Начало » Новини » Интервю
28.01.2016 г.

Агроминистърът: Само четири организации има в сектор плодове и зеленчуци, но те правят 3% от оборотите

Среща с бизнеса

През лятото министър Танева присъства по време на черешобера в различни райони от страната Снимка: МЗХ

Липсата на фермерски обединения в областта на производството на плодове и зеленчуци е сериозен проблем за българските производители и ако секторът иска да се отвори към пазара, е време да създаде организации или групи производители. Към това призова министърът на земеделието и храните Десислава Танева при днешната среща с фермери, преработватели и търговци на плодове и зеленчуци, организирана от Съюза на градинарите в България.

По данни на министерството на земеделието до 2015 са регистрирани само 4 организации на производителите от сектора, което е непростимо на фона на общо 40-те организации в другите браншове. Важно е да се отбележи, че точно тези 4 организации реализират 3% от оборотите с плодове и зеленчуци в страната, което е достатъчно ярък показател за ефективността от тези обединения, коментира още министърът.  

До този момент в процедура по одобрение е още една организация, посочи още Танева. Тя припомни, че по линия на програмата за развитие на селските райони бизнесът може да се активизира, тъй като голяма част от разходите по дейността на тези групи се поемат от еврофондовете.

Още от следващата година ще бъдат пуснати две от мерките на програмата, свързани с насърченията за създаване на тези организации, посочи още Танева. Става въпрос за мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производителите“ и подмярка 16,4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки за изграждането и развитието на къси вериги на доставки и местни пазари“.

От името на бизнеса председателят на съюза на производителите на малини Божидар Петков припомни, че по решение на администрацията субсидиите за създаване на тези организации ще бъдат намалени и вместо очакваните 90% от стойността на проектите, ще се покриват само 50%.

Миналата година министерството реши бонус субсидиите за интергрираните и за колективните проекти да не се прилагат, докато не се въведат критерии срещу изкуствено създаване на подобни проекти. Така вместо да получат по още 40% субсидии над базовите 50%, фермерите, които ще се обединяват, трябва да дадат от себе си още  50 процента за издръжка на новите организации.„Това отказа членове на съюза, които искаха да учредят три групи само в областта на малините”, коментира Божидар Петков.

Въпросът беше отправен индиректно към министър Танева, която поради ангажираност трябваше да напусне срещата преди нейния край. За бизнеса е от съществено значение при създаването на организациите разходите по тяхната дейност да се покриват с евросредства до 90% вместо само до половината.

Друг вариант в подкрепа на бизнеса е и електронната борса за плодове и зеленчуци "Градинария", която работи от средата на миналата година по проект, финансиран със съдействието на Фондация „Америка за България”. Този проект е за 30 месеца, след което ще бъде закрит, ако самият бизнес не започне да финансира платформата, чрез която фермери и консервни заводи да могат лесно да осъществяват сделките, посочиха организаторите.

Агроминистърът: Само четири организации има в сектор плодове и зеленчуци, но те правят 3% от оборотите
7945
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Събирачите на диворастящи гъби и плодове ще имат право на пенсия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини