Начало » Новини » Коментари
15.09.2016 г.

Ако правите екоинсталация за отопление на оранжерия, трупате 10 точки за строителство по новата мярка 4,1

Преди приема през октомври

sinor.bg

Всяко ново строителство към стопанствата, пряко свързано с вашия земеделски бизнес, ще трупа по 10 точки бонус към инвестионния ви проект, ако кандидатствате във втория прием по мярка 4,1 от селската програма. Това обясниха експерти от министерството на земеделието на семинар, проведен в рамките на изложението БАТА АГРО. Или ако имате оранжерия, към която искате да изградите инсталация на биогаз за отопление, вие ще получите 10 точки извън останалите, които трупате като приоритетен отрасъл зеленчукопроизводство например.  Допълнителни бонификации се дават още за биопроизводство или ако стопанството ви се намира в Северозападна България, а също за млад фермер.

Приемът по подмярка 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства е насрочен за 17 октомври, като има няколко нови условия, изключително важни за кандидатите, поясни Антон Аспарухов, шеф на дирекция в министерството.

При този прием с предимство ще се ползват стопанствата, които имат поне тригодишен опит в областта на селското стопанство, както и тези, разкрили повече работни места. Необходимо е да се докаже, че на трудов договор са назначени поне петима работници. Тогава проектът ще получи допълнителни 5 точки – ако са разкрити между 5 и 10 нови работни места, бонус точките нарастват на 8. При над 10 души зает персонал точките са 10.

Като строително.монтажни дейности се приемат изграждането на складове, силози, помещения за работниците, машини, които се монтират в земята – тук се отнасят особено напоителните системи, които са свързани с подобно строителство и др.

Ако обаче искате да направите ограда за градини, това няма да се приема като строително-монтажна дейност. Ако обаче правите конструкции за мрежи над овощни градини или лозя, това е сторителство.

Цели 18 точки се дават за насърчаване на кооперирането между няколко фермери, изпълняващи общ проект. Тук особено значение има инвестициите в напояване.

На въпрос на фермер кое е определението за напоително съоръжение, Владислав Цветанов от агроведомството обясни, че това съоръжение трябва да е съобразено с Плана за управление на речните басейни за съответния район на басейново управление. Кандидатът също така трябва да има осигурен достъп до услуги за напояване и/или е титуляр на действащо разрешително за водовземане по Закона за водите.

Особено важно е, че напоителните съоръжения трябва задължително да имат уеди за измерване на потреблението на вода на база планираните инвестиции.

Инвестиции за рехабилитация на съществуващи системи за напояване са

допустими само при условие, че осигуряват най-малко 15% потенциална икономия на вода, когато се използва вода от водно тяло с най-малко „добро“ състояние, определено в съответния План за управление на речния басейн. Второто условие е да осигурява най-малко 15% потенциална икономия на вода и ефективно намаление на консумацията на вода с не по-малко от 50% от потенциалната икономия, когато използва вода от водно тяло със състояние по-ниско от „добро“, определено в съответния План за управление на речния басейн.

При новия прием по 8 точки ще трупат енергийни и иновационни проекти, които са свързани с дейността на стопанството. Ако енергийната ефективност се вдигне с 5 на сто, тогава точките ще бъдат 4, при над 10% увеличение на енергийната ефективност бонусът е 8 точки.

При иновациите ефективността на стопанството трябва да се повиши поне с 30 на сто, за да получи 4 точки. При ефективност над 85% точките се вдигат на 8.

Ако правите екоинсталация за отопление на оранжерия, трупате 10 точки за строителство по новата мярка 4,1
11119
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Данните за второто тримесечие на 2023 г.
НСИ: Строят се повече къщи, отколкото жилищни сгради
Еколози искат осветляване на имотите по Черноморието, които се връщат като земеделски земи
Въпроси и отговори - 2 част
Бонус точките за строителство важат само за обори, оранжерии, силози и складове
Становище
Национален парк Рила под заплаха заради непълен проектоплан за управление
Предупреждение от природозащитниците
Строи се нов лифт на Банско извън концесията в Национален парк Пирин
Еколози и бизнес
Еколози готвят протести заради административно лобиране за незаконно строителство в Пирин
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини