Начало » Новини » Коментари
11.09.2015 г.

Фермерите се питат дали е реално директните плащания да се пуснат още през октомври

След заседанието на министрите от ЕС беше обещано субсидиите за 2015 г. да се отпуснат още от 16 октомври

Farmer.bg

Като знаем колко пъти българските фермери са лъгани за адекватното прилагане на европейските субсидии на родна почва, то и сега повечето са скептични, че българското правителство би могло да отговори на решенията, взети от Съвета на агроминистрите от Европейския съюз на 7 септември т.г. Притиснати от фермерските протести, министрите се обединиха около намерението директните плащания да започнат да се превеждат още от 16 октомври, което би подкрепило стопаните в подготовката им за зимата. Това решение не е окончатено, защото следващата седмица агроминистрите съвместно с Еврокомисията ще заседават отново, като целта е да излязат с конкретни компенсаторни мерки срещу спада на доходите в сектора.

За българските производители решенията биха били от голяма полза, защото за първи път от 4-5 години земеделците са изправени пред огромни трудносит в търговията със зърно и блокирания пазар.

Първият шамар дойде още след жътвата на рапица през юни, когато сделки почти не се сключваха. Това продължава до момента, при изключително вяла покупка на рапица, което навежда на мисълта, че от следващата година тази култура едва ли ще се нареди сред петте най-разпространени в България, коментира за Farmer.bg Христо Цветанов, фермер и член на програмния съвет на Института за агростратегии и иновации.

Складовете са пълни и с непродадена пшеница, а фермерите са в неведение как да намерят финансиране за есенната сеитба, обясни и Румяна Ангелова, председател на асоциацията на зърнопроизводителите. „На хората им се плаче, защото цените падат, а заради сушата добивите са ниски, което е сериозен проблем преди сеитбата“, посочи още Ангелова.

Въпреки проблемите хората все пак ще засеят, но поради липсата на средства ще икономисват от основното торене, което от своя страна е нож с две остриета заради евентуално ниските добиви през следващата година.

„Ако българското правителство намери резерви да преведе директните плащания по-рано от обичайното, това наистина ще подкрепи сектора и фермерите ще осигурят средства за азотно торене“, коментира Христо Цветанов.

На този етап министерството на земеделието трудно би дало отговор на въпроса дали ще има извънреден ресурс за директните субсидии, тъй като това зависи от финансовото министерство, следящо за изпълнението на бюджета.

Предишното правителство на ГЕРБ на два пъти успя да преведе директните субсидии още през декември, но според експерти на този етап е твърде рано да се дават прогнози.

Колкото до самия пазар на зърно, при пшеницата цената се движи около 280-285 лева на пристанище, затова и търговците предлагат около 250-260 лева на фермерите от полето.

Почти в същите нива се движат и предложенията при царевицата, чиито добиви тази година спаднаха почти двойно. Вместо по 700 килограма от декар, тази година се прибират между 400 и 450 килограма, затова и стопаните искат да ги компенсират с по-високи цени, което не се случва. Царевицата от стопаните се купува за 250 лева, което не доста под себестойността.

Единствено при слънчогледа цените са с около 100 лева над миналогодишните, но сушата и там удари културите, така че добивите са под обичайното.

Фермерите се питат дали е реално директните плащания да се пуснат още през октомври
12747
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини