Начало » Новини » Коментари
28.07.2016 г.

От 2017 година стада с до 250 крави ще получават по 410 лева за животно

Нова нотификация пред Брюксел

sinor.bg

Отдавна не се е случвало, но за първи път животновъдите са единодушни в одобрението си на последните промени по обвързаната подкрепа, които след съответното одобрение от Брюксел трябва да влязат в сила от 2017 година. Самите изменения бяха представени от ръководството на агроведомството преди два дни и включват редица предложения на бранша, целящи подкрепа на малкия е средния бизнес. Затова и от следващата година е решено, че средства по обвързаната подкрепа ще получат стопанствата, отглеждащи от 5 до 9 крави. Досега тази помощ се полагаше за минимум 10 животни.

Сериозно насърчение има за средния бизнес и за стадата под селекционен контрол, като за първи път от следващата година субсидиите за селекция ще се дават според размера на стопанствата , съобщи за Синор.БГ професор Васил Николов, директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Досега за селекция средно на крава се даваха по 380 лева. От следващата година за стада с до 250 животни ставката ще бъде 410 лева на глава, а за стада с над 250 животни – по 318 лева за животно. Ако примерно имате 300 говеда, за 250 вие ще получите по 410, а за останалите 50- по 318 лева.

Строги правила се въвеждат и при овцевъдите с до 50 животни. Досега тези стада получаваха обвързана подкрепа за цялата страна. Големите фермери обаче започнаха да разделят стадата си, прехвърляйки бизнеса на синове и роднини, за да източват средства.

По предложение на министъра на земеделието Десислава Танева е решено в бъдеще тази помощ да се отпуска само за овцевъдите в планинските райони с над 750 метра надморска височина, където основно действа малкият бизнес. Ще се следи също да няма изкуствено разделяне на големите стада, поясниха експерти.

При животните под селекционен контрол се въвеждат и други стимули, които са съобразени с намеренията все повече животновъди да отглеждат животни с добро родословно дърво. Първоначално фермерите са искали стада под селекционен контрол да се смятат тези, в които има само по едно селектирано животно.

Министър Танева е настояла тази помощ да се дава, ако в говедовъдните стопанства има поне 20 селектирани животни. При овцевъдните ферми минимално трябва да има 50 селектирани животни, вписани в главния раздел на родословната книга на ИАСРЖ, за да се изплаща тази евросубсидия.

Освен задължителния брой животни при селектираните стада от следващата година към стопаните ще има изискване и да докажат с документи, че са реализирали на пазара определени количества мляко, за да получат субсидии по обвързаната подкрепа.

Това изискване е поставено задължително от министър Танева с основната цел браншът постепенно да излезе на светло.

При говедата под селекционен контрол стопаните трябва да докажат, че са продали между 3 800 и 4 200 литра от крава. Тези количества все още не са уточнени, но при депозирането на предложението за промени в Европейската комисия, което ще стане на 31 юли, министерството на земеделието окончателно ще определи точните литри. Българската нотификация ще се грледа от Брюксел поне 3 месеца, преди да бъде одобрена.

При овцете под селекционен контрол изискването ще бъде за поне 90 литра мляко от млечна овца и минимум 50 селектирани животни, за да се отпуска евросубсидията. Фермерите са протестирали срещу тези високи количества мляко, тъй като не всички породи са с подобна млечност. Решението обаче е окончателно.

По данни на ИАСРЖ в страната има 80 хиляди крави под селекционен контрол и около 280 хиляди овце. Реалният брой на селектираните овце обаче се предполага, че надхвърля 400 хиляди. Това ще стане известно след новата регистрация на стадата и изсветляването на бизнеса.

Подкрепата за редките породи животни също остава висока, като целта е фермерите да бъдат насърчавани за опазването на генетичния фонд на страната. Ценността на тези стада е, че през хилядолетията тези животни са приспособими да оцеляват при климатичните условия на нашите географски ширини. За разлика от новите породи те не са така продуктивни, но са адаптивни и чрез съхранението им зооинженерите могат да направят нови качествени селекции.

Три са основните автохтонни породи сред говедата – Родопско късорого, Сиво говедо и  Сиво искърско. От тях на изчезване е Родопското късорото, от което в страна има само 7 500 животни.

При овцете автохтонните породи са 10 хиляди животни, а конете са едва 5 хиляди.

Екатерина Стоилова

От 2017 година стада с до 250 крави ще получават по 410 лева за животно
91173
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
България първа с нотификация заради COVID-19
По новите мерки от рибарската програма вече са подадени проекти за 5,6 млн. лв.
Одобрена е седмата нотификация на ПРСР
Одобрени са ставките за необлагодетелстваните райони 3
Шеста нотификация
ЕК одобри искането на България за пренасочване на 175 млн. евро към нови мерки по ПРСР
Шестата нотификация не е одобрена
Чака се заповедта за третия слой за необлагодетелстваните райони
Наредбата ще бъде обнародвана в „Държавен вестник“
Биофермерите да не се страхуват от забавянето на шестата нотификация на ПРСР
Поредната нотификация на селската програма е факт
С четвъртата промяна на ПРСР 100 млн. лв. от напояване отиват за одобрение на проекти на преработватели, приети през 2015 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини