Начало » Новини » Света
27.06.2016 г.

Реакциите на земеделския сектор по повод излизането на Великобритания от ЕС (BREXIT)

Реакции
Реакциите на земеделския сектор по повод излизането на Великобритания от ЕС (BREXIT)

sinor.bg

Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, оставяйки много представители в агросектора несигурни за това какво крие бъдещето за тях и тяхната индустрия. Този извод се налага от реакциите на експерти от земеделмския сектор, разпространени от агенциите и представени от Института за агростратегии и иновации. Населението на Обединеното кралство гласува в подкрепа на напускането на ЕС с разлика от 51,9% „За“ към 48,1% „Против“. Това представлява около 17.4 млн. гласа за напускане срещу 16,1 млн. гласа за оставане в Евросъюза.

В дните след вота водещи фигури от земеделския сектор и хранително-вкусова промишленост във Великобритания и Европа изразиха своето мнение и прогнози за бъдещето след това може би съдбоносно решение за британците и ЕС.

ЕС е остаряла идея

Земеделският министър на Обединеното кралство Джордж Еюстис, който подкрепя Brexit в свое кратко изявление казва: "Отлична новина, че нацията е решила да напусне ЕС и да възстанови демократичното самоуправление във Великобритания. Сега можем да постигнем много повече. ЕС беше остаряла с най-малко 20 години идея и сега най-накрая имаме решение, с което да посрещнем уверено бъдещето."

Неговата колежка министърът на околната среда Елизабет Трус, която подкрепя оставането в ЕС, написа в социалната мрежа Туитър: "Британците са се произнесли. Сега ние трябва да поемем кръста и да гарантираме, че ще напуснем ЕС по най-добрият за Великобритания начин."

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоугън заяви: Съжалявам, но уважавам решението на британския народ да напусне Европейския съюз. Повтарям призива на президента Жан-Клод Юнкер за бързи и решителни преговори, в съответствие с член 50, в интерес на двете страни. От съществено значение е да предприемем важните стъпки, за да се внесе яснота и стабилност на блока от 27 държави, възможно най-бързо."

Промяна на играта

Mейриг Реймънд, председател на Националния фермерски съюз на Англия и Уелс, който подкрепи оставането в ЕС, заяви пред Farmers Weekly: "Никога не съм си представял, че ще се случи така - това е историческа промяна на играта за британското земеделие", и допълни: "Ние ще бъдем призовани да платим земеделската сметка на Обединеното кралство и ще трябва да водим преговори за осигуряване на търговските сделки, които имаме с останалата част на Европа." Осигуряването на тези търговски сделки ще бъде голям проблем за земеделските производители във Великобритания, добави той. "В същото време ще седим с правителството и ще спорим по отношение на конкурентната земеделска индустрия, от която все още се нуждаем и очакваме."

Бъдещето на фермерите в Уелс

Съюзът на фермерите на Уелс /FUW/ приветства решението на премиера да забави позоваването на член 50 от Лисабонския договор и призова Великобритания и ЕС да се споразумеят за един разумен график за Brexit. „FUW подкрепяше кампанията за оставането в ЕС и ние естествено сме разочаровани от резултата“, заяви председателят на организацията, Глин Робъртс. "Въпреки това, като една демократична организация, ние напълно зачитаме резултата от гласуването и сега трябва да започнем работа по изграждането на положително бъдеще за селското стопанство и икономиката в селските райони на Уелс извън ЕС", посочи Робъртс и заяви, че сроковете на излизане са от решаващо значение за такова планиране и че излизане в много кратък период ще има тежки последици както за Великобритания, така и за ЕС.

Глас за промяна

Майкъл Сиълс, от кампанията „Фермери за Великобритания”, която лобира в полза напускане на ЕС, заяви: "Страната е гласувала за промяна - и селскостопанският сектор е показал ясно, че иска промяна.” По думите му, „сега всички трябва да работят заедно, и правителство и представители на индустрията, да се започне с празен лист хартия, за да се намери нов и по-добър начин на подкрепа на тази индустрия, за да може тя да върви напред."

„Неизследвани води”

Асоциацията на арендаторите (TFA) в Обединеното кралство призова за "мъдрост и дипломация" при преговорите „за нашия път през неизследвани води на изоставяне на нашите настоящи договорености с ЕС". Организацията беше една от малкото, която предложи алтернативен план за селското стопанство в случай на Brexit. Председателят на асоциацията, Джордж Дун заяви: „Има много работа да се свърши по отношение на големите проблеми пред селското стопанство, включително и с нестабилността на световните пазари, адаптирането към климатичните промени, прилагането на нови технологии за справянето с болестите по животните, използването и развитието на пестицидите и растителната защита, осигуряването на храна и сигурността на околната среда. Сега трябва да намерим нашите собствени решения на тези важни въпроси, които ще изискват бързо да оставим настрана своите различия по отношение на референдума и да работим заедно, за да се справим."

Уникална възможност

Ник фон Уестенхолц, изпълнителен директор на Асоциацията за растителна защита във Великобритания каза, че вотът по напускането на ЕС дава възможност да се преразгледат правилата, регулиращи земеделския сектор на Обединеното кралство. "Референдумът предостави чудесна възможност да се разгледа подробно текущата селскостопанска политика и да се отстранят недостатъците в лошо управляваните регулации, които вредят на конкурентоспособността на селското стопанство на Великобритания. Сега имаме уникалната възможност да се оформят правилата, регулиращи нашият земеделски сектор в полза на селското стопанство на страната", каза Уестенхолц.

"Имаме нужда от по-добра подкрепа на нашите земеделски производители, която да донесе здравословна, безопасна, надеждна и достъпна храна на трапезата на цяла Великобритания. За да направим това, ние се нуждаем от регулаторна среда, която насърчава иновациите и стимулира развитието и внедряването на нови технологии в борба с вредителите и растителната защита. Сега е времето да се работи с правителството за въвеждане на селскостопанска политика, която да подпомага земеделските стопани във Великобритания, което им позволява едновременно да се състезават и търгуват с останалата част на света.

Адаптивна, издръжлива и решителна млечна индустрия

Д-р Джудит Брайънс, главен изпълнителен директор на Организацията на британските млекопреработватели, заяви: "Млечната индустрия на Великобритания е адаптивна, издръжлива и решителна, с умения и иновации, за да се справи с множеството предизвикателства, с които се сблъскваме. Млекопреработвателите не заеха страна в този дебат, защото знаехме, че независимо от резултата, ние ще продължим да работим в условията на глобалния пазар на млечни продукти и да демонстрираме нашата отдаденост да дадем на обществото нищо друго освен най-доброто от Великобританските млечни продукти. Организацията на британските млекопреработватели ще продължи да си сътрудничи с правителството на Обединеното кралство, отговорните институции и всички заинтересовани организации за насърчаване на интересите на млечния сектор в Обединеното кралство и ще помогне за насочването на нашата индустрия в правилната посока.“

Разочароващ резултат

Иън Райт, генерален директор на Федерация „Храни и напитки” припомни: "През март ние публикувахме резултатите от социологическо проучване на нашите членове, които показаха 70% подкрепа за Великобритания да остане в ЕС. С оглед на тези резултати мнозинството от членовете ни приемат това като разочароващ резултат за хранително-вкусовата промишленост. Сега федерацията ще работи от името на нашите членове и всички, които са от другата страна на нашата индустрия, за да се намери изход от този период на предизвикателства, пред който сме изправени. Ние ще се съсредоточим върху работата с правителството, за да се разбере какво означава това за търговията, достъпа до пазара и регулацията по осигуряване на най-добрия резултат за британския бизнес с производство на храни и напитки и техните клиенти."

Европа трябва да се консолидира

Съюзът на европейските фермери Копа-Коджека описва Brexit като "тъжен ден" за земеделските производители от ЕС и Великобритания. "Ключовият момент за нас ще бъде да се избегне по-нататъшно разрушаване на европейския земеделски пазар, като се има предвид значението на икономическите връзки отвъд Ламанша и текущата криза на земеделския пазар. От решаващо значение е да се запази пазарна устойчивост", заяви генералният секретар на организацията, Пека Песонен.

"Повече от половината износ на храни и напитки от Великобритания в момента отива на общия европейски пазар. Обединеното кралство също е голям експортен пазар за храни и напитки от други държави-членки, които предоставят на европейските потребители добър, разнообразен избор на качествена продукция. Ние ще работим усилено, за да се гарантира, че фермерите в ЕС и Обединеното кралство не са тези, които ще плащат цената за международната политика и въздействието върху търговията е сведена до минимум. Очаква се преговорите за напускане да приключат в рамките на две години, както са определени в Лисабонския договор.", посочи още генералният секретар на Копа-Коджека.

Материалът е предоставен от Институт за агростратегии и иновации, по материали на Agra Europe

Реакциите на земеделския сектор по повод излизането на Великобритания от ЕС (BREXIT)
3627

Коментари (1)

Моля отбележете, че не сте робот.

 От: BG   23:57  вторник, 28 юни 2016 г.
тъмна Индия,гласуват да напуснат,но не бързат,чакат момента в които ще изкопчат ползи,объркаха рейса май,ще трябва да се учат да берат ягоди и зарзават,ако баба Меркел разбирай Германия реши да играе твърдо ще има да вземат,всички губят от към финанси,обаче пък британците в името на свободата и справедливостта ЕС е дълбоко несправедлив и не свободен,лицемерен е решиха да платят за свободата си,въпрос на ценности,ще поживеем ще видим би казал мантрата Путин плашилото с което всички си мият ръцете,както и емигрантите
Последни материали
Виж
Партньорство
Министър от арабските емирства на визита в Селскостопанска академия
Законови промени
Регистрация на храни за товари над 3,5 тона ще стопира бизнеса на десетки хиляди фирми
Проведе се Дванадесетата годишна работна среща на министрите на земеделието от държавите от Югоизточна Европа
Обеззаразете градината и оранжерията преди новия сезон
България представи автохтонни породи животни на Международното изложение в Хановер – EuroTier 2018 г.
Есенен цъфтеж при плодните и декоративни растения
Свързани материали
Виж
60% от производството на птици в Обединеното кралство зависи от работници от ЕС
Brexit ще удари британските птицевъди
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам