Начало » Новини » Коментари
01.12.2014 г.

Ценни съвети как да се избегнат глобите при зелените плащания

Институт за агростратегии и иновации

Farmer.bg

До март 2015 година земеделските производители трябва да получат инструкции как да заявяват площите си за зелено подпомагане, за да избегнат санкциите при неволни грешки. От 2015 г. 30% от директните плащания ще се отпускат за дейности, свързани с опазването на околната среда. Притесненията на фермерите са, че като нов вид подпомагане хората трудно биха могли да се справят с изискванията и точното очертаване на площите, затова те очакват широка разяснителна кампания. На този етап ценни съвети са получили единствено членовете на асоциацията на зърнопроизводителите след проведените семинари, организирани от браншовата организация преди месец. Пробелмът е, че тези обучения обхванаха малка част от производителите, затова и Институтът за агростратегии и иновации представя някои от особеностите в прилагането на зелените плащания, които при неспазване биха довели до санкции.  

Две са основните изисквания, които фермерите трябва да спазват, за да получат „зелени плащания” – да разнообразяват вида на отглежданите култури, така наречената диверсификация, и да оставят поне 5% от обработваемата земя като екололично насочена площ (ЕНП).   

В първия случай при разнообразяването на културите е известно, че когато размерът на обработваемата зема е между 100 и 300 декара, тогава задължително отглежданите култури трябва да бъдат поне две, от които основната не трябва да заема над 75% от общата площ.

Експертите от института обясняват по-подробно втория случай при разнообразяването на културите за площи над 300 декара, при които броят на отглежданите култури задължително трябва да бъде поне три. Или ако примерно имате хиляда декара обработваема земя, но върху нея има овощни дръвчета, лозя или ливади, за тях вие ще получавате зелени плащания, но тези площи няма да се включват в изискването за диверсификация на културите. Или ако отглеждате лозя и полски култури, лозята няма да се отчитат по формулата да диверсификация.  Според еврозаконодателството от общата площ на стопанството за целите на „зелените“ плащания като разнообразяване на културите се изключват трайните насаждения(лозя и овощни градини) и постоянно затревените площи. Формулата за диверсификация се прилага само за житни, маслодайни или за азотофиксиращи култури.

Особеност има и при самата диверсификация на културите. За улеснение експертите приемат, че разполагате с хиляда декара земя, върху която отглеждате задължително три култури - пшеница, царевица и соя. За да получите субсидиите обаче, има две важни условия, които ако не спазите, ще бъдете санкционирани. Първото условие е основната култура, да приемем, че при вас тя е пшеницата, не трябва да превишава 75% от общия размер на обработваната от вас нива. При хиляда декара това означава, че пшеницата трябва максимум да заема 750 декара, като заедно с втората култура – царевицата, общата им площ не трябва да надхвърля 950 декара (95% от тези 1000 дка).

В случай, че сте сгрешили и пшеницата е засята върху 800 вместо върху 750 дка, при направената от фонд „Земеделие” проверка вие ще бъдете санкционирани, като размерът на площта за зелено плащане бъде намален със 100 декара. Ако тази грешка е повторена три поредни години, тогава при определяне на намалението на установената площ в последващите години се използва не 50%, а 100% от установената площ, т.е. при горните обстоятелства, намалението на площта, за която ще се предоставя „зелено“ плащане ще бъде с 200 декара.   

 Ако пък не сте спазили изискването първите две основни култури да не превишават 95% от установената обща площ на обработваемата земя, тогава площта, която трябва да се използва за изчисление на плащането за екологизиране с енамалява с 300 дка.

При три поредни години неспазване на изискването за 95% размер на две от културите, тогава санкцията се увеличава, така че няма да получите зелено плащане за 600 дка от общо хилядата декари, които обработвате.

 

Следва – Какви са санкцииите за неспазване на задължителните 5% екологично насочени площи, които трябва да се прилагат

 

Ценни съвети как да се избегнат глобите при зелените плащания
27108
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
За разлика от България, Германия е отличник в прилагането на директивата срещу нелоялните търговски практики
Зелените в Германия обвиниха търговските вериги за трудното икономическо положение на фермерите
Най-послу и у нас
Бизнесът живо се интересува от „зелените коридори” през митниците
Фонд „Земеделие”
Преведени са последните зелени плащания, по Натура 2000 и за необлагодетелстваните райони
Десет дни по-рано от миналата година
Днес и утре превеждат 465 милиона лева за „зелените плащания” в Кампания 2022 г.
Преди датата 20 април
Ставката за зелените плащания е 12,30 лв. на дка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини