Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.06.2023 г.

Ментата като алтернатива срещу вредителите в градината

Важно за фермерите!
Ментата като алтернатива срещу вредителите в градината

pixabay

Независимо от сезона и метеорологичните условия, ментата оцелява и се развива добре в градината поради своята устойчивост. Агресивният и маниер за завладяване на нови територии води до идеята да се отглежда в контейнери, а това позволява те да се поставят на стратегически места за защита на културите, както и за отблъскване на комарите. Може да се приготвя и ментов спрей, който има същото действие.

Кои вредители не обичат ментата?

Активното действие на ментата се дължи на ароматните вещества, която насекомите различават добре. Важното в случая е това, че полезните ентомофаги харесват аромата на ментата, а  вредителите ги намират за отвратителни.

Мента срещу мравки и листни въшки

Мравките се наричат условни вредители, защото  ловуват ягодови хоботници, но в компанията на листните въшки създават много неприятности за производителите. Ментата съдържа ментол и пулегон (естествено срещано органично съединение, получено от етеричното масло на ментата), които пречат на феромоновите следи на мравките при навигация и кмуникация. Затова мравките избягват местата, където расте мента.

Листните въшки, под защитата от мравки, причиняват много щети. Храненето на листните въшки води до деформация на листата, увяхване, разпространение на вируси и болести. Силният аромат на мента предпазва фуражните култури от нашествие на листни въшки, а освен това привлича калинки, които са ловци и се хранят с тях.

Когато не разполагаме с ментови растения, тогава можем да използваме етерично масло – 5 капки на литър вода.

Пръскат се равномерно нападнатите от листни въшки растения, като се третират листата от долната страна, за да се задушат и яйцата им. След обработка на растенията се пръска и почвата. Третирането с етерично масло от мента се повтаря два пъти седмично след установяване на вредителите, а след това според ситуацията.

Мента срещу зелеви вредители

Ларвите на зелевия молец и зелевата пеперуда развалят цялото зеле, изгризвайки дупки в листата. Повредената листна тъкан излъчва миризма на зеле и дава сигнал на вредителите, че тук има храна. Същият ефект се получава, ако сочният зелев лист се отчупи или смачка. Зелевият молец и зелевата пеперуда бързо са привлечени от миризмата и отлагат яйцата си там.

Подредените контейнери с мента по краищата на зелевите лехи ще отблъсне молците и пеперудите и те ще намерят друго място за размножаване. Ментов аромат може да се използва един път седмично при хубаво време като маскиращ, но след дъжд трябва да пръскаме отново. В горещините много полезно е да мулчираме с листа от мента, както и да полеем с ментова отвара или остатъци от чай.

Мента против комари

Комарите не представляват заплаха за растенията, но създават много неприятности на нас и нашите домашни любимци.

Ментата съдържа вещества, които комарите не харесват – това са ментол и лимонен. Яркият ментов аромат ги отблъсква. Смята се, че той прикрива сигналите от околната среда (миризма на хора и животни), които комарите търсят.

Култури, чието съседство с мента е благоприятно

Освен зелето, чието съседство с мента го предпазва от зелев молец и зелева пеперуда, други култури, за които е полезно съседството са:

– морковите, за които ментата е репелент срещу морковената муха;

– при доматите ментата прогонва акарите, а ефирните масла стимулират растежа и плододаването, смятат биопроизводителите;

– божурите са едно от любимите растения на мравките за паша на листни въшки.

Контейнерите с мента се поставят между растенията, но може да се заравят в земята там, където вредителите създават проблеми и след това да се преместват, като по този начин се предпазват културите от конкуренция.

Джодженът е вид мента, която използваме често като подправка и можем да го използваме по същия начин.

Ментата като алтернатива срещу вредителите в градината
35669
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини