Седмица преди края на жътвата в Добричко са прибрани 84 хиляди тона пшеница при много добро качество на зърното. „В Добруджа с добиви от 650 до 750 килограма от декар не изненадваме никого, но добрата новина е, че реколтата е по-добра от миналогодишната”, съобщи пред телевизия „Добруджа” директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков. Вече са започнали и първите продажби, които за разлика от Южна България вървят при малко по-добра цена. Докато за тон хлебно зърно в Южна България търговците предлагат 250 лева, в житницата на страната пазарът върви между 270 и 300 лева за тон, в зависимост от качеството на продукцията.
Спрямо миналата година производителите в Добричко отчитат и по-високи добиви, което според тях се дължи на по-стабилното време. Пред добруджанската телевизия фермерът Кирил Жендов посочи, че докато миналото лято е прибирал по 580 килограма от декар, тази година добивите са около 600 кг.
Според него хлебопроизводителите нямат основание да са недоволни, тъй като зърното е с високи хлебопекарни качества. Проблемът е, че при производството на хляб масово се влага фуражно зърно, което е по-евтино.
„Ако мелниците купуваха висококачествена пшеница, и българският хляб щеше да е качествен като този в Европа. За съжаление у нас всеки хитрува и накрая всички са измамени”, тъжно констатира фермерът.