Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.12.2015 г.

Как да запазим чесъна до пролетта

Полезни съвети

Sinor.bg

Мнозина градинари често допускат грешка, поставяйки чесъна в хладилника, тъй като оптималната температура за съхраняването му е около 16 градуса по Целзий. Такава е температурата близо до вратата на балкона или на перваза на прозорец, под който няма радиатор, докато в хладилника чесънът поема влага и може да загние или да се покрие с плесен, изтъкват от електронното издание „Стопанство”.

Оттам препоръчват преди зазимяването чесънът да бъде изсушен, като люспите му трябва да станат сухи като хартия. Ако скилидките са меки, значи са били пресушени и няма да се запазят добре – главите трябва да са свежи и твърди. От изданието съветват да не се купува чесън за продължително съхранение от хладилните секции на магазините. Не се препоръчва и да бъде замразяван, тъй като се променят структурата и вкуса му.  Вместо това чесънът трябва да бъде съхраняван в добре проветрявано помещение, защото така ще се запази по-дълго.

Много добре е главите да бъдат поставени в тъмен и сух съд. За сметка на това са забранени целофановите пликове и херметично затворените контейнери, тъй като предизвикват прорастване у скилидките. Ако обаче бъде настърган или нарязан, може да се запази доста дълго в плътно затворен съд.

Някои градинари съхраняват чесъна в земята – закопават главите в градината и при затопляне вадят необходимите количества. Това обаче не е най-добрият вариант, тъй като почвата може да замръзне и вкусът на чесъна се разваля. Кухненският шкаф е много по-добър за продължителното съхраняване на чесъна, отколкото градинската леха, категорични са от изданието.

Ако обелите външните люспи на главата, ще трябва бързо да я консумирате, а иначе тя може да се запази над 8 седмици. А пресният чесън, чийто вкус е по-мек, се съхранява по различен начин – след изваждането му трябва веднага да се постави в хладилника и да се консумира до 2 седмици. Не се налага и да бъде изсушаван.

Как да запазим чесъна до пролетта
19987
 

Последни материали
Виж
22 013 стопани получиха близо 102 млн. лв. по интервенцията за необлагодетелстваните райони
Някогашното поливане от Дунав няма да се върне
Г. Тахов: За напояването няма ПМС, няма бюджет, няма финансиране от началото на годината
Акция на МЗХ и Югозападно държавно предприятие
2 дка опожарени територии в землището на село Микрево бяха залесени с 1000 фиданки от космат дъб и черен бор
В навечерието на Цветница
Ямбол кани на фермерско-занаятчийско изложение в събота
Разследват отравяне на египетски лешояд в региона на Източни Родопи
Свински шницели паприка
Свързани материали
Виж
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
На 28 и 29 септември за втори път в Радомирско ще се проведе фестивалът Здраве в скилидка
Млади фермери възраждат традицията на раковския чесън от Радомирско
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини