Предпочитанията на българина към диетичните храни расте и това личи от статистиката за потребление на месо през последните години. Данните на агростатистиката за 2014 г. сочат, че само за една година търсенето на пилешко месо е нараснало с 8,6% за сметка на червените меса, чието потребление намалява. През миналата година вътрешното потребление на птиче месо, субпродукти и черен дроб е нараснало с 8.6% в сравнение с потреблението през 2013 година. Общо добитото бяло месо, субпродукти и черен дроб е 102 193 тона, което е с 3.9% повече спрямо предходната година, съобщиха от агроминистерството.
Близо 96% от производството на пилешко месо се добива от птицефермите и само 4% са от частните стопанства.
Лек ръст се отчита и при вноса на птиче месо и субпродукти, при който за една година се отбелязва ръст от 12,1%. Родните ферми също са увеличи износа си през 2014 г., но там увеличението е с по-малки темпове – от 2013 до 2014 г. експортът е нараснал с 5 на сто.
Количеството на произведеното бяло месо в страната съставлява 61.3% от общото промишлено производство на месо. По данните на статистиката през 2014 година общо са произведенти 159 874 тона червени и бели меса, което е с 2,6% повече спрямо предходната година.
През отчетната година броят на кланиците за червено месо е достигнал 70, като в тях са били обработени с 9 на сто повече животни от 2013 г. Намалява производството на месо в малките животновъдни стопанства, като произведеното месо е със 17 % по-малко спрямо 2013 година.