Начало » Новини » Страната
05.02.2016 г.

България изнася за Аржентина основно инсектициди и торове

Резултати от визитата на икономическия министър в Аржентина

Снимка: Министерство на икономиката

България може да предложи на аржентинския пазар висококачествени и утвърдени на световните пазари продукти на фармацевтичната и химическата промишленост, машиностроенето и ИКТ индустрията. На този етап страната експортира основно инсектициди, ензими и ензимни препарати, антибиотици, минерални или химични азотни торове и др. Това е било обявено по време на  българо-аржентински форум от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Събитието се организира съвместно от аржентинската и българската търговско-промишлени палати. Приветствена реч при откриването е отправил и президентът на Република България Росен Плевнелиев.

„Готови сме да подкрепим всяка конкретна бизнес инициатива, с цел подпомагане на фирмите от двете страни да опознаят по-добре съществуващия потенциал за ръст във взаимната ни търговия“, е посочил министър Лукарски.

По негови думи обемите на двустранната търговия са далеч от реализираните в миналото, като уточни, че през 2014 г. стокообменът между двете страни възлиза на 17,09 млн. щ. д. За сравнение през 2011 г. той е в размер на 96.2 млн. щ. д. През първите единадесет месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот отчита ръст от 35%.

„Това категорично доказва, че двете страни имат голям потенциал за развитие и активизиране на търговско-икономическите си взаимоотношения“, допълни икономическият министър. Други сектори, в които съществуват възможности за увеличаване на българския износ са електротехниката и селското стопанство.

„Аржентина се нуждае от изграждане на инфраструктура и увеличаване на търговията, включително със страните от ЕС и в частност с България“, посочи от своя страна заместник-председателят на Търговската камара на Аржентина г-н Мануел Ривейра. По негови думи новият президент на Аржентина Маурисио Макри е набелязал мерки за стабилизиране на валутата и увеличаване на търговията. „Имаме добра среда за сътрудничество, нека се възползваме от възможностите“, завърши Ривейра.

В присъствието на Президента на Република България Росен Плевнелиев, министър Лукарски и представители на над 100 аржентински компании бе подписано споразумение за сътрудничество между двете търговски палати. За насърчаване на търговско-икономическите отношения между двете страни предстои и съгласуването на дати за провеждане на Петата сесия на Смесената българо-аржентинска комисия за двустранно икономическо сътрудничество.

Стокообменът между България и Аржентина е скромен по размер, като според българската статистика през 2014 г. възлиза  на 17.09 млн. щ.д. Износът на България е в размер на 3.79 млн. щ.д., а вносът от Аржентина на 13.3 млн. щ.д. За сравнение, през 2011 г. тези цифри са съответно: общ стокообмен – 96.2 млн. щ.д.; български износ – 29.7 млн. щ.д. и внос от Аржентина – 66.5 млн. щ.д.

През първите единадесет месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот отчита ръст от 35%, достигайки 21.6 млн. щ.д., от които български износ за 4.5 млн. щ.д. и внос от Аржентина за 17.1 млн. щ.д.

България изнася за Аржентина основно инсектициди и торове
4184
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
Ментата като алтернатива срещу вредителите в градината
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Новите заплахи
Кафявата миризливка агресивно настъпва към все по-студените пояси
Борба с колорадския бръмбар с народни средства
Как да се предпазим
Малиновият бръмбар може да унищожи цялата реколта
Неприятелите по зеленчуците се активизираха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини