Начало » Важно за фермера » Пчеларство
08.01.2016 г.

Масово използван инсектицид в САЩ с опасност за вреди по пчелите

Предупреждение

Sinor.bg

Инсектицидът имидаклоприд от групата на неоникотиноидите, използван масово в САЩ, може при определени обстоятелства да навреди на пчелите, които влизат в досег с тези култури, обявиха от Агенцията за защита на околната среда на страната, цитирани от Ройтерс. Предварителната оценка на рисковете от използването на инсектицида, извършена от агенцията в сътрудничество с департамента за регулация на пестицидите в щата Калифорния, сочи, че химични остатъци от над 25 части на милион най-вероятно вредят на пчелите и пчелните семейства по начин, който намалява производството на мед. От агенцията изтъкнаха, че остатъците от имидаклоприда в полена и нектара са над посоченото ниво при памука и цитрусовите насаждения, но посочиха, че при царевицата и листовите зеленчуци те са под нивото на риск. При част от останалите култури, обработвани с инсектицида, са необходими допълнителни проучвания. До края на годината се очаква агенцията да приключи мащабната оценка на риска, който химикалите носят за насекомите, опрашващи земеделските култури.

Напоследък споровете за използването на неоникотиноидите се разгорещиха именно заради опасенията за опрашването, което е от решаващо значение за повечето масово култивирани растения и съответно – за производството на голяма част от храните. През 2015 г. върху имидаклоприда и още два неоникотиноида бе наложена забрана за използване в Европейския съюз. Тогава и от американската агенция предложиха правило за създаването на временни зони, свободни от пестициди, докато земеделските култури цъфтят и фермерите използват за опрашването им наети от собствениците им домашни пчели.

В сряда от американския Център за безопасност на храните и обединение на фермери и селскостопански организации подадоха в калифорнийски съд иск срещу агенцията с обвинения, че не е упражнила необходимия контрол върху тонове семена, обработени с неоникотиноиди, които са били продадени и впоследствие засадени от фермери. Критиците на пестицидите призоваха ведомството да забрани продажбите и използването на имидаклоприда и останалите неоникотиноиди. „Те не вземат под внимание реалните нива в полята и не отчитат въздействието на тези пестициди върху пчелите и останалите насекоми, опрашващи растенията, за продължителни времеви периоди”, заяви Лиза Арчър, директор на програмите за храни и технологии в „Приятели на Земята”.

Според Bayer CropScience, Syngenta AG и други компании, произвеждащи и продаващи неоникотиноиди, многократно са обявявали, че най-голяма вина за изчезването на пчелите напоследък носят масовите набези на кърлежите в кошерите. От германската компания обявиха, че преглеждат предварителната оценка на агенцията, но подчертаха, че изглежда ведомството „надценява възможността за вредни нива при определени култури като цитрусовите плодове и памука, като същевременно пренебрегва съществените ползи, които осигуряват подобни продукти и  практики за защита на пчелите”.

Масово използван инсектицид в САЩ с опасност за вреди по пчелите
4783
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини