Начало » Важно за фермера » Гори и екология
02.06.2016 г.

Проекти на Зелени Балкани, WWF , БФБ и БДЗП са отличени сред най-добрите в Европа

Sinor.bg

Проекти на природозащитните организации Зелени Балкани – Стара Загора, WWF, БФБ и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – членове на Коалицията „За да остане природа в България“, са сред 27-те, отличени от Европейската комисия като „Най-добър ЛАЙФ проект 2016“ в категорията „Природа“. Церемонията се проведе във вторник вечер в Брюксел, в рамките на ежегодната „Зелена седмица“ на Европейската комисия.

"Гордеем се да попаднем сред най-добрите проекти в категория „Природа“ на Европейската комисия, защото за по-малко от пет години успяхме да постигнем основната си цел – възстановихме белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина, където видът беше изчезнал за повече от 50 години. Внесохме и освободихме 210 белоглави лешояди, през 2015 г. видяхме с радост първото излюпено малко на свобода в района на Врачански Балкан, а година след успешното приключване на проекта, може да се похвалим с две малки новосъздадени колонии: в Природен парк "Врачански Балкан" и в Източна Стара планина, и вече над осем малки, излюпени на свобода от родители, освободени в рамките на проекта. Установихме контакти със стотици фермери и животновъди; ветеринари, ловци; ученици, туристи и посетители”, разказва Елена Кметова, ръководител на единия от българските представители "Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България” на "Зелени Балкани - Стара Загора". Проектът бе изпълнен заедно с Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици.

Сред отличените е и „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 Натура 2000 места в българските гори“ н на Изпълнителна агенция по горите, WWF и дирекциите на 10 природни парка. „За четири години разработихме  програми за възстановяване на 13 вида редки растения, с повечето от които никой не беше работил, върнахме ги в четири природни парка, възстановихме горски местообитания на площ от над 800 дка в седем природни парка и за първи път отгледахме над 1400 дка млади гори в Странджа, припомня Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

Успяхме благодарение на подкрепата на Изпълнителната агенция по горите, на природните паркове и на много доброволци, организирахме най-големите почиствания на природните паркове в три поредни години с участие на 9400 души, които събраха 36 тона отпадъци. Учехме се, изпробвахме нови методи – събрахме изключително ценен опит – живото наследство на проекта, споделя Катерина Раковска, ръководител на проекта от WWF.

Проектът LIFE+ „Живот за Бургаските езера“ е третият награден проект от България. Той е реализиран от БДЗП в партньорство с община Бургас, Черноморски солници АД, Българска фондация Биоразнообразие и Кралското дружество за защита на птиците (Великобритания). Целта на проекта е осигуряване на дългосрочно опазване на три защитени зони от мрежата Натура 2000 и пет приоритетни видове птици – къдроглав пеликан, малък корморан, голям воден бик, тръноопашатата и белооката потапница, както и устойчиво управление на техните местообитания. Екипът на БДЗП, с помощта на партньорите по проекта, възстанови 4 ха открити водни площи в ЗМ „Пода“, изгради 11 изкуствени острови за гнездене на птиците във влажните зони около Бургас, ремонтира 14,5 км диги и валове в поддържан резерват „Атанасовско езеро“ и обезопаси 8,7 км опасни за птиците електропроводи до Атанасовско езеро. Усилията на природозащитниците бяха възнаградени - за първи път от 18 години насам малкият корморан отново гнезди в защитена местност „Пода“.

Припомняме, че през май проект, в който участват четири от организациите от коалицията „За да остане природа в България“ беше отличен от Европейската комисия с наградата „Натура 2000“ в категорията „социално-икономически ползи“. Българският природозащитен проект „За Балкана и хората“, който се изпълнява от български и швейцарски организации получи награда лично от европейския комисар по околна среда Кармену Вела.

Проекти на Зелени Балкани, WWF , БФБ и БДЗП са отличени сред най-добрите в Европа
4685
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
Сформирана е оценителната комисия
Свръхнаплив за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини