Начало » Новини » Света
08.09.2015 г.

ЕС отпуска спешно 500 млн. евро за подпомагане на селското стопанство

С цел преодоляване на кризата

Съветът на Европейския съюз на ниво министри на земеделието утвърди спешната помощ за селскостопанския сектор в размер на 500 млн. евро, предложена от Европейската комисия, съобщи министърът на селското стопанство на председателстващия в момента в ЕС Люксембург Фернан Етжен, цитиран от ТАСС. „Министрите утвърдиха предложенията на ЕК незабавно да бъдат отпуснати 500 млн. евро за подпомагане на производителите на селскостопанска продукция в ЕС”, каза Етжен. Той уточни, че предложенията на ЕК „включват също мерки за стимулиране на продажбите на селскостопански продукти както на територията на ЕС, така и на външни пазари, включително за преодоляване на ограничения, надхвърлящи стандартните мита”. По-голямата част от средствата, с които ще бъдат финансирани мерките, ще дойдат от по-високите от очакваното приходи от глобите за свръхпроизводство на мляко, налагани преди премахването на квотите, съобщи Ройтерс. Набраната сума е в размер на над 800 млн. евро, като само 440 млн. евро бяха включени в бюджета на ЕС. Ресорните министри решиха също да удължат срока на действие на схемата за изкупуване на плодове и зеленчуци, които ще бъдат раздавани безплатно в училищата и детските градини. ЕК обаче не склони на повишаване на интервенционните цени за млечните продукти, както настояваха доста браншови асоциации, като тяхното искане бе подкрепено и на национално ниво от Франция, Италия, Испания и Португалия.

Пакетът от мерки в помощ на производителите има за цел да облекчи част от бремето, което поемат вследствие на понижаващите се изкупни цени на тяхната продукция, породени отчасти от загубата на външни пазари като руския, след като Москва отговори на санкциите на Запада със забрана за внос на хранителни стоки, произведени в САЩ, Канада, ЕС, Норвегия и Австралия, припомнят от Ройтерс. Други фактори, породили криза в селското стопанство на ЕС, са свиващото се търсене от страна на Китай и премахването на квотите за производството на мляко в съюза от 1 април.

От ЕК обясниха, че се опитват да помогнат на фермерите да преодолеят финансовите си затруднения, да стабилизират пазарите и да подобрят функционирането на веригите за дистрибуция. Оттам изтъкнаха, че някои от подробностите по пакета от мерки все още не са уточнени докрай, по-конкретно разпределението на средствата по страни, но отбелязаха, че ще бъде отделено „специално внимание на онези държави-членки, които са най-засегнати от промените на пазара”. Планът разрешава на държавите-членки да извършват някои авансови плащания в полза на фермерите, а от ЕК обявиха, че заедно с Европейската инвестиционна банка работят за създаването на финансови инструменти, при които плащанията ще бъдат обвързани с цените на селскостопанските продукти. Оттам добавиха, че ще бъде предложена нова схема за съхранение на свинско месо в частни складове, ще бъде увеличен бюджетът за популяризиране на селскостопанската продукция през 2016 г. От комисията подчертаха, че работят усърдно и върху двустранни търговски споразумения, като най-перспективни се очертават тези с Канада и Виетнам.

Тежкото положение на фермерите доведе до вълна от протести през лятото, чиято кулминация бе през миналата седмица в Париж и вчера в Брюксел. Над 5 хил. фермери с повече от хиляда трактора протестираха пред централата на Европейския съюз в белгийската столица заради ниските изкупни цени, докато се провеждаше заседанието на Съвета на ЕС за земеделие. Според президента на европейската фермерска асоциация „Копа Коджека” Алберт Ян Маат Русия е била сред основните пазари на продуктите на ЕС и санкциите, наложени през миналата година като елемент от спора около Украйна, са довели до загуба на около 5,5 млрд. евро от нереализиран износ на хранителни стоки. „Това състояние не е по наша вина, а именно нашият сектор бе засегнат най-тежко. Фермерите от ЕС плащат цената за провеждането на международната политика на съюза”, каза Маат.

Голяма част от протестиращите фермери са изправени пред невъзможността да обслужват плащанията си. „Сега е началото на септември, сметките за лятото не са платени и мнозина производители на мляко не виждат как ще изкарат зимата, освен ако средствата не бъдат отпуснати веднага”, заяви Марсел Реймон, председател на департамента за мляко и млечни продукти в „Копа Коджека”. Средната изкупна цена на млякото в ЕС падна до почти 20 евроцента за литър от 30 евроцента през миналата година. В балтийските републики, които пострадаха най-силно от руската забрана, цените са дори още по-ниски.

ЕС отпуска спешно 500 млн. евро за подпомагане на селското стопанство
8033
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
БАТА АГРО 2024 открива врати от 13 до 17 май
От земеделското министерство на САЩ прогнозират свиване на площите
Сърбия ще навлезе в новия сезон с високи запаси от пшеница
Открити са 40 компании с фиктивна дейност и фалшиви регистрации
Украински военен областен управител явно върти измамни схеми в селскостопанския износ
Проучва се от какво е причинено заболяването
Случай на класическа луда крава е регистриран в Шотландия
Сред първите 10 са и шопската и снежанката
Овчарската салата е в челните места на класацията на популярен пътеводител
Предприети са мерки за пресичане на разпространението на заболяването
Откриха огнище на птичи грип и в животновъден обект в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Полезно и практично
Съвети за най-лесния начин, по който да засадите лук през май
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Осигурени ли са оптимални условия за слънчогледа?
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини