Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.06.2023 г.

Ментата като алтернатива срещу вредителите в градината

Важно за фермерите!
Ментата като алтернатива срещу вредителите в градината

pixabay

Независимо от сезона и метеорологичните условия, ментата оцелява и се развива добре в градината поради своята устойчивост. Агресивният и маниер за завладяване на нови територии води до идеята да се отглежда в контейнери, а това позволява те да се поставят на стратегически места за защита на културите, както и за отблъскване на комарите. Може да се приготвя и ментов спрей, който има същото действие.

Кои вредители не обичат ментата?

Активното действие на ментата се дължи на ароматните вещества, която насекомите различават добре. Важното в случая е това, че полезните ентомофаги харесват аромата на ментата, а  вредителите ги намират за отвратителни.

Мента срещу мравки и листни въшки

Мравките се наричат условни вредители, защото  ловуват ягодови хоботници, но в компанията на листните въшки създават много неприятности за производителите. Ментата съдържа ментол и пулегон (естествено срещано органично съединение, получено от етеричното масло на ментата), които пречат на феромоновите следи на мравките при навигация и кмуникация. Затова мравките избягват местата, където расте мента.

Листните въшки, под защитата от мравки, причиняват много щети. Храненето на листните въшки води до деформация на листата, увяхване, разпространение на вируси и болести. Силният аромат на мента предпазва фуражните култури от нашествие на листни въшки, а освен това привлича калинки, които са ловци и се хранят с тях.

Когато не разполагаме с ментови растения, тогава можем да използваме етерично масло – 5 капки на литър вода.

Пръскат се равномерно нападнатите от листни въшки растения, като се третират листата от долната страна, за да се задушат и яйцата им. След обработка на растенията се пръска и почвата. Третирането с етерично масло от мента се повтаря два пъти седмично след установяване на вредителите, а след това според ситуацията.

Мента срещу зелеви вредители

Ларвите на зелевия молец и зелевата пеперуда развалят цялото зеле, изгризвайки дупки в листата. Повредената листна тъкан излъчва миризма на зеле и дава сигнал на вредителите, че тук има храна. Същият ефект се получава, ако сочният зелев лист се отчупи или смачка. Зелевият молец и зелевата пеперуда бързо са привлечени от миризмата и отлагат яйцата си там.

Подредените контейнери с мента по краищата на зелевите лехи ще отблъсне молците и пеперудите и те ще намерят друго място за размножаване. Ментов аромат може да се използва един път седмично при хубаво време като маскиращ, но след дъжд трябва да пръскаме отново. В горещините много полезно е да мулчираме с листа от мента, както и да полеем с ментова отвара или остатъци от чай.

Мента против комари

Комарите не представляват заплаха за растенията, но създават много неприятности на нас и нашите домашни любимци.

Ментата съдържа вещества, които комарите не харесват – това са ментол и лимонен. Яркият ментов аромат ги отблъсква. Смята се, че той прикрива сигналите от околната среда (миризма на хора и животни), които комарите търсят.

Култури, чието съседство с мента е благоприятно

Освен зелето, чието съседство с мента го предпазва от зелев молец и зелева пеперуда, други култури, за които е полезно съседството са:

– морковите, за които ментата е репелент срещу морковената муха;

– при доматите ментата прогонва акарите, а ефирните масла стимулират растежа и плододаването, смятат биопроизводителите;

– божурите са едно от любимите растения на мравките за паша на листни въшки.

Контейнерите с мента се поставят между растенията, но може да се заравят в земята там, където вредителите създават проблеми и след това да се преместват, като по този начин се предпазват културите от конкуренция.

Джодженът е вид мента, която използваме често като подправка и можем да го използваме по същия начин.

Ментата като алтернатива срещу вредителите в градината
35640
 

Последни материали
Виж
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини