Начало » Новини » Коментари
19.11.2015 г.

Светлана Боянова: Зелените плащания ще се начисляват върху цялата обработаваема земя, а не само върху 5% от нея

Важно за фермера

Sinor.bg

Размерът на зелените субсидии по линия на директните плащания на площ ще се определя въз основа на цялята обработваема площ, а не само върху 5-те процента екологично насочени площи, които се изискват по новото законодателство. Това съобщи директорът на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова по повод въпроси на фермери, свързани със заявените терени и очакваните плащания за кампания 2015 г. Сред фермерите битува становището, че очакваните 12 лева за декар зелени плащания ще бъдат платени само върху задължителните 5% от обработваемата земя. Боянова обясни, че зелените субсидии се дават върху цялата обработваема площ, но при стриктно спазване на условията за екологизиране.

Тези 5% могат да бъдат оставено като угари или да са екологично насочени площи. В тях освен угарите влизат и различни особености на ландшафта.

Да припомним, че за да получат тези плащания, големите стопанства с над 300 дка трябва да отглеждат най-малко три различни култури, като от тях основната не трябва да заема повече от 75 % от общата площ, а двете основни култури заедно - не повече от 95 % от нея.

Фермери, които притежават от 100 до 300 декара обработваема земя, са длъжни да отглеждат върху нея минимум две култури, като основната трябва да се разпростира върху 75% от общата площ.

От института припомнят какви са изискванията при разнообразяването на културите за площи над 300 декара, при които броят на отглежданите култури задължително трябва да бъде поне три.

Ако примерно имате хиляда декара обработваема земя, но върху нея има овощни дръвчета, лозя или ливади, за тях вие ще получавате зелени плащания, но тези площи няма да се включват в изискването за диверсификация на културите.

Ако отглеждате лозя и полски култури, лозята няма да се отчитат по формулата да диверсификация.  Според еврозаконодателството от общата площ на стопанството за целите на „зелените“ плащания като разнообразяване на културите се изключват трайните насаждения(лозя и овощни градини) и постоянно затревените площи. Формулата за диверсификация се прилага само за житни, маслодайни или за азотофиксиращи култури.

Особеност има и при самото разнообразяване (диверсификация) на културите. За улеснение експертите приемат, че разполагате с хиляда декара земя, върху която отглеждате задължително три култури - пшеница, царевица и соя.

За да получите субсидиите обаче, има две важни условия, които ако не спазите, ще бъдете санкционирани. Първото условие е основната култура, да приемем, че при вас тя е пшеницата, не трябва да превишава 75% от общия размер на обработваната от вас нива. При хиляда декара това означава, че пшеницата трябва максимум да заема 750 декара, като заедно с втората култура – царевицата, общата им площ не трябва да надхвърля 950 декара (95% от тези 1000 дка).

В случай, че сте сгрешили и пшеницата е засята върху 800 вместо върху 750 дка, при направената от фонд „Земеделие” проверка вие ще бъдете санкционирани, като размерът на площта за зелено плащане бъде намален със 100 декара. Ако тази грешка е повторена три поредни години, тогава при определяне на намалението на установената площ в последващите години се използва не 50%, а 100% от установената площ, т.е. при горните обстоятелства, намалението на площта, за която ще се предоставя „зелено“ плащане ще бъде с 200 декара.  

 Ако пък не сте спазили изискването първите две основни култури да не превишават 95% от установената обща площ на обработваемата земя, тогава площта, която трябва да се използва за изчисление на плащането за екологизиране с енамалява с 300 дка.

При три поредни години неспазване на изискването за 95% размер на две от културите, тогава санкцията се увеличава, така че няма да получите зелено плащане за 600 дка от общо хилядата декари, които обработвате.

фермерите трябва 5% от общата земя да бъде екологично насочена площ.

Светлана Боянова: Зелените плащания ще се начисляват върху цялата обработаваема земя, а не само върху 5% от нея
12487
 

Последни материали
Виж
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Свързани материали
Виж
Важно за фермера
Порожанов: На 4 май ще преведем зелените плащания за 2017 г.
Кампания по директните плащания 2015 г.
Танева обяви, че зелените плащания ще бъдат преведени преди Великден
Важно за фермера
През април фермерите ще получат по 12 лв на декар зелени субсидии и 15 лв. за преразпределително плащане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини