Начало » Новини » Страната

Може ли замразените картофи да се обработват с фосфати?

Отговори по новото законодателство, свързано с етикетирането на храните
Синор.БГ / 08.11.2016 г.

sinor.bg

В края на септември Съюзът по хранителна промишленост организира семинар за иновациите в хранително-вкусовата промишленост. Наред с лекциите по новото законодателство важна част от обучението бяха въпросите и отговорите, поставяни от участниците. Синор.БГ публикува някои от темите, представени в последния брой на бюлетина на браншовия съюз по хранителна промишленост.

Първият въпрос е свързан с това дали е разрешено замразените картофи да се обработват с фосфати. Според законодателството е възможно определен процент фосфати да се използват при производството на изпържени, замразени и дълбоко замразени картофи.

На въпроса обаче дали е възможно ферментирал червен ориз да се използва като оцветител в колбаси и други месни продукти, отговорът е отрицателен, тъй като този ориз не фигурира в списъка на европейския регламент, от 2008 г., който одобрява тези оцветители.

На въпрос дали извлек (екстракт) от растението стевия може да се обозначи като естествена добавка към храните, отговорът е отрицателен, като се уточнява, че стевията е хранителна съставка, която се използва в производството на някои храни.

На въпрос към коя група храни спада бозата, експертите отговарят, че тя се причислява към безалкохолните напитки и това трябва да е отразено върху етикета.

Хранителните добавки и натуралните минерални води са единствените храни, които са освободени от изискването върху етикета да бъде обозначена тяхната хранителна стойност.

На въпрос как се обозначава хранителната стойност на салатите, сандвичите, тортите и др., които спадат към така наречените композитни храни, отговорът е, че тази стойност може да бъде определена според изискванията, посочени в параграф 4 на европейския регламент 1169 от 2011 г.

Какво означава  „влакнини”  в храните – това са въглехидратни полимери, които не подлежат на смилане или разграждане от тънките черва на човек и оказват благоприятно физиологично действие, сочи отговорът.

Допуска ли се при изписването на хранителната стойност на продукта да се изпусне информацията за съдържанието на насителин мастни киселини и сол. Отговорът е не, защото според еврорегламента от 2011 г. върху етикета задължително трябва да има процентно съдържание освен на мастни киселини и сол още на въглехидрати, захар, мазнини и белтък.

Когато енергийната стойност на съставките е минимална, съдържанието не се описва, но има данни, че тази стойност е нискоенергийна.

На въпроса дали има преходен срок за продажбата на храни, чиито етикети не са променени, но са произведени преди 13 декември 2016 г., отговорът е, че тези храни ще се продават в магазинната мрежа до изчерпване на партидите.

Може ли замразените картофи да се обработват с фосфати?
8134
 

Последни материали
Виж
Еколози връчват подписка срещу очакваната българска подкрепа за новите ГМО
Национален съвет по храните
Бизнесът с миди настоява за национален регистър на фермите
По-скъп, с по-ниски разходи, но и добиви на хектар от царевицата
Слънчогледът остава най-рентабилната култура за украинските фермери
Проект изчислява, че са нужни инвестиции за 1 млрд. евро
Според Стратегията за напояване 4,5 млн. дка трябва да са поливни след 5 г. Подготвя се нова
Закупени са планираните 300 000 тона с високо протеиново съдържание
Хлебната пшеница поевтиня на международния търг в Саудитска Арабия
Националния съвет по храните
Бизнесът спешно търси яснота за новите такси на БАБХ
Свързани материали
Виж
Индийска верига за хранене прави фабрика за чипс в България
Благодарение и на разширяването на площите, и на ръста в добивите
Реколтата от картофи в Нидерландия е най-богатата от четвърт век
Увеличението се дължи на разширените площи и по-високите добиви
Прогнозират ръст от 15 на сто на реколтата от картофи в Полша
Иновации в земеделието: Българо-румънската комисия обсъжда модерното производство на снаксове
Прием от 20 октомври до 10 ноември
Ще има де минимис за оранжерийна продукция, тютюн, картофи, рози и гъби
Благодарение на рекордните площи
Реколтата от картофи в Германия се очертава най-богатата от 25 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини