Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.05.2024 г.

Мравки в градината и как да се избавим от тях

Ползи и вреди
Мравки в градината и как да се избавим от тях

Снимка: sinor.bg

Мравките обичат градината и често в нея или в близост изграждат своите колонии. В годините на висока численост могат да създадат много сериозни проблеми. Те не винаги увреждат културните растения, но живеят в странна симбиоза с други вредители и борбата често е неуспешна.

Необходимо ли е да се борим с мравките – „за“ и „против“

Градинските участъци са част от антропогенни екосистеми. За много насекоми те са познато местообитание, което осигурява храна, подслон и места за размножаване. Така е и с мравките – култивираният ландшафт често превъзхожда природните условия по тези качества. Всичко щеше да е наред, ако не създаваха проблеми с трескавата си дейност. На първо място, когато изграждат мравуняците, те променят външния вид на обекта. Купчините пръст на повърхността развалят външния вид на тревните площи и градински пътеки, пречат на косенето, образуват кал по време на дъждове, а в отделни случаи са причина за гибелта на отделни културни растения.

Мравките понякога се заселват непосредствено под покритията на пътеки и слепи зони около сградите.

Няма еднозначен отговор за ползата или вредата от мравките в градината. По принцип те се считат за врагове на листните въшки, но и това не е съвсем вярно, защото живеят в особена симбиоза с тях. Въшките се хранят с нежните части на растенията и в резултат отделят секрет, който е богат на захари. Той е обичано лакомство от мравките, които ги охраняват и пренасят от едно място на друго в търсене на подходяща храна. Стига се дотам, че зимата ги прибират при себе си, а напролет – обратно в градината.

Това движение от едно място на друго е много опасно, ако растенията са заразени с вирусни заболявания. Тогава щетите могат да станат особено големи. Мравките са врагове и на калинките, които унищожават въшките, а така хранителната верига става още по-сложна. Своевременната борба с листните въшки ще намали присъствието на мравки.

Мравките изнасят семената и изяждат корените на младите растения. Повечето видове са всеядни – хранят се с цветя, сладки плодове, семена, гъби, насекоми и складират храна за зимата. Има данни, че на местата, на които има мравуняци, количествата на фосфор и калий в почвата са значително по- големи. При това се намират в разтворима форма, която се усвоява лесно от растенията.

Как да се избавим от мравките в градината?

Пазарът предлага различни видове препарати за борба с мравките. Те могат да бъдат трудни за унищожаване, защото обикновено загиват само тези, които се намират в съприкосновение с инсектицида. По тази причина процедурата трябва да се повтаря няколко пъти. Мравките имат способността бързо да възстановяват числеността си, но и да придобиват имунитет.

Бораксът е ефективно средство за борба с мравките, като се правят сладки примамки с мед или захар (2 супени лъжици гореща вода, 1/3 чаена лъжичка боракс, 1 супена лъжица мед или захар), които се поставят на местата на струпване.

Установено е, че мравките са чувствителни към различни миризми – смачкани листа от домати, магданоз, естрагон, мента, валериана, анасон, пелин, чесън и други силни аромати, които ги отблъскват.

Поръсването на мравуняка, пътеките и убежищата на мравките с хлебна сода или дървесна пепел също има добър ефект.

В случай, че мравките са се настанили в градината, но не създават сериозни проблеми, тогава не е желателно да ги унищожаваме.

Мравки в градината и как да се избавим от тях
4049
 

Последни материали
Виж
С над 40% са се увеличили броя на пожарите в страната
Министър Тахов:Тази година започваме разширяването на противоградовата защита с нови ракетни площадки
Закупените количества са малки при ръст на цените спрямо търга в Египет
Българската пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 28 юни – 4 юли 2024 година
Високите температури ще влияят неблагоприятно на полските и градинските култури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 25-28 юни 2024 година
Купувачите на фуражна пшеница се върнаха на борсата без успех
Обнародвана е промяната в Наредба 12
Премахнато е изискването за самоконтрол на остатъци от пестициди
Свързани материали
Виж
За лечение на пчелите използва само чесън и хрян
Украински биопчелар пъди кърлежите с пелин
Как да се избавим от мравките в градината
Ако мравки завладеят градината ви
Полезни съвети
Бирена мая с конфитюр за борба с мравките в градината
Практика
Народни рецепти срещу мравки и мишки в градината
Наука и бизнес
Ще заменим ли инсектицидите с мравки?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини