Начало » Новини » Коментари
07.11.2016 г.

Бонус точките за строителство важат само за обори, оранжерии, силози и складове

Въпроси и отговори - 2 част

sinor.bg

Въпреки че до края на приема по подмярка 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства остава само месец, все още има въпроси, на които фермерите търсят отговори. Неотдавна Синор.БГ публикува част от отговорите на министерството на земеделието, качени на интернет страницата на ведомството доста след началото на приема. В тази част ще представим друга част от тези отговори, които трябваше да бъдат разяснени преди 26 октомври, когато беше дадено началото на приема.

Земеделските производители, които инвестират в складове, силози и оранжерии, проявиха изключителен интерес към новата възможност да подават проекти за строителство, където държавата отпуска и 10 бонус точки при оценката на проекта, ако 65% от неговия размер е за подобно строителство.

И до последно обаче кандидатите нямаха яснота за точните критерии, по които ще се прилага преференцията за инвестиции в строителство или за обновяване на сгради.

Затова с въпросите си към експертите кандидатите питаха дали изграждането на административни сгради се приема за строителство. От министерството отговориха, че бонус точки не се дават за административни сгради.

Допустими разходи за покриване на 65-те процента са само тези, които са свързани с ремонт и изграждане на складови помещения, силози, сгради за отглеждане на животни, оранжерии, съоръжения с конструкции за зеленчукопроизводство и трайни насаждения.

Като допустими за строителство се приемат още и други сгради, където се монтират съоръжения, оборудване и машини, различни от земеделска техника, като същите машини се използват пряко за производство, съхранение и продажба на селскостопанска продукция.

Това означава, че ако искате да изградите прилежащи пътища до силозите, нямате право на това. Не се приемат за 65% строителство и помещенията за отдих на служителите, защото това се води административна сграда. Точките се отпускат само за производствени помещения.

От министерството уточняват още, че при кандидатстване по този критерий, трябва да представите и строителни разрешителни, които се изискват по Закона за устройство на територията.

На въпроса дали е допустим проект с размер на инвестицията над 1 млн.евро, от министерството посочват, че този проект ще бъде приет, но само ако останалата част от инвестицията на 1 млн. евро бъде финансирана от самия кандидат.

На друг въпрос, свързан с дисконтовия процент, по който се изчисляват окончателните разходи – дали този процент остава 6% като досега, от министерството отговарят, че дисконтовият процент по подмярка 4,1 е представен в част IV „Показатели за оценка на ефективността на инвестицията и на фанансовите показатели “ от бизнес плана.

Интересен въпрос е свързан с кандидатстване за животновъдна ферма – ако примерно има няколко обекта, от които само един е в селски район, въпросът е дали се полагат 10 точки. Тук отговорът е, че ако проектът включва инвестиции в два или повече животновъдни обекта, само единият от които се намира в селски район, тогава проектът не получава бонус точки.

Във връзка с приложение 7 от наредба 9, които посочват кои фермери могат да кандидатстват, от министерството посочват, че допустими са само регистрирани земеделски лица, които са пълнолетни и не са навършили 41 година. Второто условие е да са били одобрени за подпомагане по мерки 112 и 141 от старата ПРСР 2007-2013 или по подмерки 6,1 и 6,3 от ПРСР 201402020 г. Третото важно изискване е да не са получавали финансова помощ по мярка 121 за модернизация от старата селска програма или по 4,1 от новата селска програма.

Бонус точките за строителство важат само за обори, оранжерии, силози и складове
11744
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Данните за второто тримесечие на 2023 г.
НСИ: Строят се повече къщи, отколкото жилищни сгради
Еколози искат осветляване на имотите по Черноморието, които се връщат като земеделски земи
Преди приема през октомври
Ако правите екоинсталация за отопление на оранжерия, трупате 10 точки за строителство по новата мярка 4,1
Становище
Национален парк Рила под заплаха заради непълен проектоплан за управление
Предупреждение от природозащитниците
Строи се нов лифт на Банско извън концесията в Национален парк Пирин
Еколози и бизнес
Еколози готвят протести заради административно лобиране за незаконно строителство в Пирин
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини