Начало » Важно за фермера » Гори и екология
23.09.2015 г.

Национален парк Рила под заплаха заради непълен проектоплан за управление

Становище

Farmer.bg

Коалицията от неправителствени организаци "За да остане природа в България" предупреждава, че новият проектоплан за управление на Национален парк Рила, който е подложен на обществено обсъждане днес в Благоевград, е суров и непълен. Плановете за управление на националните паркове представляват на практика законът за това какво може и не може да се случва в тях. Те се приемат след обществени обсъждания с решение на правителството за срок от 10 години. Питейната вода на над два милиона души, които живеят около Национален парк Рила, зависи от този документ.

В проектоплана липсва 20% от изискваната информация в заданието на Министерство на околната среда и водите в ключови области като санитарно-охранителни зони за водите, ползването на водите, дървесината, гъбите, горските плодове и билките от парка, нарушенията в парка.

В проектоплана за управление липсват и всички сборници, изискани от възложителя, включително за абиотични фактори, гори, лечебни растения, биологична характеристика, инфраструктурни обекти, социално-икономическа характеристика. Липсват и всички карти и данни от географската информационна система, както и над 50% от приложенията, като най-съществена е липсата на карта на зонирането.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че тези липси обезсмислят обсъждането, което се провежда в момента и предлага изпълнителят да ги попълни и отново да организира обществено обсъждане.

Коалицията "За да остане природа в България" и инициативата „Прозрачни планини“ миналата седмица организираха и обсъждане в София на проектоплана за управление на Национален парк Рила. По-сериозните проблеми са:

- Необходима е забрана за строителството в целия Национален парк Рила с изключение на водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения,        сгради и съоръжения на Дирекцията на Националния парк и на Планинската спасителна служба, места за отдих и беседки, палаткови лагери,     подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения, без промяна на предназначението. Трябва да има пълна яснота на всичко, което ще е законно разрешено като строителство в Национален парк Рила за следващите 10 години. Тревожно е, че в проектоплана за управление единствената цитирана неправителствена организация е Агенция за регионално развитие на Рила. Сред нейните учредители е „Рила Регионално Развитие“ ЕООД, която работи по мегапроекта „Дестинация Рила“, заради който ще се сече за нова ски зона горите от Говедарци през Мальовица до Седемте Рилски езера.

- Трябва да се ограничи човекопотокът, за да се спре заблатяването и изчезването на Седемте Рилски езера. Природата не може да се възстанови сама от ерозия, замърсяване на езерата и прогонване на дивите животни поради високата туристическа посещаемост (През лятото в най-натоварен ден са отчетени до 3300 човека, като повечето от тях използват незаконния лифт от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“).

- Да не се допуска намеса в горите в 75% от територията на Национален парк Рила, както е по стандарта за националните паркове на IUCN (Международния съюз за опазване на природата). Целта на националните паркове не е да се извършва дърводобив. И без санитарни сечи гората в Рила се възобновява сама. В останалите 25% може да има само поддържащи и възстановителни мерки, които са нужни за опазване на природата.  

Национален парк Рила под заплаха заради непълен проектоплан за управление
7498
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Обучения
Национален парк Рила отбелязва Световния ден на Земята
Инициативи
Граждански комитет настоява хижа „Македония“ да се върне на туристическия съюз
Предстоящо
Национален парк Рила отбелязва 32 години от обявяването му за защитена територия
Ответниците могат да обжалват на горна инстанция
Присъдиха царските гори в полза на държавата
Насочете децата си!
Парк „Рила” организира конкурс за детско творчество, посветено на планината
Наглост!
Заловени са бракониери с фотокапан в „Национален парк Рила“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини