Начало » Новини » Коментари
03.11.2016 г.

Актуални въпроси по подмярка 4,1, отговорите плачат за коментар

ПРСР

sinor.bg

Министерството на земеделието публикува отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с кандидатстването по подмярка 4,1. Приемът ще продължи до 7 декември, така че кандидатите навременно да коригират заявленията си. Единият въпрос е свързан с факта, че при първия прием по подмярка 4,1 кандидатът е имал два проекта, надхвърлящи 1 млн. евро, но не е набрал необходимите 33 точки и желае да прехвърли тези проекти във втория прием. От министерството припомнят, че за целия 7-годишен период един кандидат може да получи най-много 1 млн. евро субсидии и това условие важи за всички. Затова при второто кандидатстване фермерът трябва да се съобрази с промените в наредба 9, уреждащи условията за кандидатстване по подмярка 4,1.

Ако пък кандидатът има няколко проекта вместо един, но общо исканата безвъзмездна помощ по тях не надхвърля 1 млн. евро, тогава той отново може да подаде заявления по подмярка 4,1, обясняват още от министерството.

Друг кандидат пита дали ще се признава като строително-монтажни дейност, за която се дава допълнителни точки, изграждането на складове за съхранение на торове и препарати. Отговорът е положителен, стига тези постройки да отговарят на всички изисквания, посочени в наредба 9 от 2015 г.

Следващият въпрос е интересен, защото кандидатите питат дали се смятат като строително-монтажни дейности (т.нар. СМР) едновременно изграждане на сграда за съхранение на зърно, за линия за почистване и калибриране на зърното с площадка за мрежи и което е най-инвтересното – дали се смята за строителство и трайно изграждане върху фундамент на напоителна система тип „Пивот” на земеделския имот на фермера. Кандидатите припомнят, че за изграждането на тази система се изисква строителен проект и разрешително за строеж.

Отговорът на министерството обаче е половинчат. Според експертите като СМР ще бъдат признати изграждането на склада за зърно и за линията за почистване. По отношение на по-важната част за поливните съоръжения, администраторите се измъкват с витиеватия отговор, че „оценката на конкретните разходи и съотносимостта им към критериите за оценка трябва да бъдат в съответствие с Наредба 9 от 2015 г. – сиреч, няма отговор дали този строителен фундамент е СМР.

Друг фермер пита кои са длъжностните лица, които ще проверяват дали дадена инвестиция е свързана с опазване на околната среда и какви ще са документите, доказващи правоспособността на тези лица. От министерството само изреждат инвестициите, свързани с опазване на компонентите на околната среда – изграждане на безопасни съоръжения за съхранение на оборски тор, без да се посочва кое е компетентното лице. Инстрации за пречистване на отпадните води в производството – тук отново липсва обяснение за компетентното лице. В тези инвестиции влизат и инсталациите за производство на енергия от биомаса, които водят до намаляване на емисиите.

Тук отново има уточняващ въпрос от друг фермер, който пак пита кое е правоспособното лице, което ще издава становище за тези енергийноспестяващи инсталации, но отговорът от министерството е направо разбиващ – цитираме дословно, за да може зам. министрите на земеделието да видят как подчинените им не могат да отговорят на един толкова важен за кандидатите въпрос – „Във връзка с посоченото изискване следва да бъдат спазени изискванията и реда на Наредба за допълнителните мерки (бел. ред. без да се посочва номер на подобна наредба), свързани с прилагането на регламенти, приети съгласно чл. 15 от Директива 2009 /125/ео на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г.за създаване на рамка за определяне на изискванията на екодизайн на продуктите, свързани с енергопотреблението, и да е налице изпълнение на чл. 3 „Изискване за екопроектиране и график” от Регламент 2015/1189”.

Да ме прощават всички видове чиновници, но ако те са кандидати за субсидии и тръгнат да подготвят своите проекти, дали ще разберат нещо от този отговор – в него липсва дори елементарно обяснение коя българска институция разполага с тези правоспособни лица, така че хората да доказват енергийната ефективност на своите проекти.

В следващ текст ще продължим с въпросите и отговорите, подготвени уж в услуга на кандидатите по 4,1

Актуални въпроси по подмярка 4,1, отговорите плачат за коментар
8756
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Отчет за 3-те месеца от управлението
Премиерът Денков ще отговаря на въпроси на 7 септември
Съвети на експертите
Не заявявайте повторно площи в биопреход, за които вече е давана помощ!
Експерти разясняват
След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
Въпроси отговори – трета част
Наклонът за покривни култури се определя от цифровия модел на релефа, не от допустимия слой
Въпроси и отговори - втора част
Специфики при взимането на почвените проби – важни за зеленото торене!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини