Основен приоритет на миинстерството на земеделието е насърчаване на модернизирането на преработвателната индустрия, така че рлодните храни да отговарят на нарастващите изисквания за качество и безопасност и да са конкурентни зад граница. Това посочи пред студентите и преподавателите от Университета по хранителни технологии в град Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов при откриване на новата академична година. Той поздрави бъдещите професионалисти в хранително-вкусовата промишленост, като подчерта, че е добре още от сега да осъзнаят високата отговорност, която ще носят за нейното развитие и асортиментно разнообразие, както и за утвърждаване и гарантиране на високото качество на българските хранителни продукти.
Заместник-министърът подчерта, че за екипа на Министерство Доц. Костов припомни, че предвид на тези приоритети в Програмата за развитие на селските райони и за предходния и за настоящия програмен период до 2020 г. са заложени множество възможности за разрастване на технологичната мощ на българската хранителна индустрия и на младите хора е отредено да ги развиват.
Радващ е фактът, че преподавателите и академичното ръководство на университета имат трайна ориентация към използване на богатите възможности на проектните и програмни инструменти за разнообразяване на учебния процес и модернизиране на лабораторните и производствени учебни звена.
„Всичко това ни дава основания да приемаме висшето училище за надежден източник на кадри и партньор за бизнеса и управлението в общия стремеж за издигане на технологичното ниво на българското земеделие с помощта на науката и нейните достижения”, допълни още зам.-министърът.
По време на церемонията ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динков връчи тържествено студентските книжки на първокурсниците, приети с максимален бал.