Начало » Новини » Страната
19.10.2015 г.

Местните храни са във фокуса на първия форум Terra Madre България

За опазване на генетичните ресурси на България

Farmer.bg

От 23 до 25 октомври в София ще се проведе първият форум, посветен на местните храни и кулинарните традиции, който се организира от международната група Slow Food. Форумът е под наслов Terra Madre България, като целта е да събере изследователи, които работят за проучването, опазването и устойчивото използване на генетични ресурси, представители на местните общности, дребни земеделски стопани и кулинари, които пазят знанието за устойчиво производство на храни. В срещата ще се включат още учители, готвачи, които ценят българските кулинарни традиции и ги включват в свои модерни импровизации, потребители и журналисти, които разпространяват знания за кулинарните традиции, сортове и породи, обясни председателят на организационния комитет доц. д-р Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, която е и председател на Slow Food в България.

Самото изложение на храни е насрочено за 24 и 25 октомври, където всеки ще може да се запознае с хората, които със своя труд и начин на живот реално спасяват българските кулинарни знания и земеделски умения.

Изложението ще се проведе в красивата градина на Детския научен център "Музейко" и на него всеки ще може да опита и купи български застрашени от изчезване храни, които се подпомагат от Slow Food, храни с ярка социална кауза и храни на малки фермери и производители.

На пазара ще има разнообразни сезонни зеленчуци и зеленчукови консерви, зелено сирене от Черни Вит и тулумско сирене от каракачански овци, ръчен кашкавал, сирене с трюфели, удивителните подправки самардала и шафран и още много, най-различни продукти, всичките устойчиво произведени в България. Достъпът до пазара е свободен за посетители.

По време на пазара в детския музей ще има работилници, на които малките гости на форума ще могат да изработят кукли от царевична шума и красиви сувенири от вълна, ще се научат как се правят сандвичи и бонбони и ще разберат защо има „добри“ и „лоши“ микроби, какъв е вкусът на истинската боза и как може да се свири на тиквичка и морков.

Провеждането на форума Terra Madre България поставя началото на академична мрежа във всички балкански страни в подкрепа на проучването, опазването и устойчивото използване на генетичните ресурси и свързаните с тях селскостопански и кулинарни традиции. Това ще се случи на международната научна конференция "Растителното разнообразие в полза на обществото". на 23 октомври в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" (бул. „Драган Цанков“ 8). Гости на конференцията са Андреа Пиерони, професор по етноботаника в Университета на Slow Food в Поленцо, Италия, и вицепрезидентът на Slow Food, г-жа Урсула Хъдсън. Сред темите на конференцията са климатичните промени, проучването и опазването на дивата флора, етноботаниката, разнообразието от хабитати в България, бъдещето на пасторализмa и аграрните науки и др.

Професор Пиерони и г-жа Хъдсън ще говорят и пред широката публика от 18:00 часа в аулата в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" по време на официалното откриване на форума Terra Madre България. Входът е свободен.

Събитието се провежда в рамките на проект ESSEDRA (Екологосъобразно социално-икономическо развитие на селските райони), координиран от Slow Food International и с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите.

Организатори на събитието са Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България и Детският научен център "Музейко". Организационни партньори на форума са Биологическият факултет и Съвместният геномен център към СУ „Св. Климент Охридски“, катедра "Икономика на естествените ресурси" към УНСС, Университетът за гастрономически науки на Slow Food.

Медийни партньори на Terra Madre България 2015 са кулинарният сайт Menumag.bg, сайтът за винена култура DiVino.bg, Асоциацията на селскостопанските журналисти в България (asjb.bg), Agronovinite.com. 

Местните храни са във фокуса на първия форум Terra Madre България
6319
 

Последни материали
Виж
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
Свързани материали
Виж
Асоциация
Сериозно българско участие в модерно изложение на биохрани в Стокхолм
Пловдив
Годишна среща на преработвателите на плодове и зеленчуци
Предстоящо
Традиционните производители на консерви се представят на изложение в Полша на 27 септември
Предстоящо
Ден на отворените врати на Асоциация „Традиционни български консерви“
Съвместно с общините и местните инициативни групи
Започна работа по програмата за традиционните местни храни
Срещи
Традиционните храни ще бъдат описани в дигитална карта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини