Начало » Новини » Света
23.06.2016 г.

Учени откриха пряка връзка между консумацията на хляб и продължителността на живота

Нау

sinor.bg

Австралийски учени след 10-годишно проучване са стигнали до извода, че консумацията на хляб влияе пряко върху продължителността на живота, съобщи електронното издание Rusargument. В проучването са участвали 1 600 доброволци на възраст до 49 години.

Учените анализирали показателите за здравословното им състояние през цялото време и установили, че около 15% от участниците са били в добра физическа форма и отлично настроение. Впоследствие те изяснили, че всички те консумират редовно хляб.

Изследователите отбелязват, че в 80% от случаите консумацията на хляб е довела до увеличаване на продължителността на живота. Според тях най-добре е да се консумира ръжен или черен хляб.

Отказът от хлебни продукти обаче може да се превърне в причина за заболявания и увеличава вероятността от преждевременна смърт.

Британски лекари пък определиха оптималната дневна хлебна дажба, сочат резултатите от изследването им, публикувани в списанието The BMJ. И според британските специалисти при консумацията на продукти от пълнозърнести храни рискът от преждевременна смърт намалява.

Приемането на 90 грама пълнозърнести храни в денонощие, приготвени от пшеница, овес, ръж и други култури, влияе положително върху понижаването на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, добавят те. Пълнозърнестите храни могат да се използват и като профилактика на исхемичната болест на сърцето, инсулта, рака, диабета, инфекциозните и респираторните заболявания. Според експертите колкото повече човек консумира продукти от пълнозърнести храни, толкова по-голям е положителния ефект върху организма му. Препоръчва се този тип продукти да се поемат под формата на сухи закуски или хляб.

Учени откриха пряка връзка между консумацията на хляб и продължителността на живота
10181
 

Последни материали
Виж
Важно!
Необходима подготовка за каляване на разсада преди садене
Шапка невидимка
От БАБХ не знаят за протест на овчари, които бойкотирали техни разпоредби
Форумът се провежда от 12 до 16 май в Стара Загора
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 204 фирми от агросектора
Присъдиха награда от 100 хиляди евро за принос към хуманното отношение към животни
Първо интервю с Марин Генуров, председател на БАПОП
От 3 години зимното производство на оранжерийни зеленчуци намалява, а МЗХ сякаш е оглушало
Агне, пълнено с боб
Свързани материали
Виж
Повишението на минималната работна заплата тепърва ще дава отражение
Увеличеното ДДС и поскъпването на тока вдигна цените на хляба в цялата страна
Ще се появи сивият сектор и заетите от третия свят в бранша ще се увеличават
Връщането на 20 на сто ДДС за хляба ще вдигне цената му до около 2 лева
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
Представители на 14 държави участваха в разчупването на „Хляб на мира“ в Берлин
Не се очаква скок в цената на хляба
Добиви от пшеницата се очертават над 500 килограма от декар
Има и достатъчно свободно място в складовете
Между 6,1 и 6,3 милиона тона пшеница е очакваната реколта тази година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини