Начало » Новини » Страната
12.09.2015 г.

Владимир Уручев: Кризата в млечния сектор и мерките за стабилизиране на пазара

Анализ

Снимка: БНР

По повод решенията на Съвета на министрите по земеделие на ЕС за компенсаторните мерки, които ще се въведат в подкрепа на земеделските производители, евродопутатът Владимир Уручев представя анализ, който Farmer.bg представя на читателите. Изминалата седмица премина в усилени дебати между държавите членки и Европейската комисия в търсене на изход от все по-изострящото се състояние на млечния сектор в Европа. Членовете на парламентарната Комисия по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) от групата на Европейската народна партия активно се включихме в този дебат, като предложихме конкретни мерки за преодоляване на кризата в отворено писмо до комисаря по земеделие Фил Хоган.

Какво включва предложението на евродепутатите:

            увеличаване на авансовите плащания по ОСП,

            компенсиране на загубите в сектора със средствата, събрани от санкциите за свръхпроизводство на мляко (близо 900 млн. евро),

            отчитане на необлагодетелстваните, планинските и най-отдалечените региони като най-потърпевши от кризата,

            по-добра финансова подкрепа от Европейската инвестиционна банка,

            засилване ролята на промоционалните програми,

            създаване на Експертна работна група на високо ниво за млякото,

            актуализация на интервенционните цени, като временна мярка,

            отчитане от страна на ЕК и предприемане на съответни действия и в другите сектори с тежки проблеми като свинското месо, месото, плодовете и зеленчуците.

За съжаление България е сред държавите-членки, които са на най-силно засегнати от пазарните тенденции в сектора на млякото. Само за последната година загубите за млечния сектор в България достигат 51 млн. евро, в резултат на понижените изкупни цени на млякото.

Голяма част от българските производители получават цена под производствената себестойност, а малките ферми в отдалечените планински райони са принудени да продават млякото си на цена от 0,11 до 0,17 евро за килограм.

Ето защо предложените от Евроарламента мерки отразяват нуждите на българските млекопроизводители.

На фона на разгорещените протести в Брюксел на земеделските производители срещу ниските изкупни цени на млякото  от началото на седмицата (7 септември), Европейската комисия представи на извънредния Съвет на земеделските министри широкообхватен пакет от мерки в тяхна подкрепа.

Пакетът - на стойност 500 млн. евро  - обхваща мерки, насочени към преодоляване на затрудненията с ликвидността, които фермерите изпитват; стабилизиране на пазара и подобряване функционирането на снабдителната верига.

Най-голяма част от предвидената извънредна финансова помощ ще бъде предоставена на държавите членки под формата на национални финансови пакети на база предварително определени обективни критерии, които се очаква да бъдат изготвени от държавите членки в най-кратки срокове. В преговорите България следва да отстоява за справедливо разпределение на финансовата помощ, в зависимост от загубите на фермерите.

ЕК предвижда ускорено превеждане (от 16 октомври вместо от 1 декември) на 70 % от авансовите директни плащания на фермерите, след провеждане на необходимия контрол и авансово изплащане до 85 % от средствата за някои мерки в сектор "Животновъдство" по Програмата за развитие на селските райони.

В тази връзка, е от ключово значение да се предвиди гъвкаво извършване на инспекциите на място или аналогичен механизъм, за да не се допусне забавяне на плащанията, поради неприключили проверки.

Предложеният от ЕК пакет включва засилено прилагане на училищната схема за мляко - предложение, което многократно съм отстоявал като адекватна антикризисна мярка в подкрепа на малките и местните млекопроизводители.

За разлика от схемата "Училищен плод" тук няма определен таван на подкрепа от ЕС за отделните държави членки.

Предвид състоянието на пазара на млякото в момента, очаквам по-бързото приключване на преговорите по новия регламент за училищните схеми.

В процеса на обсъждане на проекта на регламент в парламента, многократно отстоявах искането схемата "Училищно мляко" да се разшири с традиционните за страната ни млечни продукти - кисело мляко, сирене и кашкавал, както и да се засили образователния елемент на програмите чрез включване на мерки, свързани със здравословното хранене на децата.

Радвам се, че тези предложения залегнаха в окончателния текст на проекта на регламент и се надявам изпълнението им да стартира още през следващата учебна година.

Владимир Уручев, евродепутат

Владимир Уручев: Кризата в млечния сектор и мерките за стабилизиране на пазара
5136
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Земеделският министър на Молдова на посещение в България, проучва опита ни в оцевъдството и козевъдството
Future Agro Challenge
Млади фермери имат шанс да участват в световен шампионат за иноватори
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини