Начало » Пазари » Животинска продукция
27.06.2015 г.

Цени на пилешко месо в страната

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 3,92 лв./кг, с 0,2% под нивото от предходния седмичен период. По области, цените на тържищата са в диапазона от 3,47 лв./кг (Силистра) до 4,17 лв./кг (Бургас и Варна). В шест от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,2% (Варна и Ловеч) – 4,9% (Добрич), докато в други четири стойностите бележат повишение с между 0,3% (Плевен) и 1,3% (Пловдив).

В сравнение с предходната седмица, обобщават в анализ експерти на МЗХ, средните за страната цени на дребно на замразеното пиле и в двата типа наблюдавани търговски обекти се увеличават с по 0,2% - до 4,77 лв./кг в големите търговски вериги (ГТВ) и 4,90 лв./кг в другите търговски обекти (ДТО).

В големите супермаркети замразеното пиле се предлага на цени от 4,45 лв./кг (Шумен) до 5,12 лв./кг (Силистра). Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се регистрира само в две от областите - намаление с 3,3% в Шумен и  повишение с 5,5% в Добрич.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,85 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,39 лв./кг в Шумен до 1,65 лв./кг в Силистра.

Предлагането на замразено пиле в по-малките търговски обекти е на цени от 4,49 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра). Само в три области се наблюдават леки седмични ценови изменения – повишение с 0,2% в София, с 2,1% в Добрич и с 2,2% във Варна.

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,98 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Силистра (2,03 лв./кг), а най-малка – в Бургас (0,48 лв./кг).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 2,7% по-ниски от тези в ДТО.

Пиле – прясно, охладено

През изминалата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,40 лв./кг, незначително по-висока на седмична база (с 0,2%). По области, стойностите продължават да варират от 4,18 лв./кг (Пловдив) до 4,70 лв./кг (Силистра). В три от областите се наблюдава седмично повишение на цените на едро с между 2,2 и 2,3% (Ловеч и Шумен), докато във Варна и Стара Загора стойностите се понижават, съответно с 0,4 и 1,6%.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги се увеличава с 3% на седмична база, до 4,85 лв./кг. По области, стойностите варират от 4,39 лв./кг (Пловдив) до 5,24 лв./кг (Смолян). В седем области се наблюдава седмично повишение на цените в рамките на 9,2 – 16,1% (Видин и Враца), а в други четири - понижение от 1,3 до 4,4% (Пловдив).

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,45 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,91 лв./кг в Сливен и Ямбол. В областите Русе, Варна и Силистра цените на продукта в големите вериги са по-ниски от тези на едро съответно с 0,01, 0,07 и 0,21 лв./кг.

В по-малките търговски обекти охладеното пиле за поредна седмица се предлага на цени от 4,59 лв./кг (София) до 5,35 лв./кг (Габрово, Ловеч и Плевен). Спрямо предходния седмичен период, в три от областите се регистрира понижение на стойностите в рамките на 2% (Добрич и Шумен) – 5,7% (Благоевград), а единствено във Варна -  покачване, с 2,1%. В резултат, средната цена на дребно на охладеното пиле за страната в ДТО се понижава с 0,4% спрямо предходната седмица до 4,97 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са с 0,57 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е от 0,19 лв./кг в София до 0,95 лв./кг в Ловеч.

През изминалата седмица цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 2,4% по-ниски от тези в ДТО.

Цени на пилешко месо в страната
9884
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
Ароматна дроб сарма
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини