Начало » Новини » Страната
08.11.2016 г.

Може ли замразените картофи да се обработват с фосфати?

Отговори по новото законодателство, свързано с етикетирането на храните

sinor.bg

В края на септември Съюзът по хранителна промишленост организира семинар за иновациите в хранително-вкусовата промишленост. Наред с лекциите по новото законодателство важна част от обучението бяха въпросите и отговорите, поставяни от участниците. Синор.БГ публикува някои от темите, представени в последния брой на бюлетина на браншовия съюз по хранителна промишленост.

Първият въпрос е свързан с това дали е разрешено замразените картофи да се обработват с фосфати. Според законодателството е възможно определен процент фосфати да се използват при производството на изпържени, замразени и дълбоко замразени картофи.

На въпроса обаче дали е възможно ферментирал червен ориз да се използва като оцветител в колбаси и други месни продукти, отговорът е отрицателен, тъй като този ориз не фигурира в списъка на европейския регламент, от 2008 г., който одобрява тези оцветители.

На въпрос дали извлек (екстракт) от растението стевия може да се обозначи като естествена добавка към храните, отговорът е отрицателен, като се уточнява, че стевията е хранителна съставка, която се използва в производството на някои храни.

На въпрос към коя група храни спада бозата, експертите отговарят, че тя се причислява към безалкохолните напитки и това трябва да е отразено върху етикета.

Хранителните добавки и натуралните минерални води са единствените храни, които са освободени от изискването върху етикета да бъде обозначена тяхната хранителна стойност.

На въпрос как се обозначава хранителната стойност на салатите, сандвичите, тортите и др., които спадат към така наречените композитни храни, отговорът е, че тази стойност може да бъде определена според изискванията, посочени в параграф 4 на европейския регламент 1169 от 2011 г.

Какво означава  „влакнини”  в храните – това са въглехидратни полимери, които не подлежат на смилане или разграждане от тънките черва на човек и оказват благоприятно физиологично действие, сочи отговорът.

Допуска ли се при изписването на хранителната стойност на продукта да се изпусне информацията за съдържанието на насителин мастни киселини и сол. Отговорът е не, защото според еврорегламента от 2011 г. върху етикета задължително трябва да има процентно съдържание освен на мастни киселини и сол още на въглехидрати, захар, мазнини и белтък.

Когато енергийната стойност на съставките е минимална, съдържанието не се описва, но има данни, че тази стойност е нискоенергийна.

На въпроса дали има преходен срок за продажбата на храни, чиито етикети не са променени, но са произведени преди 13 декември 2016 г., отговорът е, че тези храни ще се продават в магазинната мрежа до изчерпване на партидите.

Може ли замразените картофи да се обработват с фосфати?
7908
 

Последни материали
Виж
Близо 3 млрд. лв. са предвидени за хидромелиорации
Прозрачност и контрол в инвестициите на Напоителни системи ЕАД искат депутати в законопроект
Национален план за възстановяване и устойчивост
Близо 31,5 милиона евро се пренасочват за солари в 1 700 стопанства
Зеленчуково ястие за зимата
ДФЗ ще покани резервни кандидати да сключат договори за технологична и екологична модернизация
Стопаните могат да поискат анекси за удължаване сроковете за изпълнение на проектите по две процедури от ПВУ
С остатъчен бюджет от близо 67 млн. евро
През есента ще има нов прием по интервенцията за общините
Предлагат да се произведе повече етилов алкохол от зърно
Евтината пшеница накара фермерите от Полша да искат помощ от аграрното министерство
Свързани материали
Виж
Няма ги обаче високите цени от последните години, не достига и качествено семе
Фермерите в Полша продължиха да разширяват засетите площи с картофи
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Близо 1,4 млн. лева за борба с теления червей са преведени по сметките на картофопроизводителите
Практика
Загърляне на картофите – защо и кога трябва да се прави?
Краен срок за прием на заявления за борба с теления червей по картофите
Председател на Асоциация
Мартин Балулов: Снеговете във Варненско спасиха посевите, има надежда за реколтата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини