Начало » Новини » Коментари
19.07.2024 г.

Фермери с одобрени проекти за екологична модернизация получават точни отговори за изпълнението им

Консултантска фирма
Фермери с одобрени проекти за екологична модернизация получават точни отговори за изпълнението им

Снимка: sinor.bg

Читатели на синор.бг, които в началато на юли са получи одобрение на проектите си от откритата процедура № BG-RRP-6.004 за „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“, бяха потресени от факта, че от фонд „Земеделие“ не дават никакви разяснения за избора на доставчици, както и за контрола върху изпълнението на проектите. През последните години журналистическата гилдия също не можеше да получава професионални отговори на подобни въпроси нито от фонда, нито от Министерството на земеделието и храните.

Затова потърсихме съдействие от консултантите. За читателите ни експертите на консултантската фирма "Сибола" представиха ценни разяснения за малкия бизнес, за да не бъдат санкционирани още в първия месец и да успеят да изпълнят проекта си, който се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост НПВУ.

По отношение на стартирането и срока за изпълнение на проектите, земеделците и животновъдите трябва да знаят следното:

Одобреният проект трябва да се изпълни в срок до 12 месеца от подписване на договора с ДФЗ, като крайният срок за това е до 30.06.2025 г.

Изборът на доставчик, марка и модел се прави след подаване на проекта или след сключване на договора за финансиране, като доставчикът, марките и моделите може да са същите като при кандидатстване или да са различни от тези, с които сте кандидатствали, но трябва да се запазат минималните технически характеристики на активите за финансиране, които са включени в договора с ДФЗ.

За активите, за които има определени референтни цени, се пристъпва направо към подписване на договор. За останалите се представят две актуални оферти и се подписва договор с доставчика, предложил по-ниска цена.

Документите се входират през системата ИСУН в срок до 5 дни след последния избран доставчик, като в последствие се подписва анекс към договора за финансиране, в който са вписани избраните изпълнители.

Отговори по финансовото изпълнение на проектите

След подписване на договор с даден изпълнител може да се пристъпи към плащане, като в издадените фактури задължително се описва и номера на проекта/ договора за БФП. Всички плащания се правят по банков път.

Задължение е кандидата е да осигури подходяща одитна следа на проекта, например чрез водене на отделни аналитични счетоводни сметки, отразяващи дейностите по проекта.

Безвъзмездната финансова помощ се изплаща след извършване на цялата инвестиция чрез окончателно плащане. Субсидията се превежда по банковата сметка, посочена в договора в рамките на 3 до 4 месеца от подаване на искане за плащане.

Отговори за задълженията и мониторинговия преглед на изпълнението

Мониторинговият период е три години, считано от датата на окончателното плащане по договора за финансиране. Задължението за запазване на досието с документите по проекта е за пет години.

За периода на мониторинг е задължително да се използват активите и изпълняват дейностите – обект на подпомагане по административния договор, съгласно съответното им предназначение и капацитет, посочени в представения проект.

Бенефициентът е задължен да поддържа обявените площи с насаждения и/ или животни, като при необходимост от промяна, такава може да бъде заявена с обоснована молба, входирана чрез системата ИСУН.

Бенефициентът е задължен да постави на видно за обществеността място, като например входа или фасада на сграда, където проекта се изпълнява - минимум един плакат с информация за проекта (поне размер А3), в който се споменава финансовата подкрепа от Механизмът за възстановяване и устойчивост.

Фермери с одобрени проекти за екологична модернизация получават точни отговори за изпълнението им
3234
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Годишна среща на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Димитър Манов: Кризата обостри интереса на бизнеса към енергийната ефективност
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини