Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.12.2015 г.

Как да запазим чесъна до пролетта

Полезни съвети

Sinor.bg

Мнозина градинари често допускат грешка, поставяйки чесъна в хладилника, тъй като оптималната температура за съхраняването му е около 16 градуса по Целзий. Такава е температурата близо до вратата на балкона или на перваза на прозорец, под който няма радиатор, докато в хладилника чесънът поема влага и може да загние или да се покрие с плесен, изтъкват от електронното издание „Стопанство”.

Оттам препоръчват преди зазимяването чесънът да бъде изсушен, като люспите му трябва да станат сухи като хартия. Ако скилидките са меки, значи са били пресушени и няма да се запазят добре – главите трябва да са свежи и твърди. От изданието съветват да не се купува чесън за продължително съхранение от хладилните секции на магазините. Не се препоръчва и да бъде замразяван, тъй като се променят структурата и вкуса му.  Вместо това чесънът трябва да бъде съхраняван в добре проветрявано помещение, защото така ще се запази по-дълго.

Много добре е главите да бъдат поставени в тъмен и сух съд. За сметка на това са забранени целофановите пликове и херметично затворените контейнери, тъй като предизвикват прорастване у скилидките. Ако обаче бъде настърган или нарязан, може да се запази доста дълго в плътно затворен съд.

Някои градинари съхраняват чесъна в земята – закопават главите в градината и при затопляне вадят необходимите количества. Това обаче не е най-добрият вариант, тъй като почвата може да замръзне и вкусът на чесъна се разваля. Кухненският шкаф е много по-добър за продължителното съхраняване на чесъна, отколкото градинската леха, категорични са от изданието.

Ако обелите външните люспи на главата, ще трябва бързо да я консумирате, а иначе тя може да се запази над 8 седмици. А пресният чесън, чийто вкус е по-мек, се съхранява по различен начин – след изваждането му трябва веднага да се постави в хладилника и да се консумира до 2 седмици. Не се налага и да бъде изсушаван.

Как да запазим чесъна до пролетта
20280
 

Последни материали
Виж
Спрямо споразумението за свободна търговия от 2016 г. обаче квотите растат
ЕС реално ще внася по-малко пшеница, ечемик и захар от Украйна
Сушата обаче влошава състоянието на царевица точно преди опрашването
Жътвата на пшеницата и ечемика във Франция върви изпреварващо
Окрупняването в сектора продължава през последните 10 години
Поголовието от свине и говеда в Германия спада заедно с броя на фермите
Ниските цени правят производството му нерентабилно
Сушата унищожи и тазгодишната реколта български боб, вносът е 90 на сто
Доклад на Синор.БГ
Законопроектът за агрохранителната верига е като Ферари без двигател. Няма да запали!
Изгорели са 7 от общо 122 декара с пшеница в блока
Разследват пожар в житен блок край монтанско село за умишлен палеж
Свързани материали
Виж
Дори митото от 1,20 евро за килограм не прави доставките от Азия губещи
Евтиният китайски чесън изтиква испанските производители от пазара на ЕС
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини