Начало » Важно за фермера » Гори и екология
18.05.2016 г.

България е първа в Европа по износ на билки

В страната виреят 700 вида лечебни растения

Sinor.bg

С пролетта и лятото настъпва периодът на брането на билки, което през последните години се превърна в основен доход на безработните в цялата страна. По неофициални данни годишно в пунктовете се изкупуват около 17 хиляди тона билки, сред които най-търсени са копривата, липата, глогът, шипката, трънката и др. България се нарежда и на първо място по износ на лечебни растения, като държи и лидерските позиции в света след Китай, Индия и др. Това се посочва в анализ на Фондация „Информация и природозащита”, чиито експерти дават ценни данни за развитието на този бизнес, който в много отношения би могъл да се превърне и в добра алтернатива за земеделско производство в планинските райони.

Напоследък фермери започват да отглеждат култивирани лебечни растения, които все повече намират приложение в хранителната, фарамцевтичната и козметична индустрия.

Основният проблем на страната е, че билките се изнасят предимно изсушени, без допълнителна преработка, която би донесла и по-високи доходи на производителите. Докато в България един тон билки струват средно около 2 100 лева, цените във Франция са три пъти по-високи, в Швейцария – пет пъти по-високи, а в Япония билките струват 15 пъти по-скъпо.

Статистиката за този износ се крепи на стари данни, но те са показателни за огромния потенциал, който България има в този сектор.

В периода от 2001 до 2005 година например е установено, че от страната са изнесени 1 246 223 кг липа, 1 088 795 кг шипка, 999 481 кг мента и др.

През същия период освен диворастящи билки вече се отчита и износ на произведени в частни стопанства култивирани растения. Сред най-разпространените култивирани билки са лайката, липата, къпината, малината, маточината, плодове и семена на шипка.

От диворастящите билки най-търсени са липата, шипката, мащерката, жълтият кантарион, лайката, глог, стрък от бабини зъби и др.

Огромният плюс на страната е огромното разнообразие от лечелни растения, което се среща на сравнително малката ни територия. Докато в България виреят 4 100 от така наречените висши растения, но във Великобритания например са едва 2 950, се посочва в доклада.

От тези 4 100 растения 700 са с лебечни свойства, а от тях най-често използваните са 270 вида.

Експертите от фондацията  съветват също да се засили контролът при самото бране, тъй като съществува огромна опасност от унищожаване на цели колонии билки заради вандалското им изкореняване.

България е първа в Европа по износ на билки
14662
 

Последни материали
Виж
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Земеделско, здравно и екологично
Три ведомства се питат дали червената мухоморка е лечебна
Нова енциклопедия разкрива лечебните свойства на растенията
Предстоящо
За Еньовден в Смилян ще се проведе Фестивалът на дивите цветя в Родопите
Биопрогноза за периода 15 - 21 януари
Биопрогноза за периода 11 - 17 декември
Биопрогноза за периода 4 - 10 декември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини