Начало » Новини » Света
28.10.2015 г.

Първи преговори между ЕС и Русия за борба с контрабандата на земеделски стоки

Крачка напред

Sinor.bg

Русия и Европейската комисия са провели първи преговори за борба с контрабандните селскостопански продукти, заяви заместник-директорът на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) Евгений Непоклонов, който води руската делегация заедно със заместник-директора на руската Федерална митническа служба Руслан Давидов, цитиран от ТАСС. „Това са първите консултации напоследък с участието и на 4-те генерални дирекции в ЕК, които отговарят за дейността по вноса и износа в Европейския съюз – митническите правила, санитарната и фитосанитарната дейност, борбата с контрабандата, както и търговията. Бяха обсъдени въпросите на организацията и сътрудничеството по прозрачното транспортиране на продукти от животински и растителен произход и разкриването на случаите на контрабанда”, каза Непоклонов.

По думите му Русия е предложила на ЕК да бъде създадена информационна система, която да обедини руската митническа система с европейската система за контрол на произхода на продуктите, а това би позволило да се създадат условия за бързо и непрекъснато оформяне на документите и проверка на произхода на селскостопанската продукция при пресичането на руската граница. „Отдавна ЕК не е предприемала никакви действия в тази насока, вследствие на което в Русия влязоха десетки тонове неправомерно лицензирани продукти. Ние многократно изпращахме информация за тези случаи на ЕК, но не получавахме оттам смислени отговори”, подчерта Непоклонов.

На свой ред Давидов обяви, че Русия е предложила на ЕК да вкарва данните за издадените сертификати за износ на селскостопански продукти в достъпни уебсайтове, за да могат руските митничари да проверяват бързо информацията за това. „Така може да се допълни обмяната на информация по защитените канали. Всичко това трябва да лиши мошениците от възможността да участват в контрабандни схеми”, обясни той руската позиция.

Според Непоклонов санкциите, които ЕС наложи на руски физически и юридически лица заедно със САЩ, Канада, Норвегия и Австралия заради окупирането на Крим и положението в Източна Украйна, както и ответните санкции на Русия спрямо голяма част от селскостопанските продукти, произвеждани в държавите-членки, са увеличили печалбите от контрабандата на забранените за внос в Русия стоки. „Без никакво съмнение положението, в което европейските санкции и руските ответни мерки доведе до понижаване на цените на пазара на ЕС, създаде допълнителни стимули за активизирането на контрабандата. Не бих искал да посочвам конкретни държави. Става дума за нечистоплътни бизнесмени, каквито има и от двете страни на границата. ЕК получи цялата информация за тези случаи и ще я предаде на съответните държави за разследване”, посочи той.

Според Давидов за развитието на контрабандата „са виновни не отделни страни, а транснационални престъпни групировки”. Той отбеляза, че руската митническа служба е задържала през последните 12 месеца над 30 хил. тона контрабандни продукти и е завела десетки дела за престъпна дейност и административна отговорност. „Като положителен пример за сътрудничество на митническите служби мога да посоча примера, когато получихме партида от 540 тона сьомга на нашата граница, за която се твърдеше, че идва от Исландия. Ние отправихме запитване до тамошната митническа служба и в рамките на една седмица получихме отговор, че Исландия не е издавала сертификати за износ на сьомга, а това помогна да започне криминално разследване”, отбеляза той.

Първи преговори между ЕС и Русия за борба с контрабандата на земеделски стоки
5629
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Голямо количество контрабандни препарати за растителна защита задържаха на „Капитан Андреево“
Над 2,2 тона контрабандни препарати за растителна защита задържаха на Капитан Андреево
Задържаха 5000 литра контрабандни пестициди
Арестувани са четирима души и са иззети над 2 тона суровина и машина за рязане
Разкриха работилница за преработка на контрабанден тютюн в пловдивско село
Общо 1200 румънски агнета трябвало да бъдат прехвърлени в Турция
Осъдиха бивши служители на ОДБХ в Пловдив за подготвяна контрабанда
Браншове под криза
Вътев: Контрабандата на вносни зеленчуци и мляко е в колосални размери и се подържа умишлено
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини