Начало » Новини » Страната
08.11.2016 г.

Може ли замразените картофи да се обработват с фосфати?

Отговори по новото законодателство, свързано с етикетирането на храните

sinor.bg

В края на септември Съюзът по хранителна промишленост организира семинар за иновациите в хранително-вкусовата промишленост. Наред с лекциите по новото законодателство важна част от обучението бяха въпросите и отговорите, поставяни от участниците. Синор.БГ публикува някои от темите, представени в последния брой на бюлетина на браншовия съюз по хранителна промишленост.

Първият въпрос е свързан с това дали е разрешено замразените картофи да се обработват с фосфати. Според законодателството е възможно определен процент фосфати да се използват при производството на изпържени, замразени и дълбоко замразени картофи.

На въпроса обаче дали е възможно ферментирал червен ориз да се използва като оцветител в колбаси и други месни продукти, отговорът е отрицателен, тъй като този ориз не фигурира в списъка на европейския регламент, от 2008 г., който одобрява тези оцветители.

На въпрос дали извлек (екстракт) от растението стевия може да се обозначи като естествена добавка към храните, отговорът е отрицателен, като се уточнява, че стевията е хранителна съставка, която се използва в производството на някои храни.

На въпрос към коя група храни спада бозата, експертите отговарят, че тя се причислява към безалкохолните напитки и това трябва да е отразено върху етикета.

Хранителните добавки и натуралните минерални води са единствените храни, които са освободени от изискването върху етикета да бъде обозначена тяхната хранителна стойност.

На въпрос как се обозначава хранителната стойност на салатите, сандвичите, тортите и др., които спадат към така наречените композитни храни, отговорът е, че тази стойност може да бъде определена според изискванията, посочени в параграф 4 на европейския регламент 1169 от 2011 г.

Какво означава  „влакнини”  в храните – това са въглехидратни полимери, които не подлежат на смилане или разграждане от тънките черва на човек и оказват благоприятно физиологично действие, сочи отговорът.

Допуска ли се при изписването на хранителната стойност на продукта да се изпусне информацията за съдържанието на насителин мастни киселини и сол. Отговорът е не, защото според еврорегламента от 2011 г. върху етикета задължително трябва да има процентно съдържание освен на мастни киселини и сол още на въглехидрати, захар, мазнини и белтък.

Когато енергийната стойност на съставките е минимална, съдържанието не се описва, но има данни, че тази стойност е нискоенергийна.

На въпроса дали има преходен срок за продажбата на храни, чиито етикети не са променени, но са произведени преди 13 декември 2016 г., отговорът е, че тези храни ще се продават в магазинната мрежа до изчерпване на партидите.

Може ли замразените картофи да се обработват с фосфати?
6316
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини