При отчета си за летния туристически сезон директорите на областните дирекции по безопасността на храните в Добрич, Варна и Бургас отчетоха, че хранителни инциденти не е имало, което е резултат от засиления контрол по морските курорти. За периода от 30 май до 9 септември година инспекторите от отдел Контрол на храните към дирекциите във Варна, Добрич и Бургас са извършили 2310 извънредни проверки, извън текущия официален контрол.
В резултат на инспекциите са издадени 248 предписания и са съставени 88 акта за установяване на административно нарушение и са бракувани близо 350 килограма храни.
Най-честите нарушения са свързани с изтекъл срок на годност на храната, неправилно съхранение, неизяснен произход, или пропуски в придружаващите документи. Поради лоша хигиена и липса на водена документация по Система за управление на безопасността на храните (СУБХ), на два обекта временно е била преустановена дейността. След отстраняване на несъответствията обектите са възобновили дейността си.
„Хотелски ресторант в курорта Св. Св. Константин и Елена беше затворен в продължение на три седмици заради фрапиращи нарушения.“ Това съобщи д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна. Тя посочи, че заради лошата храна и хигиена в обекта чуждестранни гости подали сигнал до Министерството на туризма и дори до посолството на страната си с оплакване от трагичните условия. „След затварянето на ресторанта и налагането на глоба той вече отговаря на изискванията”, увери д-р Димова. Освен заведението в курорта, през лятото е затворен и ресторант в почивна база в Шкорпиловци. Там крайната мярка е предприета заради лошо стопанисване на материалната база.
Директорът на ОДБХ Добрич, д-р Розалина Брайкова заяви, че са издадени 43 предписания на обекти по добруджанското крайбрежие. Тя посочи, че те са основно в заведения за обществено хранене. Предписанията са свързани предимно с подобряване на материално-техническата база, като голяма част от тях са издадени при подготовката на обектите за сезона. „Имаше и различни пропуски при воденето на програмите за добрите хигиенни практики в обектите”, каза още д-р Брайкова и добави, че в сравнение с 2015 година, предписанията през този сезон са значително по-малко. Д-р Брайкова допълни, че броят на съставените Актове е девет, основно за липса на здравна и идентификационна маркировка на храните, липса на етикети, неправилно съхранение на определени групи храни, както и такива с изтекъл срок на трайност. „Тази година няма затворени обекти на територията на област Добрич. Възбранените и бракувани храни в областта тази година също са в много по-малко количество, заключи директорът на ОДБХ Добрич.
„Тази година и на територията на област Бургас нямаме инциденти, свързани с храни или съмнения за такива.“ Това каза д-р Георги Митев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, град Бургас. Той посочи, че в курортите и селищата по Южното Черноморие са извършени 1 222 извънредни проверки, извън текущия официален контрол. Повечето са на подвижни, сезонни и временни обекти за бързо хранене, в това число и 30 обекта за услугата „ол инклузив”. Съставените актове са 61, от които 29 за липса на регистрация на заведението за хранене. „Причините са най-вече липсата на регистрация по Закона за храните. При нас обектите са много и първостепенната ни грижа беше да бъдат обхванати абсолютно всички и мисля, че тези година се справихме с това”, каза д-р Митев.