Начало » Новини » Коментари
12.01.2016 г.

През април фермерите ще получат по 12 лв на декар зелени субсидии и 15 лв. за преразпределително плащане

Важно за фермера

Sinor.bg

До април месец фонд „Земеделие” планира да приключи с всички теренни проверки на място, за да могат фермерите да получат плащанията си по две от новите схеми за подпомагане по първия стълб – така наречените зелени плащания (т.нар. Селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда ЗДП) и преразпределителни плащания (СПП), съобщиха от ведомството. Бюджетът по двете схеми от директните плащания за 2015 г. надхъвря 573 млн. лв., като средствата ще бъдат платени на почти всички земеделски производители, кандидатствали за субсидии през миналата година.

При преразпределителното плащане ставката на хектар е 149 лв., което означава, че за декар се полагат близо 15 лева. (14,90 лв.)

Важното за тази схема е, че се дава за първите 30 хектари, допустими за подпомагане по СЕПП и се отпуска над плащанията по схемата за единно плащане на площ, която ще се преведе на стопаните в края на януари. Плащането не е обвързано с производство.

Фермерите трябва да знаят още, че няма да получат преразпределителни субсидии, ако след 18 октомври 2011 г. са разделили стопанството си с цел облагодетелстване от схемата за преразпределително плащане, припомнят от фонда.

Допустими за подпомагане площи по схемата за преразпределително плащане са всички, получили подпомогане по схемата за единно плащане на площ (СЕПП), в това число физически или юридически лица, или група физически или юридически лица, независимо какъв статус се дава на тази група и нейните членове от националното законодателство, чието стопанство се намира на територията на страната.

В периода от 20 до 30 април фонд „Земеделие” ще преведе и субсидиите за зелени плащания, където ставката е 126 лв. на ха. За декар всеки фермер ще получи по 12,60 лв., ако е спазил всички селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда. Това важи само за стопанства, които отглеждат над 100 декара (10 хектара).

Припомняме, че за зелените директни плащания се прилагат различни селскостопански практики в зависимост от структурата на земеделското стопанство, неговия размер и отглежданите култури.

♦ разнообразяване (диверсификация) на културите;

♦ запазване на постоянно затревените площи;

♦ поддържане на екологично насочените площи.

Диверсификация на културите - включва изискване за отглеждане на няколко различни култури в стопанството с цел избягване на монокултурното производство. Прилага се при стопанства с размер на обработваемата земя над 10 хектара.

♦ Стопанства с обработваема земя между 10 ха и 30 ха трябва да отглеждат поне 2 култури, като основната култура да не заема повече от 75% от общата обработваема площ;

♦ Стопанства с обработваема земя над 30 ха следва да имат поне 3 култури. Основната култура да не заема повече от 75% от обработваемата площ. Двете основни култури не трябва да заемат повече от 95% от обработваемата земя.

Изключения от изискването за диверсификация на културите:

♦ Когато повече от 75 % от обработваемата земя е оставена под угар и/или се използва за производство на трева и тревни фуражи, при условие, че оставащата обработваема земя не надхвърля 30 хектара;

♦ Когато повече от 75 % от отговарящата на условията за подпомагане земеделска площ е постоянно затревена площ или ориз, при условие че оставащата обработваема земя не надхвърля 30 хектара;

♦ Установения праг за основна култура не се прилага, когато повече от 75% от обработваемата е под угар или е заета с треви или тревни фуражи, в този случай оставащата обработваема земя не заема повече от 75% от нея.

Изчисляване на дяловете на различните култури за целите на диверсификацията:

Съобразно националната специфика и традиционните практики при отглеждането на различните видове култури и с оглед на спазване на изискването за наличието на всички заявени култури, за целите на диверсификацията е определен период на проверка – от 15 май до 15 юли на годината на кандидатстване.

Поддържане на съществуващи постоянно затревени площи

Ако фермерът стопанисва екологично чувствителни постоянно затревени площи, те ще бъдат включени като част от слой „Постоянно затревени площи“, поддържан от Министерство на земеделието и храните. Екологично чувствителните постоянно затревени площи са тези, които попадат в защитени зони по Натура 2000, съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Изискването за зелени плащания е свързано със забрана за разораване на тези площи, както и превръщането им в обработваеми земи.

Слой „Постоянно затревени площи“ е нормативно определен в Закона за подпомагане на земеделските производители и въвежда забрана за преобразуването и разораването от земеделските стопани на постоянно затревените площи, включени в слоя.

Екологично насочени площи (ЕНП)

Поддържането на екологично насочени площи ще се прилага от 2015 г. при стопанства с обработваема земя над 15 ха. Най-малко 5% от декларираната обработваема земя следва да е заета от екологично насочени площи.

На електронна страница на ДФЗ е разработен електронен калкулатор, който има за цел да помага на кандидатите при заявяване на екологично насочени площи.

В поредица от материали Синор.БГ представя индикативния график, по който ще се преведат средствата по първи стълб за кампания 2015 г.

През април фермерите ще получат по 12 лв на декар зелени субсидии и 15 лв. за преразпределително плащане
36634
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Пуснати са 154 милиона лева преразпределително плащане за първите 300 декара
Очаквано
Днес фермерите получават 107 млн. лева преразпределително плащане за 2022 г.
Заповедта е обявена днес
Ставката за преразпределителното плащане е 14,08 лева на декар и ще се плати до 10 март
Забележките
Еврокомисията иска от България нов анализ за преразпределителното плащане
Средствата са разпределени на почти 54 000 земеделски стопани
Преведоха над 104 милиона лева по преразпределителното плащане
Днес е подписана заповедта
С 13 лева на хектар по-малко ще се отпусне като преразпределително плащане през 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини