Начало » Важно за фермера » Гори и екология
11.08.2015 г.

Строи се нов лифт на Банско извън концесията в Национален парк Пирин

Предупреждение от природозащитниците

Farmer.bg

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че в Национален парк "Пирин" офшорна фирма с бързи темпове започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“. Фирмата дори не е концесионер на ски зона Банско. Освен това новият лифт не фигурира в концесията за ски зона Банско. Съответно започналото строителство е поредният опит за заграбване на територии изключителна държавна собственост в Национален парк Пирин, като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания.

Скандалното в случая е, че строителството е започнато прибързано, въпреки липсата на разрешение от екоминистерството за разширение на просеката чрез изсичането на вековни дървета и въпреки течащата проверка на Върховната административна прокуратура по случая.

Проектът за нов 6-седалков лифт под връх Тодорка беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин.

През 2014 г. обаче в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши на офшорната компрания да строи, с което офшорката получи по престъпен начин безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк "Пирин". Решението беше взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов, който заради този случай в момента се разследва от прокуратурата.

Снимки на терен разобличиха лъжата на офшорката, че при строителството на новия лифт ще се отсекат единствено прораснали наскоро дървета в просеката на съществуващия лифт. На практика се оказва, че за строежа бяха маркирани за сеч близо 90 дървета от бяла мура и смърч на близо един век. Министерство на околната среда и водите не е издавало разрешение за сеч, за да се разшири просеката на досегашния лифт.

В тази връзка е изискано официално от Агенцията по кадастър и Министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

Строи се нов лифт на Банско извън концесията в Национален парк Пирин
6345
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Защитени територии
Две министерства молят на крака ЮНЕСКО да допусне строителство на още писти и лифтове в Национален парк Пирин
Битката на природозащитниците продължава
Граждани обжалват разрешение за строеж нов ски лифт в Пирин
Сигнал
Еколози: Контролна администрация заблуждава, че няма проблем със строежа на нов лифт в парк Пирин
Битката продължава
Природозащитници сезират прокуратурата за строеж на нов лифт извън парк Пирин
Срещи
Бойко Борисов към бизнеса: Убедете еколозите с аргументи за ползите от втори лифт в Банско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини