Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.09.2015 г.

Ще заменим ли инсектицидите с мравки?

Наука и бизнес

Farmer.bg

Датски биолози начело с Йоахим Офенберг от университета в Орхус са извършили мащабен анализ относно използването на мравките за борба с насекомите в земеделските площи, става ясно от публикуван от тях материал в британския двумесечник Journal of Applied Ecology. Мравките са териториални насекоми и затова изтласкват конкурентите от участъците, в които са се заселили. Учените изяснили, че в редица случаи ефективността им на действие е по-висока от тази на традиционните инсектициди.

За начало те анализирали литературни сведения за влиянието на мравките върху реколтата. Офенберг получил вдъхновението за това след участието си в изследване през 2008 г., когато било открито, че при отглеждането на кашу мравките-тъкачи (Oecophylla spp.) са по-ефективно и евтино средство за борба с вредителите от инсектицидите. Тогава били проведени експерименти в 5 плантации и благодарение на нововъведението чистата печалба на фермерите скочила със 71%.

Авторите на настоящото изследване решили да проверят дали мравките могат да бъдат също толкова полезни и при отглеждането на други култури, както и дали уменията са присъщи само на този вид. Оказва се, че мравките не винаги са по-ефективни от традиционните инсектициди, като по-добри резултати били получени в 4 от разгледаните 6 случая. За разлика от химическите препарати обаче действията им запазват ефекта си в продължение на няколко години. Освен това Офенберг отбелязва изрично, че много от особеностите при мравките-тъкачи се срещат и у други видове мравки.

 Използването на този метод за растителна защита обаче трябва да се прилага внимателно – мравките, подобно на листните въшки, само могат да се окажат в ролята на вредители. Като области, в които могат да бъдат използвани, се очертават полските култури и плодните градини.

Офенберг споделя, че идеята за използването на мравките-тъкачи не е нова и преди около 1 700 години китайски земеделци са купували насекомите на пазара и са ги пускали в насаждения с цитрусови култури, за да ги предпазят от вредители. При откриването на химическите препарати обаче тази практика потънала в забвение.

Ще заменим ли инсектицидите с мравки?
7777
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
За лечение на пчелите използва само чесън и хрян
Украински биопчелар пъди кърлежите с пелин
Как да се избавим от мравките в градината
Ако мравки завладеят градината ви
Полезни съвети
Бирена мая с конфитюр за борба с мравките в градината
Практика
Народни рецепти срещу мравки и мишки в градината
Мравки пълзят навсякъде, трудно е да се справим с тях
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини