Начало » Пазари » Зърно
06.07.2015 г.

Цените на селскостопанските продукти ще се понижават плавно още 10 години

Прогноза

Високите добиви, повишаването на производителността и забавянето на ръста на търсенето на селскостопанските продукти в световен мащаб ще съдействат за постепенното понижаване на цените им през следващите 10 години, се посочва в последния съвместен доклад „Селскостопанска прогноза за 2015-2024 г.” на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество и Организацията за земеделие и прехрана, цитиран от електронното издание ZOL. Въпреки това обаче цените вероятно ще останат над тези от началото на века, прогнозират авторите на доклада. Понижаването на цената на петрола ще помага за спада на цените на хранителните стоки заради свиването на разходите за енергоносители и торове на фона на премахването на стимулите за производството на биологични горива от първо поколение, за които се използват култури, осигуряващи изхранването на хората.

От ОИСР и ОЗП очакват търговията със селскостопански стоки да се разширява по-бавно, отколкото през последното десетилетие, а делът им в световното производство и потребление да остане без промяна. В предвижданията се обръща внимание на бъдещата концентрация на износа на селскостопански суровини около няколко държави, докато броят на страните-вносителки ще нараства. Тази тенденция изисква осигуряването на безпроблемно функциониране на международните пазари. Разширяващата се роля на относително малка група държави в доставките на основни стоки на международните пазари може да доведе до увеличаване на пазарните рискове, включително на свързаните със стихийни бедствия или с използването на разрушителни търговски ограничения, смятат авторите на доклада.

Те очакват големи промени в структурата на търсенето на развиващите се страни, където увеличаването на населението, ръстът на доходите на глава от населението и урбанизацията ще доведат до повишаване на търсенето на хранителни стоки. Повишаването на доходите ще помага на потребителите да разширяват своето меню чрез увеличаване на дела на протеини от животински продукти спрямо този от растителни белтъчини. Вследствие на този процес се очаква цените на месото и млечните продукти да бъдат по-високи в сравнение с цените на растителните продукти. Сред последните цените на фуражното зърно и семената от маслодайните култури, използвани за храна на животните, би трябвало да се повишат в по-голяма степен в сравнение с цените на хранителните продукти за хората.

Определяйки като „добра новина” прогнозата в доклада, че населението на развиващите се страни най-вероятно ще продължи да увеличава количеството на поеманите калории, генералният секретар на Организацията за земеделие и прехрана Жозе Грациану да Силва не пропусна да отбележи, че „най-слабо развитите страни” остават далеч зад държавите с развита икономика и това е повод за тревога, тъй като гладът в Третия свят няма да изчезне. „Недояждането също остава сериозен проблем, а развиващите се страни вече се сблъскват с проблемите на излишното тегло, затлъстяването и останалите свързани с храненето неинфекциозни заболявания”, изтъкна Да Силва.

Представяйки съвместния доклад, генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия заяви, че прогнозата за световното селско стопанство е по-стабилна в сравнение с последните години, но че няма основания за успокоение, тъй като рискът от нови ценови скокове през следващите години не може да бъде изключен. „Правителствата са длъжни да се възползват от настоящите условия, за да се съсредоточат върху разработването на политики, подпомагащи ръста на производителността, развитието на иновациите, подобряването на управлението на рисковете и изграждането на надеждни селскостопански системи, които могат да осигурят изгоди както за потребителите, така и за фермерите”, добави Гурия.

В доклада се правят прогнози и за основни видове селскостопански продукти. Увеличаването на запасите от зърнени култури през последните 2 години заедно с ниската цена на петрола би трябвало да доведе до допълнително поевтиняване на зърното в краткосрочна перспектива. Постепенно повишаващите се производствени разходи и устойчивото търсене обаче вероятно отново ще стабилизират цените в средносрочна перспектива.

Силното търсене на храни с високо съдържание на белтъчини пък ще съдейства за допълнително увеличаване на производството на маслодайни култури, се отчита в доклада. Това трябва да доведе до още по-силен ръст на производството на соя, особено в Бразилия.

Повишаването на търсенето на захарта в развиващите се страни би трябвало да се отрази във възстановяването на цената й от настоящите ниски нива, което ще помогне за допълнително увеличаване на инвестициите в сектора. Последиците за пазара ще зависят от рентабилността на производството на захар в сравнение с производството на етанол в Бразилия, която е водещ производител в световен мащаб. Пазарът може да остане нестабилен заради цикличността на производството на захар в част от основните страни-производителки в Азия.

Очаква се производството на месо да реагира на колебанията в цените, като по-ниските цени на фуражното зърно би трябвало да подпомогнат възстановяването на рентабилността в сектора, който действаше в условията на особено високи и нестабилни цени на фуража в продължение на почти цялото последно десетилетие.

Прогнозите за производството на рибни продукти в света са за разширяване с почти 20% до 2024 г., а ръстът в сектора на аквакултурите се очаква да надхвърли улова в открити води през 2023 г.

Износът на млечни продукти се очаква да се съсредоточи около 4 основни доставчици – Нова Зеландия, Европейския съюз, САЩ и Австралия, където възможностите за ръст на вътрешното търсене са ограничени.

Цената на памука ще се запази в краткосрочна перспектива вследствие на свиването на големите запаси в Китай, но прогнозите са те да се възстановят и да останат относително стабилни през останалата част от прогнозния период, като към 2024 г. реалните и номиналните цени се предвижда да останат под нивата, достигнати през периода 2012-2014 г.

Темпото на ръст в потреблението на етанола и биодизела ще се забави през следващото десетилетие, като прогнозите сочат, че нивото на производство ще зависи от политиката на основните страни-производителки. При понижаване на цената на петрола стокооборотът при биогоривата ще остане слаб, както и делът им в световното производство.

В доклада се отчита специално, че забраната за внос на хранителни стоки, която Русия въведе през август миналата година спрямо страните, наложили санкции срещу нея заради положението в Източна Украйна и окупирането на Крим, са променили логистичните потоци за доставките на стоки в световен мащаб, включително и при държави, които не са включени в забранителния списък, отбелязват от ТАСС. „Главният резултат от забраната бе промяната на търговските потоци, в които голям дял заемаше руският внос от държави, които не са засегнати от ограниченията и по-конкретно от Южна Америка”, подчертават авторите на доклада. И докато държавите от Южна Америка увеличават дела си на руския пазар, стоките от ЕС и САЩ завоюват азиатските пазари, които са традиционно направление за южноамериканския износ, добавят те.

В тазгодишния доклад е включен и специален преглед за Бразилия, на която се приписва голям дял от бъдещата търговска експанзия, чиито предпоставки на свой ред ще бъдат създадени от ръста на търсенето на вносни селскостопански продукти, особено в Азия. Ръстът на селскостопанската продукция в Бразилия ще бъде обусловен от повишаването на производителността и добивите, от превръщането на част от пасищата в обработваеми земи и от интензификацията на животновъдството. Структурните реформи и преориентирането към инвестиции, насочени към повишаване на производителността, например в инфраструктура, могат да съдействат за разширяването на тези възможности, както и сключването на търговски споразумения, подпомагащи подобряването на достъпа до чуждестранните пазари.

Бразилия е осъществила изключителен напредък н процеса на изкореняване на глада и понижаване на нивото на бедност, се отчита в доклада. Страната разширява и възможностите за още по-мащабно намаляване на бедността чрез развитие на селско стопанство за производителите на някои продоволствени култури, както и за производителите на стоки с висока добавена стойност като кафе, зеленчуци и тропически плодове.

В доклада се изтъква, че селскостопанският растеж в Бразилия може да бъде постигнат по устойчив начин. Тъй като разширяването на производството ще бъде осигурено до голяма степен за сметка на ръста на производителността на труда, а не на увеличаването на площите на обработваемите земи, натискът върху природните ресурси може да бъде отслабено чрез осъществяването на екологични и природозащитни инициативи, включително подкрепа за устойчиви методи за отглеждане на селскостопански култури, превръщане на природните и западналите обработваеми земи в пасища и интегриране на растениевъдството и животновъдството. 

Цените на селскостопанските продукти ще се понижават плавно още 10 години
6023
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини