Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.05.2024 г.

Мравки в градината и как да се избавим от тях

Ползи и вреди
Мравки в градината и как да се избавим от тях

Снимка: sinor.bg

Мравките обичат градината и често в нея или в близост изграждат своите колонии. В годините на висока численост могат да създадат много сериозни проблеми. Те не винаги увреждат културните растения, но живеят в странна симбиоза с други вредители и борбата често е неуспешна.

Необходимо ли е да се борим с мравките – „за“ и „против“

Градинските участъци са част от антропогенни екосистеми. За много насекоми те са познато местообитание, което осигурява храна, подслон и места за размножаване. Така е и с мравките – култивираният ландшафт често превъзхожда природните условия по тези качества. Всичко щеше да е наред, ако не създаваха проблеми с трескавата си дейност. На първо място, когато изграждат мравуняците, те променят външния вид на обекта. Купчините пръст на повърхността развалят външния вид на тревните площи и градински пътеки, пречат на косенето, образуват кал по време на дъждове, а в отделни случаи са причина за гибелта на отделни културни растения.

Мравките понякога се заселват непосредствено под покритията на пътеки и слепи зони около сградите.

Няма еднозначен отговор за ползата или вредата от мравките в градината. По принцип те се считат за врагове на листните въшки, но и това не е съвсем вярно, защото живеят в особена симбиоза с тях. Въшките се хранят с нежните части на растенията и в резултат отделят секрет, който е богат на захари. Той е обичано лакомство от мравките, които ги охраняват и пренасят от едно място на друго в търсене на подходяща храна. Стига се дотам, че зимата ги прибират при себе си, а напролет – обратно в градината.

Това движение от едно място на друго е много опасно, ако растенията са заразени с вирусни заболявания. Тогава щетите могат да станат особено големи. Мравките са врагове и на калинките, които унищожават въшките, а така хранителната верига става още по-сложна. Своевременната борба с листните въшки ще намали присъствието на мравки.

Мравките изнасят семената и изяждат корените на младите растения. Повечето видове са всеядни – хранят се с цветя, сладки плодове, семена, гъби, насекоми и складират храна за зимата. Има данни, че на местата, на които има мравуняци, количествата на фосфор и калий в почвата са значително по- големи. При това се намират в разтворима форма, която се усвоява лесно от растенията.

Как да се избавим от мравките в градината?

Пазарът предлага различни видове препарати за борба с мравките. Те могат да бъдат трудни за унищожаване, защото обикновено загиват само тези, които се намират в съприкосновение с инсектицида. По тази причина процедурата трябва да се повтаря няколко пъти. Мравките имат способността бързо да възстановяват числеността си, но и да придобиват имунитет.

Бораксът е ефективно средство за борба с мравките, като се правят сладки примамки с мед или захар (2 супени лъжици гореща вода, 1/3 чаена лъжичка боракс, 1 супена лъжица мед или захар), които се поставят на местата на струпване.

Установено е, че мравките са чувствителни към различни миризми – смачкани листа от домати, магданоз, естрагон, мента, валериана, анасон, пелин, чесън и други силни аромати, които ги отблъскват.

Поръсването на мравуняка, пътеките и убежищата на мравките с хлебна сода или дървесна пепел също има добър ефект.

В случай, че мравките са се настанили в градината, но не създават сериозни проблеми, тогава не е желателно да ги унищожаваме.

Мравки в градината и как да се избавим от тях
5445
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
За лечение на пчелите използва само чесън и хрян
Украински биопчелар пъди кърлежите с пелин
Как да се избавим от мравките в градината
Ако мравки завладеят градината ви
Полезни съвети
Бирена мая с конфитюр за борба с мравките в градината
Практика
Народни рецепти срещу мравки и мишки в градината
Наука и бизнес
Ще заменим ли инсектицидите с мравки?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини