лови се повече, отколкото може да се възпроизведе, а други 30% се експлоатират до краен предел – взима се точно толкова, колкото се и възстановява. Едва по-малко от 11% от запасите се използват умерено.

Данните са от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Продължаващото изпразване на океаните от риба застрашава не само природата, но и хранителната сигурност на човечеството, тъй като три милиарда души на планетата разчитат на морската храна като незаменим източник на протеини.

Никулден е добър повод да поговорим за това какво може да направи всеки от нас за опазване на тези така ценни ресурси.

Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Това означава, че европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план.

В Европа WWF съветва потребителите как да избират риба, така че с избора си да не вредят на живота в океаните. За целта в много държави бяха издадени наръчници. Съвсем наскоро такъв наръчник за първи път се появи и в България. Той се нарича Рибен буквар 2.0 и, както подсказва и наименованието буквар, е изключително удобен за използване. Електронното му издание може да се открие на изключително лесен уеб адрес: riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар.

Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто – премислете и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.

Важно е, че това дали един продукт може да се определи като устойчив, зависи освен от вида на рибата и от метода на улов, както и от района на произход.

Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда, а в едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други.

Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход. В случай че такива данни липсват не съветваме потребителите да купуват съответния продукт, тъй като няма гаранция за произхода му и за това доколко производството му може да се определи като устойчиво.

Никулден: Изборът на рибa може да бъде полезен и за околната среда
7797
 

Последни материали
Виж
Инвестиции в технологична и екологична модернизация
НАЗ предлага пренасочване на средства по НПВУ
Двамата земеделски министри подписаха меморандум
Подобряваме партньорството си с Ирак, закъдето изнасяме предимно олио
От розоварната до кланицата
Собственикът на прочутия Етнографски комплекс „Дамасцена“ ще отглежда и коли елени
През следващите 5 години
Климатичните прогнози показват, че температурите ще останат на рекордни нива
Овчарска кавърма
Укрепването на позицията на млекопроизводителите трябва да остане основен приоритет на ЕС
Свързани материали
Виж
МЗХ одобри 3 договора по ПМДРА за над 5,5 млн. лв.
Над 340 килограма риба е върната обратно във водата
Извадиха поредните километри бракониерски мрежи от бургаски язовир
Програмата е одобрена през 2023 г.
Първи плащания от 1,5 млн. лева по рибарската програма до 2027 г.
От 15 април 2025 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Заплатите в риболовния бранш на Русия са два пъти по-високи от средната заплата в икономиката
Малко повече от една трета от общото производство на аквакултури в ЕС са миди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини