Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.09.2015 г.

Протестите в Брюксел през погледа на българските фермери

Рангел Матански, съпредседател на съюза на говедовъдите

Снимка: Национален съюз на говедовъдите в България

Протестът на фермерите, проведен в сърцето на Европа на 7 септември, беше едно от малкото събития, на което бяха развети знамена на всички държави членки на Европейския съюз и където фермерите представиха общи искания за излизане от кризата в сектор мляко. Как този протест беше видян от Рангел Матански, съпредседател на съюза на говедовъдите, и как българските емисари представиха проблемите си пред европейските колеги, Farmer.bg ви дава пълната картина на протестите през погледа на Рангел Матански

За да се направи оценка на едно събитие, трябва да мине време. Необходимо е емоциите и моментните впечатления да отшумят. Да се направи трезва преценка за причините, които са го предизвикали и за това доколко ефективни са резултатите.

България беше представена с 50 български животновъди от цялата страна.

Каква е причината, довела до блокирането на Брюксел от земеделска техника и недоволни фермери.

Европейския съюз е сложен механизъм на политически решения и компромиси. Средствата, акумулирани от данъците на европейските граждани, трябва да се харчат рационално и с внимание. В същото време общата селскостопанска политика е създадена, за да гарантира развитието на селските райони и в частност да подкрепя доходите на земеделските производители, които са основна част от населението.

Балансът между това да не харчиш пари и да създадеш подходящи условия на живот е крехък. И този баланс беше нарушен от неадекватното отношение на бюрократите от ЕК към назряващия с месеци проблем в млечния сектор на европейско ниво.

Загубата на пазари, продиктувана от руското ембарго и свитото потребление в Китай, отпадането на млечните квоти и нарасналото производство доведоха до излишък от мляко, който се оказа пагубен за продажните цени. Достигна се до изравнява на себестойност с продажна цена, а в някои държави сред, които и България, и до реализация на продукцията под себестойността.

Защо българските фермери бяха част от протеста?

В България е на лице „надграждне“ над общоевропейските проблеми като заразата със син език, довела до измиране на животни и масови аборти, високата цена на присъединяването ни към ЕС, платена от животновъдите и изразяваща се в значителни разходи за постигане на стандарти, необходимите средства, свързани с инвестициите в генетиката на животни, модернизирането на стопанства и др.

Кредитите тежат като „воденичен камък“ на бюджета на фермите и водят до по-висока себестойност на родната продукция спрямо тази на колегите от по-старите страни членки.

Неравностойното положение се засилва от разликата в субсидиите, мерките за подкрепа от ЕК, които са неприложими за България.

Фактор от особено значение е и общият пазар и свободно движение на суровини и стоки, с който като членове на Общността сме длъжни да се съобразяваме, но явно не сме готови да го правим,а за да съхраним родното производство.

Като капак на всичко в България се произвеждат и продават  в огромни количества имитиращи млечни продукти, които са вредни за здравето на потребителя и водят до допълнителен натиск върху доходите на земеделските производители.

След проведените многократни разговори с представители на министерството на земеделието стана ясно, че за оказване на помощ на сектора е необходимо решение на ЕК.

Неслучайно България е сред първите държави членки алармирали за наличие на криза и необходимост от предприемане на действия. С времето търпението на родните фермери се изчерпа и бяха организирани няколко протеста на родна почва, сред които блокиране на Дунав мост и митинга в Димитровград. Цар далеко, бог високо! Ехото от тези протести бе прекалено слабо за ушите на европейските бюрократи!

Как протече протестът в Брюксел?

Копа Коджека – най-голямата лобистка браншова организация в сектор земеделие в Европа бе направила много стройна организация.

В 10 часа на 7 септември беше даден старта с пресконференция за разясняване на ситуацията, довела до предстоящите действия и търсените резултати.

Последва реч на ръководителите на организацията пред многохилядните  фермери и поход към сградата на Европейската комисия, където се провеждаше извънредната среща за намиране на решение за изход от кризата.

Над един час се предвижвахме по основните пътни артерии сред паркирани трактори, запалени гуми, възгласи на ядосани и отчаяни земеделски производители, грохот на гърмежи, море от знамена думи на солидарност.

Колкото по-близо до сградата на ЕК се доближавахме, все по-силно се усещаше гневът на хората и нарастваха безредиците.

Кулминацията бе достигната на площада пред самата сграда, охранявана от кордон тежко въоръжени полицаи, които проявиха висока доза търпимост и според мен дори солидарност към исканията за по-добро бъдеще на събралите се хора.

И това при положение, че бяха замеряни с дървени и метални колове, дори и с изтръгнати живи дървета и улични лампи, заливани с мляко и поръсвани със слама, пред тях горяха огньове а тракторите опитваха да пробият кордона образуван от тях.

През цялото това време с мегафони се поднасяше информация за протеста и се отправяха искания. За наша огромна радост от Копа Коджека поискаха среща с представители на българската делегация и в 16 часа бяхме в техния офис.

Там успяхме да проведем разговор, като представихме нашето виждане за проблема и успяхме от първа ръка да чуем за току-що изнесените предложения от ЕК.

Беше засегната и темата за евентуалното членство на България в техните структури, като за наше огромно съжаление ние сме единствената държава от ЕС, която не членува в тази лобистка структура.

За да може това да се случи, беше подчертано, че  е необходимо да се изпълнят определени критерии, един от които е да има представителство на всички сектори от земеделието защото Копа Коджека не защитава секторни интереси а интересите на земеделците от дадена държава,  обединени в една земеделска структура. / зърно производители, зеленчуко производители, животновъди, плодове, рибарство,  идр./

Структура-мечта за България, имайки в предвид, че в момента имаме над 150 земеделски асоциации, сдружения, обединения и др.

Какво се постигна?

За първи път българските фермери излязохме обединени на международната сцена, за да отстояваме родните интереси. Това се забеляза и в резултат на това получихме поканата за среща с ръководството на Копа Коджека.

На второ място, и в резултат на натиска от уличните протести от ЕК бе обявен пакет от мерки за справяне с кризата разпределен в три оси - финансови средства за подобряване на доходите, свързани с ниските изкупни цени, балансиране на пазара и функциониране на хранителната верига. 

Директната подкрепа от 500 милиона евро за най-силно засегнатите страни, авансово изплащане на подпомаганията за животно и директни плащания бяха сред най-важните. Другите решения бяха свързани с интервенцията на пазара при частичното складиране на масло, сухо мляко и свинско месо, което е временна мярка с противоричив ефект, увеличаването на бюджета на промоционалните програми, информационните кампании за стимулиране на фермерите – важното е да се ползват изброените инструменти, като основна цел е борбата с нелоялните практики и в частност приемането на законодателство на европейско ниво за регулиране на дейността на големите вериги, подобряване на дейността на веригите на доставки на храни от производителя до консуматора и мярката, която според нас би имала най-дълготраен ефект -  търсене и осигуряване на достъп до пазари извън ЕС.

От Копа Коджека ни увериха, че ще следят отблизо какви действия ще предприеме ЕК и в случай, че няма реални резултати, ще предприемат коригиращи действия.

През следващата седмица предстои отново среща с Министрите на земеделието и се надяваме да имаме налице по-конкретна информация и реални действия, които да подобрят положението в нашата страна.

В протеста от българска страна участваха представители на следните браншови организации:

Национален съюз на говедовъдите в България

Национално браншово сдружение на млеко и месопроизводителите

Асоциацията на българските биволовъди

Регионална Животновъдна Асоциация – гр.Сливен

Асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк”

Национална Овцевъдна Асоциация

Асоциация за развъждане порадата Лакон в България

Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация българска млечна овца

Асоциация на животновъдите в Странджа.

Протестите в Брюксел през погледа на българските фермери
7833
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини