Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.10.2015 г.

Хибридите на ПИОНЕР отново доказаха висок добивен потенциал въпреки горещините по време на вегетацията им

Жътвата на пролетниците е в разгара си в цялата страна. Времето не спря да поднася изненадите си от пролетта до сега. Първо, поради продължителните дъждове, фермерите не можеха да влезнат в полето за предсеитбените обработки, сеитбата се проточи и закъсня както никоя друга година до сега. Когато се оформят растенията и се залага добивът - юни – юли,  почти в цялата страна нямаше дъждове със стопанско значение. После, когато дойде време царевицата да налива зърното, се изредиха 3 - 4 седмици, а на места и повече, с изключително високи температури. Време е за жътва, а се изсипват валежи и отново стопаните  не могат да влезнат в посевите, за да приберат реколтата. Въпреки всички тези предизвикателства, хибридите на Пионер се представят много добре, със значителна преднина в добивите в сравнение с останалите конкурентни

Тези крайни капризи на времето се оказаха истинско изпитание за културите и същевременно добър тест за пластичните качества на Optimum® AQUAmax® царевичните хибриди. Добивите, получени от прибраните до момента площи с царевични хибриди на Пионер, са по-високи от останалите. Масово фермерите са на мнение, че сушата най-малко се е отразила на тях – въпреки нея те запазиха отлично  тургурно състояние през вегетацията.

Например 9241, Optimum® AQUAmax® хибрид, сравнен  спрямо другите хибриди в група 300 по ФАО, в т.ч. и конкурентни, дава на много места с около 150 кг по-високи добиви. В зависимост от гъстотата на посева варират добивите, получени в масови площи от 600 - 700 до 920 кг/дка. И това са добиви в един и същ регион, което е резултат не само от разликата на количеството валежи, а и от реколтираните  брой растения на дка при  сеитбата.  Предимството  на този хибрид осезаемо изпъкна пред другите при  високите температури. Причина за това е, че двете фази изсвиляване и изметляване много бързо се засякоха и кочаните се озърниха отгоре до долу. По този начин високите температури не оказаха критично влияние върху добива. Най-масово отчетените резултати до момента от тази продуктова линия царевица са около 500-900 кг/дка - при неполивни условия, при поливни условия има получени около 1400-1450 кг/дка.  Открояват се хибридите P0216, P9911, P0023,  P0412.

При слънчогледа жътвата на повечето места в страната е към приключване. Тук резултатите, получени от фермерите също варират в големи граници. Отново Пионерските се открояват значително по добиви, като изпреварват останалите с от 20-30 до 60-70 кг/дка добив.

Най-високи резултати са получени от хибридите на Пионер, които са с марката Protector® по ЕxpressSun® технология и по Clearfield® технология.

В демоопитите със слънчоглед добивите са от 360 до 430 кг/дка, при масовите посеви около 280 до 360 кг/дка. Открояват се хибридите P64LE25, P64LE99, P64LC108  и P64LE119.

Хибридите на ПИОНЕР отново доказаха висок добивен потенциал въпреки горещините по време на вегетацията им
9715
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Хибрид на Пионер постави нов световен рекорд по добив на царевица
Дерби® Супер Едно - Доказалият се в практиката хербицид
От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини