Начало » Новини » Коментари
17.11.2014 г.

При неспазване на условията за зeлени плащания фермерите могат да загубят до 50% от парите по схемата

Форма за проверка за зелени плащания

Центърът за иновативно земеделие разработи форма за проверка за зелени плащания, чиято цел е да подпомогне земеделските стопани при планиране на дейностите в стопанството и да улесни кандидатстването за директни плащания през кампания 2015, съобщи за Farmer.bg председателят на центъра Свилен Костов.

Формата  позволява на фермерите да проверят кои изисквания за зеления компонент, свързани с разнообразяване на културите и отделянето на екологично насочени площи, трябва да покриват техните стопанствата.
Интерактивният интерфейс позволява лесно въвеждане на основна информация за площи и култури за дадено стопанство, а резултатът се визуализира на екрана. 

Центърът за иновативно земеделие в статия озаглавена „Зеленият път на директните плащания” пояснява предстоящите промени. „Реформата в Обща селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2015-2020 още по-активно води земеделските стопани в посока опазване на природните ресурси като „обвързва“ необвързаните директни плащания с т.нар. зелени плащания.

Цената на това обвързване е отделянето на 30 % от годишния финансов пакет за директни плащания за всяка държава за зелените плащания, чиито три елемента са разнообразяване на културите, запазване на постоянно затревените площи и отделяне на екологично насочени площи в стопанствата на фермерите. Зелените плащания са надграждане на действащите условия по кръстосаното съответствие – законоустановените изисквания за управление и правилата за добро земеделско и екологично състояние. И ако до момента неспазването на някои от тези изисквания водеше до налагане на административна санкция от ДФЗ, с въвеждането на зелените плащания вече става въпрос за отделна субсидия, обвързана с изпълнението на определени задължения.

Разнообразяването на отглежданите култури е първото изискване, което земеделските стопани трябва да прилагат в своите стопанства. При изчисляването на площта, която заемат отделните култури, Разплащателната агенция ще отчита културите в периода от 15 май до 15 юли на годината на кандидатстване.

Второто изискване е отделянето и поддържането на екологично насочени площи (ЕНП). Европейското законодателство дава възможност на всяка държава-членка да определи видовете площи, които трябва да се отделят и поддържат в земеделските стопанства с цел опазване на биоразнообразието, традиционните практики и елементи на ландшафта.  ЕНП могат да са част от обработваемите площи на стопанството, засети с определени култури или под угар, а също така и елементи на ландшафта (единични и групи дървета и синори), които не се използват за земеделска дейност, но са част от стопанството (налично е правно основание за ползване на тези площи).

Третият елемент на зелените плащания е запазване на постоянно затревените площи. Ако фермерът стопанисва екологично чувствителни постоянно затревени площи, те ще бъдат включени като част от слой „Постоянно затревени площи“, поддържан от Министерство на земеделието и храните. Екологично чувствителните постоянно затревени площи са тези, които попадат в защитени зони по Натура 2000, съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Изискването за зелени плащания е свързано със забрана за разораване на тези площи, както и превръщането им в обработваеми земи.

Намаленията за неспазване на условията за зелени плащания са сериозни, като стопаните могат да загубят до 50 % от цялата сума по схемата. Допълнителни санкции за неспазване на изискванията, ще се налагат от 2017 г.”

 

 

При неспазване на условията за зeлени плащания фермерите могат да загубят до 50% от парите по схемата
26611
 

Последни материали
Виж
Кубота на второ място по продажби на трактори
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Свързани материали
Виж
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
За разлика от България, Германия е отличник в прилагането на директивата срещу нелоялните търговски практики
Зелените в Германия обвиниха търговските вериги за трудното икономическо положение на фермерите
Най-послу и у нас
Бизнесът живо се интересува от „зелените коридори” през митниците
Фонд „Земеделие”
Преведени са последните зелени плащания, по Натура 2000 и за необлагодетелстваните райони
Десет дни по-рано от миналата година
Днес и утре превеждат 465 милиона лева за „зелените плащания” в Кампания 2022 г.
Преди датата 20 април
Ставката за зелените плащания е 12,30 лв. на дка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини