Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.12.2015 г.

Как да запазим чесъна до пролетта

Полезни съвети

Sinor.bg

Мнозина градинари често допускат грешка, поставяйки чесъна в хладилника, тъй като оптималната температура за съхраняването му е около 16 градуса по Целзий. Такава е температурата близо до вратата на балкона или на перваза на прозорец, под който няма радиатор, докато в хладилника чесънът поема влага и може да загние или да се покрие с плесен, изтъкват от електронното издание „Стопанство”.

Оттам препоръчват преди зазимяването чесънът да бъде изсушен, като люспите му трябва да станат сухи като хартия. Ако скилидките са меки, значи са били пресушени и няма да се запазят добре – главите трябва да са свежи и твърди. От изданието съветват да не се купува чесън за продължително съхранение от хладилните секции на магазините. Не се препоръчва и да бъде замразяван, тъй като се променят структурата и вкуса му.  Вместо това чесънът трябва да бъде съхраняван в добре проветрявано помещение, защото така ще се запази по-дълго.

Много добре е главите да бъдат поставени в тъмен и сух съд. За сметка на това са забранени целофановите пликове и херметично затворените контейнери, тъй като предизвикват прорастване у скилидките. Ако обаче бъде настърган или нарязан, може да се запази доста дълго в плътно затворен съд.

Някои градинари съхраняват чесъна в земята – закопават главите в градината и при затопляне вадят необходимите количества. Това обаче не е най-добрият вариант, тъй като почвата може да замръзне и вкусът на чесъна се разваля. Кухненският шкаф е много по-добър за продължителното съхраняване на чесъна, отколкото градинската леха, категорични са от изданието.

Ако обелите външните люспи на главата, ще трябва бързо да я консумирате, а иначе тя може да се запази над 8 седмици. А пресният чесън, чийто вкус е по-мек, се съхранява по различен начин – след изваждането му трябва веднага да се постави в хладилника и да се консумира до 2 седмици. Не се налага и да бъде изсушаван.

Как да запазим чесъна до пролетта
19004
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини