Начало » Новини » Страната
10.07.2015 г.

Еврокомисар обеща да търси още начини за увеличаване на финансирането за българските селскостопански производители

Европейско финансиране

Европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън заяви, че за него е удоволствие да види начина, по който се изразходват европейски средства в България, съобщиха от министерството на земеделието и храните. Хоугън направи изявлението при откриването на предприятието за преработка на месо „Виторо” в столичния квартал „Орландовци”, изградено с европейски средства по „Програмата за развитието на селските райони” за периода 2007-2013 г. Той поздрави българския министър на земеделието и храните Десислава Танева за правилното разходване на средствата по програмата. „Радвам се за успешното сътрудничество между собственика на предприятието и българската администрация за това, че е осигурена подкрепа в размер на 50 % за този проект. Днес той е реалност и 65 семейства ще имат осигурена заетост, а българското общество ще се може да консумира безопасна и качествена храна“, подчерта еврокомисарят. Предприятието за преработка на месо „Виторо“ е проектирано и изградено за 12 месеца . Проектът е на стойност над 5 млн. лв, половината от които безвъзмездна финансова помощ по ПРСР 2007-2013 г.

Хоугън обеща, че Европейската комисия ще обмисли още начини за разширяване и увеличаване на бюджета на мерките за подпомагане секторите плодове, зеленчуци и мляко. Според него схемата „Училищно мляко“ е една добра възможност за подпомагане, която следва да продължи. В тази връзка може да се помисли за разширяване на списъка и включване на други продукти за подпомагане по тези схеми, добави той.

Във връзка с удължаването на срока на действие на забраната за внос на хранителни стоки, която Русия наложи през миналата година спрямо държавите-членки на ЕС, Хоугън изрази съпричастието си към проблемите на българските производители на селскостопански продукти. Руският президент Владимир Путин възнамерява да увеличи ембаргото за земеделска продукция от ЕС, затова ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за подпомагане, посочи той след среща с министър-председателя Бойко Борисов. "Готови сме да разгледаме конкретни практически мерки в краткосрочен план, с които разполагаме, но трябва да е в контекста на финансовата подкрепа и дисциплината. Има затруднения и предизвикателства пред млечния сектор в България", коментира еврокомисарят. „Ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за плодове, зеленчуци и защита на млечния сектор. Има нова ПРСР с възможности за доброволни обвързани помощи, там се предоставят 123 евро на крава. Това са мерки, с които се надяваме да ви подпомогнем за намиране на нови пазари заради загубените вследствие от ембаргото", добави той.

Хоугън сподели, че в срещите му с министъра на земеделието, премиера и членовете на комисията за земеделие в Народното събрание са били обсъдени всички проблеми на българското селско стопанство. "Поредица правителства са предприели мерки и усилия. Много добре разбрах съображенията за селското стопанство, които бяха изказани пред мен от министерството на земеделието и храните и парламентарната комисия. С българския земеделски министър обсъждаме проблемите, предстои среща в понеделник на земеделските министри", добави той. По думите му Танева е предприела мерки, които в краткосрочен план могат да подпомогнат фермерите.

Хоугън смята, че в държавите-членки на ЕС степента на инвестиции е твърде ниска. "Новата ЕК трябва да се занимае с предизвикателствата със скорост и амбиция, трябва да предприеме различен подход към създаване на работни места. Моята работа като европейски комисар е в максимална степен да допринеса за развитието на земеделието", обясни той по време на дискусия на тема "Приоритетите на ЕК и ключовата роля на земеделието и развитието на селските райони за създаването на работни места и инвестиции" в Дома на Европа в София. "Считам усилията си за ефективни най-вече по отношение на опростяване на новата Обща селскостопанска политика. Усложняването води до специализиране на сектора в много неща, но понякога и до намаляване на потенциалните места за заетост", подчерта еврокомисарят.

Според него икономическата и социалната политика трябва да вървят ръка за ръка. След толкова години, в които се говореше за фискална консолидация и свиване на фискалните дефицити, вече се стремим да намерим финансиране, за да подкрепим младежите в тежкия период на търсене на работни места, както и за разкриване на нови работни места, отбеляза той.

"Земеделието играе ключова роля в създаването на заетост. Смятам, че ще бъдат създадени възможности за предоставяне на нисколихвени заеми с по-дълъг срок на погасяване", обяви Хоугън. "Като комисар вярвам в ролята на земеделието. Идвам от Ирландия, където 1/3 от новосъздадените работни места в бяха създадени от местния земеделски сектор", изтъкна той.

Според него ако искаме да създадем силна европейска програма, трябва да открием пазари за износ на нашата продукция.

Еврокомисар обеща да търси още начини за увеличаване на финансирането за българските селскостопански производители
9267
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Европейска прокуратура
Разкрити са агроизмами за 1 млн. евро с евросредства в Латвия
Решения на Министерския съвет
Областни центрове ще информират за еврофондовете на принцина „Обслужване на едно гише“
В Италия запорираха активи на ферма за над половин милион евро
Тема за размисъл
България отпуска все повече субсидии за фермерите от ЕС
Предстоящо
На 19 септември „Обединени земеделци” организират конфереция еврофондовете
Важно!
Групите на градинарите вече ще получават до 70 на сто европомощи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини