Начало » Новини » Коментари
28.07.2015 г.

Заради некадърни юристи агроведомството отчита пореден провал в избора на одитор на фонд Земеделие

„Делойт България“ протестира срещу процедурата, обявена от министерството на земеделието

sxc.hu

Сагата с избора на одитор на фонд „Земеделие” е на път да се превърне в смехотворен долнопробен роман, ако не бяха огромните разходи по съдебните дела, които държавата трябва да плаща заради некадърността на юридическия отдел на министерството на земедлието - а това не е никак смешно. До този извод стигат работещите в агросектора, след като се разбра, че поредната процедура за избор на одитор за периода до 2018 г. е провалена.

С решение от 15 юли т.г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви като незаконосъобразна процедурата за избор на сертификационен одитор на фонд „Земеделие” - Разплащателна агенция, обявена от министъра на земеделието и храните през май тази година. Решението на антимонополния орган е по повод жалбата на консултантската компания „Делойт България“ ЕООД, заведена срещу агроминистерството по повод процедурата на обществената поръчка за избор на одитор на фонда за периода 16 октомври 2014 г. – 15 октомври 2018 г.

В хода на проучването юристите от КЗК са установили, че министерството се е позовало на насоките на Европейската комисия за провеждане на обществената поръчка, но не ги е предоставил в техническата спецификация, което се явява съществен недостатък.

По този начин участниците са били принудени да подпишат декларация, че ще се съобразяват с документ, с чието съдържание ще се запознаят впоследствие.

Според КЗК този пропуск в документацията е в ущърб за потенциалните участници, които не биха могли да спазят Закона за обществените поръчки, който изисква да се подготвят оферти според одобрените от възложителя условия.

При проверката са установи и пропуски в методиката за оценка на предложенията, които според юристите не съответстват на изискванията на закона и не дават възможност за обективен избор на изпълнител на обществената поръчка.

С решението си КЗК възлага на министерството на земеделието да плати на „Делойт България” разноските по делото в размер на 15 000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-

дневен срок от съобщаването му на страните.

Очаква се министърът на земеделието да насрочи нова процедура за избор на одитор. Което за пореден път показва, че държавната администрация в агроведомството отчайващо се нуждае от компетентни юристи, които знаят как да проведат процедурите.

Повод за това твърдение е провалът на няколко поредни процедури за избор на одитор за 2013 и 2014 г., на които станахме свидетели през миналата година.

Заради провалените процедури служебният министър Васил Грудев трябваше да се черви в Брюксел, където през есента на 2014 г. трябваше да обяснява как България няма избран одитор, тъй като процедурите са обжалвани неколкоктратно.

Време е да попитаме министър Танева дали ще направи проверка по случая за поредния провал на процедурите и кой ще бъде наказан за пропилените 15 хиляди лева, заплатени на „Делойт”, който е правото си да обжалва.

Да припомни още нещо - ако България не избере одитор до първи октомври тази година, Европейската комисия може да ни наложи глоба, както се канеше да го направи в края на миналата година. Според еврозаконодателството всяка държава е длъжна да има сертифициран одитор, който да наблюдава правилното разходване на средствата по еврофондовете.   

Заради некадърни юристи агроведомството отчита пореден провал в избора на одитор на фонд Земеделие
10076
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Проверката върви от 2017 г.
„Олинеза“ ще обжалва глобата на КЗК за заблуждаваща реклама
Контрол
КЗК глоби три фирми за продажба на масло с палма
Решения
Комисията за защита на конкуренцията предлага затвор при картелни споразумения
Решение
Съдът постанови само „Булконс Първомай” да произвежда лютеницата с хорцето
След решение на КЗК
Напоителни системи продължава да пази 21 язовира, чийто избор на охранители беше върнат от КЗК
Комисия за защита на конкуренцията
Светлана Боянова: Под заплаха е одитът на евросредствата за последната година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини