Начало » Новини » Страната
08.11.2016 г.

Може ли замразените картофи да се обработват с фосфати?

Отговори по новото законодателство, свързано с етикетирането на храните

sinor.bg

В края на септември Съюзът по хранителна промишленост организира семинар за иновациите в хранително-вкусовата промишленост. Наред с лекциите по новото законодателство важна част от обучението бяха въпросите и отговорите, поставяни от участниците. Синор.БГ публикува някои от темите, представени в последния брой на бюлетина на браншовия съюз по хранителна промишленост.

Първият въпрос е свързан с това дали е разрешено замразените картофи да се обработват с фосфати. Според законодателството е възможно определен процент фосфати да се използват при производството на изпържени, замразени и дълбоко замразени картофи.

На въпроса обаче дали е възможно ферментирал червен ориз да се използва като оцветител в колбаси и други месни продукти, отговорът е отрицателен, тъй като този ориз не фигурира в списъка на европейския регламент, от 2008 г., който одобрява тези оцветители.

На въпрос дали извлек (екстракт) от растението стевия може да се обозначи като естествена добавка към храните, отговорът е отрицателен, като се уточнява, че стевията е хранителна съставка, която се използва в производството на някои храни.

На въпрос към коя група храни спада бозата, експертите отговарят, че тя се причислява към безалкохолните напитки и това трябва да е отразено върху етикета.

Хранителните добавки и натуралните минерални води са единствените храни, които са освободени от изискването върху етикета да бъде обозначена тяхната хранителна стойност.

На въпрос как се обозначава хранителната стойност на салатите, сандвичите, тортите и др., които спадат към така наречените композитни храни, отговорът е, че тази стойност може да бъде определена според изискванията, посочени в параграф 4 на европейския регламент 1169 от 2011 г.

Какво означава  „влакнини”  в храните – това са въглехидратни полимери, които не подлежат на смилане или разграждане от тънките черва на човек и оказват благоприятно физиологично действие, сочи отговорът.

Допуска ли се при изписването на хранителната стойност на продукта да се изпусне информацията за съдържанието на насителин мастни киселини и сол. Отговорът е не, защото според еврорегламента от 2011 г. върху етикета задължително трябва да има процентно съдържание освен на мастни киселини и сол още на въглехидрати, захар, мазнини и белтък.

Когато енергийната стойност на съставките е минимална, съдържанието не се описва, но има данни, че тази стойност е нискоенергийна.

На въпроса дали има преходен срок за продажбата на храни, чиито етикети не са променени, но са произведени преди 13 декември 2016 г., отговорът е, че тези храни ще се продават в магазинната мрежа до изчерпване на партидите.

Може ли замразените картофи да се обработват с фосфати?
7686
 

Последни материали
Виж
МЗХ удължава сроковете за изпълнение на договорите по подмярка 4.1 и подмярка 6.4.1 от ПРСР 2014–2020 г.
Връщат се правилата отпреди войната
От днес отпадат мерките за подкрепа на търговията със селскостопански продукти с Украйна
Биофермите ще бъдат зелени по дефиниция
Стоилко Апостолов очаква ЕК да слее парите за земеделие и за Кохезионния фонд след 2027 г.
Необходимо е увеличаване на субсидиите
Разработка за противодействие на засушаването предлага ВУАРР
Засега са по-ниски спрямо други държави
В Еврозоната цените на производителите ще се повишат според проф. Иванов
Краен срок за прием на заявления за борба с теления червей по картофите
Свързани материали
Виж
Краен срок за прием на заявления за борба с теления червей по картофите
Председател на Асоциация
Мартин Балулов: Снеговете във Варненско спасиха посевите, има надежда за реколтата
Иновации и селекции
Форум за картофопроизводството, проведен на изложението Макфрут в Италия
Големите притеснения са за добивите при задържащото се сухо време
Производителите на картофи в ЕС очакват ранна реколта
Само старите картофи са по-евтини
Цените на зеле и пресни картофи с лъвски годишен скок от 75 и 68%
Спадът на цените на картофите за консумация продължава
Цените на растителните и животинските продукти в Германия се развиват в противоположни посоки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини