Начало » Новини » Коментари
19.11.2015 г.

Кирил Вътев: Свинското месо не поскъпва от фермата

Защо няма български продукти на трапезата

Sinor.bg

В България няма лицензирани кланици за свинско месо, затова и българската продукция е по-скъпа от европейската, а месопреработвателите са принудени да купуват вносна суровина. Докато една малка кланица в Германия на час коли по 600 глави добитък, най-голямата кланица в България обработва на ден само 300 животни. Това съобщи собственикът на „Тандем” Кирил Вътев по време на дискусия за скъсаната верига между фермери и преработватели и липсата на български продукти на трапезата. Форумът беше организиран от Асоциацията на земеделските производители в България и в него участваха представители на три от най-големите браншови организации в хранителната индустрия - млекопреработватели, месопреработватели и консервна промишленост.

Докато страната ни изостава критично в производството и клането на българско свинско месо, поляците инвестират активно и днес те са на второ място в Европа след германците по производство на свинско месо. Докато в Германия на ден се колят по 25 хил. прасета, в Полша този брой е 23 хиляди дневно, сочи статистиката.

Проблемът с липсата на сертифицирани кланици е от години, но няма развитие, затова и българските ферми не могат да са конкурентни на европейските си колеги. Никой сериозен бизнесмен няма да сключи договори за доставка на месо, ако кланиците нямат нужния капацитет, обясни още Вътев.

„Не така стои въпросът с птицевъдния отрасъл, където беше инвестирано в модерни кланици и днес този подсектор от месопреработката е на първо място по потребление”, посочи още бизнесменът. Факт, който се одобрява от всички бизнеса.

Въпреки проблемите месопреработвателната индустрия на страната е напълно конкурентна на европейската и това се дължи на значителните инвестиции, извършени и с помощта на еврофондовете.

Сравнителен анализ на Асоциацията на месопрерарботвателите в България показва, че българските производители на колбаси и деликатеси са напълно ефективни и могат да мерят сили с месната индустрия в ЕС. Статистиката сочи, че в държавите от ЕС действат 13 хиляди месопреработвателни предприятия, в които са заети 350 хил. души. Средно в едно предприятие работят по 27 човека.

Регистрираните месопреработвателни предприятия в страната са 449, с 37 души персонал средно за една фирма.

Интересна е и съпоставката за оборотите, реализирани в ЕС и в България.

Докато годишно месната индустрия в ЕС реализира обороти от над 6,5 млрд. евро, то българските месопреработватели отчитат 971,4 млн. евро.

Така средната производителност на един зает в ЕС се изчислява на 242 857 евро, а в България – 57 825 евро, посочи още Вътев.

Като припомни сериозният проблем, който българските фирми имат с търговските вериги, бизнесменът посочи необходимостта за промяна в договорните взаимоотношения, които да премахнат неизгодните за родната индустрия клаузи. Проблеми, които са поставяни многократно пред отговорните институции.

Представители на млечния бранш припомниха, че бизнесът ще получи глътка въздух с новите условия за снабдяването на българските училища с български млечни продукти и плодове. Не така стои обаче въпросът за останалите храни.

Кирил Вътев: Свинското месо не поскъпва от фермата
9986
 

Последни материали
Виж
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Свързани материали
Виж
Сърбите очакват увеличение на износа на месо за Русия и нови руски инвестиции
Стабилизиране на пазара за свинско месо в ЕС
Русия започна да изнася свинско месо след „възраждането” на местното производство
Бумерангът на санкциите срещу Русия удари европейските производители
Надежди
Производителите на свинско месо в ЕС разчитат на Коледа и Китай
Европейските производители се надяват Русия поне частично да облекчи забраната при вноса
Сривът в цените на свинско месо в ЕС продължава
Пазари
Франция увеличава обемите на кланичното свинско
Мерки
ЕС оспорва пред СТО забраната на Русия за внос на свинско месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини