Начало » Новини » Страната
09.05.2016 г.

Големите минуси от евентуално удължаване на сроковете в кампания 2016 за директните плащания

Sinor.bg

Министерството на земеделието посочва три варианта със съответните последици от удължаването на сроковете за прием на документи по директните плащания, за които се заговори активно през последните две седмици. Самите промени трябва да станат в наредба 5 от 27 февруари 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, което изисква съответния времеви период за формално съгласуване на изменените текстове и последващото им обнародване в Държавен вестник. От министерството обаче не припомят, че удължаването на сроковете се наложи не по вина на фермерите, а заради техническите забавяния при обработката на документите.

Възможни варианти на действие при вземане на национално решение по удължаване на срока на подаване на заявления за Кампания 2016 и потенциални последствия от съответното решение:

ПЪРВИ ВАРИАНТ – без удължаване на срока – краен срок 16 май 2016 г. (без санкция) и краен срок 10 юни 2016 г. (с 1% санкция за всеки просрочен работен ден след 16 май 2016 г.)

В този случай действащото законодателство не се променя. Запазват се периодите на задържане на животните по схемите за обвързана подкрепа за животни (80 дни – т.е. за 2016 г. от 11 юни до 29 август 2016 г.) и схемата за преходна национална помощ за овце и кози (100 дни – т.е. за 2016 г. от 11 юни до 18 септември 2016 г.) съобразно обявените дати в информационната кампания.

Запазва се предварително обявената дата, на която кандидатите по схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) следва да отглеждат 70% от референтните животни в стопанството си (за 2016 г. – 10 юни 2016 г.)

Този вариант дава възможност и за навременен контрол по условията за допустимост по схемите и продължаване на графика на изплащане на подпомагането, прилаган до 2016 г.

ВТОРИ ВАРИАНТ – частично удължаване на срока – краен срок 31 май 2016 г. (без санкция) и краен срок 27 юни 2016 г. (с 1% санкция за всеки просрочен работен ден след 31 май 2016 г.)

В хода на кампанията се изменят условията на прилагане, които са предварително обявени в началото на Кампания 2016 и в рамките на проведената информационна кампания.

Необходимост от промяна в действащото законодателство.

Променят се периодите на задържане на животните по схемите за обвързана подкрепа за животни (80 дни – т.е. при удължаване на срока за 2016 г. от 28 юни до 15 септември 2016 г.) и схемата за преходна национална помощ за овце и кози (100 дни – т.е. за 2016 г. от 28 юни до 5 октомври 2016 г.) съобразно обявените дати в информационната кампания.

Променя се предварително обявената дата, на която кандидатите по схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) следва да отглеждат 70% от референтните животни в стопанството си (за 2016 г. – 27 юни 2016 г.)

Създават се определени трудности за извършване на навременен контрол по условията за допустимост по схемите и продължаване на графика на изплащане на подпомагането, прилаган до 2016 г.

Възможност за определено затруднение при графика на контрола на условията за диверсификация на културите (периода на контрол следва да бъде от 15 май до 15 юли независимо от сроковете за подаване на заявления).

На земеделските стопани се предоставя повече време за запознаване с условията за подпомагане и вземането на решение за схемите, по които да кандидатстват.

При този втори вариант има опасност от забавяне на графика за обработка на заявленията в т.ч. извършване на анализ на риска, кръстосани проверки, изпращане на уведомителни писма за застъпвания, разрешаване на казусите със застъпвания, което съответно ще рефлектира с възможно забавяне на датата на изплащане на подпомагането към земеделските стопани.

ТРЕТИ ВАРИАНТ – максимално удължаване на срока – краен срок 15 юни 2016 г. (без санкция) и краен срок 11 юли 2016 г. (с 1% санкция за всеки просрочен работен ден след 15 юни 2016 г.)

В хода на кампанията се изменят условията на прилагане, които са предварително обявени в началото на Кампания 2016 и в рамките на проведената информационна кампания.

Необходимост от промяна в действащото законодателство.

Променят се периодите на задържане на животните по схемите за обвързана подкрепа за животни (80 дни – т.е. при удължаване на срока за 2016 г. от 12 юли до 29 септември 2016 г.) и схемата за преходна национална помощ за овце и кози (100 дни – т.е. за 2016 г. от 12 юли до 19 октомври 2016 г.) съобразно обявените дати в информационната кампания.

Това автоматично означава, че бенефициентите по схемата за преходна национална помощ за овце и кози в никакъв случай няма да имат възможност да получат субсидии на 16 октомври 2016 г., тъй като периодът на задържане няма да е изтекъл.

Променя се предварително обявената дата, на която кандидатите по схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) следва да отглеждат 70% от референтните животни в стопанството си (за 2016 г. – 11 юли 2016 г.)

Създават се съществени трудности за извършване на навременен контрол по условията за допустимост по схемите и продължаване на графика на изплащане на подпомагането, прилаган до 2016 г.

Възможност за съществено затруднение при графика на контрола на условията за диверсификация на културите (периода на контрол следва да бъде от 15 май до 15 юли независимо от сроковете за подаване на заявления).

На земеделските стопани се предоставя повече време за запознаване с условията за подпомагане и вземането на решение за схемите, по които да кандидатстват.

Опасност от забавяне на графика за обработка на заявленията в т.ч. извършване на анализ на риска, кръстосани проверки, изпращане на уведомителни писма за застъпвания, разрешаване на казусите със застъпвания, което съответно ще рефлектира с възможно забавяне на датата на изплащане на подпомагането към земеделските стопани.

Ако си спомняте, плащанията за 2015 година се проточиха до началото месец май точно поради късното подаване на документите през миналата година. Подобна ще бъде картинката и през 2017 г., ако сега приемът на документи продължи до юни. 

Големите минуси от евентуално удължаване на сроковете в кампания 2016 за директните плащания
13436
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини