Начало » Пазари » Животинска продукция
22.03.2016 г.

ЕК предупреждава за наличие на ешерихия коли в румънско овче сирене

Контрол

Sinor.bg

Европейската комисия изпрати предупреждение за възможно наличие на бактерията ешерихия коли в овче сирене, произведено в Румъния и продавано основно в Италия, Франция и Германия, съобщиха румънските агенции „Аджерпрес” и „Медиафакс”. Съобщението е публикувано от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи след официално уведомление, изпратено от Италия. В четвъртък италианските власти потвърдиха, че сирене, заразено с ешерихия коли, е причинило чревна инфекция на 14-месечно румънско бебе, прието в болница във Флоренция, припомня „Медиафакс”.

Продуктът е произведен от базираната в румънския окръг Арджеш компания Lactate Bradet SRL. Наскоро тя попадна в центъра на медиен скандал, след като властите в страната обявиха, че нейни продукти са довели до заразяване с ешерихия коли, довело до заболявания и дори до смъртта на няколко деца. Впоследствие обаче от изследователския институт Cantacuzino в румънската столица Букурещ посочиха, че сиренето, произвеждано от компанията, не е източник на инфекцията.

Следващата информация, публикувана в местни медии, гласеше, че няколко работници в завода на Lactate Bradet са дали положителни проби за заболяването. Това накара собственика на компанията Мариус Бадя да заяви, че никой от далите положителна проба за наличието на бактерията не е бил в пряк контакт със сиренето.

На 18 март обаче управата на румънската Агенция за санитарно-ветеринарен контрол и безопасност на храните обяви, че над 20 тона от млечните продукти на Lactate Bradet са изтеглени от пазара в страната. Това е цялата продукция на завода от февруари, а от агенцията препоръчаха на румънците да не консумират продуктите. В Испания също бе взето решение да бъде изтеглен 1 тон от сиренето от пазара, а в Италия това се случи с още 546 килограма от продукта.

Според румънския министър на селското стопанство Ахим Иримеску, цитиран от „Аджерпрес”, наличието на ешерихия коли в румънското сирене е случайно и хората трябва да запазят доверието си в местните продукти.

ЕК предупреждава за наличие на ешерихия коли в румънско овче сирене
4660
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Изтеглят кайма от пазара във Франция заради наличие на ешерихия коли
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини