Европейската комисия изпрати предупреждение за възможно наличие на бактерията ешерихия коли в овче сирене, произведено в Румъния и продавано основно в Италия, Франция и Германия, съобщиха румънските агенции „Аджерпрес” и „Медиафакс”. Съобщението е публикувано от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи след официално уведомление, изпратено от Италия. В четвъртък италианските власти потвърдиха, че сирене, заразено с ешерихия коли, е причинило чревна инфекция на 14-месечно румънско бебе, прието в болница във Флоренция, припомня „Медиафакс”.
Продуктът е произведен от базираната в румънския окръг Арджеш компания Lactate Bradet SRL. Наскоро тя попадна в центъра на медиен скандал, след като властите в страната обявиха, че нейни продукти са довели до заразяване с ешерихия коли, довело до заболявания и дори до смъртта на няколко деца. Впоследствие обаче от изследователския институт Cantacuzino в румънската столица Букурещ посочиха, че сиренето, произвеждано от компанията, не е източник на инфекцията.
Следващата информация, публикувана в местни медии, гласеше, че няколко работници в завода на Lactate Bradet са дали положителни проби за заболяването. Това накара собственика на компанията Мариус Бадя да заяви, че никой от далите положителна проба за наличието на бактерията не е бил в пряк контакт със сиренето.
На 18 март обаче управата на румънската Агенция за санитарно-ветеринарен контрол и безопасност на храните обяви, че над 20 тона от млечните продукти на Lactate Bradet са изтеглени от пазара в страната. Това е цялата продукция на завода от февруари, а от агенцията препоръчаха на румънците да не консумират продуктите. В Испания също бе взето решение да бъде изтеглен 1 тон от сиренето от пазара, а в Италия това се случи с още 546 килограма от продукта.
Според румънския министър на селското стопанство Ахим Иримеску, цитиран от „Аджерпрес”, наличието на ешерихия коли в румънското сирене е случайно и хората трябва да запазят доверието си в местните продукти.