Начало » Новини » Страната
03.10.2016 г.

Икономисти: Нужно е да се преразгледат ставките на субисидиите за лавандула

sinor.bg

Експерти от Интелиагро са подготвили проучване за развитието на лавандулопроизводството в България, който е част от програмата за анализи и наблюдение на политиките в сектор земеделие". Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа вап Фондация "Америка за България". Синор.БГ ще представи част от анализа, презентиран днес от икономистите.

Световният пазар на лавандула се развива динамично, воден от все по-разнообразното ѝ приложение, платежоспособното търсене в развитите и нарастващия интерес в развиващите страни към продукти от естествен произход.

Производството в доскорошния лидер – Франция, преминава през дългогодишни проблеми, свързани с разпространението на болести и вредители. През последните години площите там се стабилизират ­около 3 500 ха, а през 2015 г. производството нараства до 80 т. масло. Значително по-разпространен във Франция е лавандинът.

Европа е основен пазар за масла от лавандула и лавандин.

От 2015 г. лидер в стойността на експорта на обезтерпенено масло в ЕС е България – с 10 млн. евро. Заедно с Франция те формират 2/3 от експорта на ЕС.

Страните от Общността са и водещ вносител – основно Франция и Германия. Ключови пазари са също САЩ и Швейцария. По-малки количества се изнасят за страни от Югоизточна Азия, Латинска Америка, Австралия и Канада.

Интересът в България нараства и след 2008 г. площите се увеличават над три пъти. Интензивно е създаването на насаждения между 2012-15 г., когато общите площи доближават 7 000 ха.

През 2015 г. например са прибрани почти 19 хил. т. зелена маса, което е четири пъти повече от 2008 г.  Покачването  на  производителността  в зелена  маса  се  дължи  основно  на разпространението на културата върху по-плодородни почви в Добруджа и Тракия, където  растежът и  формирането  на съцветията са значително по-интензивни.

Разрастването  на  вече  съществуващи

Броят на отглеждащите я стопанствата  нараства  над  3  пъти  между 2007 и 2013 г., достигайки почти 800. Този процес се ускорява в следващите години и през  2016  г.  над  1100  стопанства  са ангажирани с културата. Към тази ниша се  насочват  както  напълно  начинаещи  за селското стопанство предприемачи, така и фермери,  които  търсят  начин  да диверсифицират  стопанството  си  с  по-доходоносни   култури. 

Разширява се и ареалът – лавандула вече се отглежда в много части на България, като Добруджа се оформя сред водещите производствени региони в света.

Увеличава се и капацитетът за извличане на масло – инвестициите са основно чуждестранни, на доскорошни доставчици на лавандула.

Основен  пазар за  българския  износ е Франция – с близо половината от общия

износ за периода 2012-2015 г. и над три пъти ръст  спрямо  предходните  четири  години.

Друга  ключова  и  бързо  развиваща  се дестинация е САЩ. Със значителна разлика следва  Германия.  Макар  и  при  малки количества и обороти, забележителен ръст отчитат продажбите в Япония, Швейцария и Испания.

Българската продукция присъства и на други далечни пазари като Австралия и

Канада. Извън посочените в таблицата, в отделни  години  се  е  осъществявал  по-значим износ и към Унгария, Русия и Китай.

Основни причини за ръста в родното производство са затрудненията във Франция и на други основни производители, при развиващо се търсене и нарастващи изкупни цени, наличието на публична подкрепа, както и необходимост от алтернативни източници на доходност на зърнопроизводството.

По оценки на бранша в България се произвеждат 200-250 т. лавандулово масло, което почти изцяло се изнася – чрез търговци и директно – от по-големите производители.

През последните години големи чужди клиенти инвестират в собствени дестилерии в България. Инсталациите не са особено скъпи и това позволява на средни и големи фермери да затворят цикъла с производство на масло.

Субсидирането в сектора е несъразмерно с оперативните разходи и стимулира създаването на насаждения без оглед на качеството и реализацията на продукцията.

Необходимо е преразглеждане на ставките по различните механизми и подобряване на контрола по функционирането им. Необходимо е фокусиране на подкрепата върху инвестициите, за сметка на тази, базирана на единица площ.

Основните предизвикателства са свързани с бурния растеж и навлизането на много нови производители. Толкова силен ръст на площите във водещия глобален производител неминуемо води до натиск в цените. Сигнали за това вече се наблюдават през кампания 2016 г. В допълнение, младите насаждения тепърва ще реализират пълния си капацитет, а Франция преминава към ръст в производството.

Разпространението на болести и вредители, слабо познати досега в страната, но които могат масово да засегнат насажденията, е сред сериозните рискове.

Недостатъчна е техническата подготовка на стопаните, което води до различни грешки при създаването, грижите и реколтирането на насажденията, а с това и до проблеми с качеството на маслото.

 Необходими са инвестиции в научноизследователска дейност – разработване на нови сортове, устойчиви на болести и вредители, адаптивни към разнообразното разположение на стопанствата и съобразени с търсените на пазара масла.

Икономисти: Нужно е да се преразгледат ставките на субисидиите за лавандула
10561
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
При около 85 на сто ожънати площи
Средният добив от пшеницата в Добричко надхвърля 560 килограма от декар
В разгара на прибирането на реколтата
Средният добив от лавандулата в Добричко е 544 килограма от декар
За сметка на обема намалява средната продажна цена
Гергана Андреева: Пандемията предизвика силен ръст в търсенето на лавандулово масло
Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
Седмо издание
От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата
Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини