Начало » Новини » Страната
04.06.2015 г.

Щирът – полезният бурен

Полезно

Wikipedia

Учени смятат, че щирът (познат у нас и под името куча лобода, а в чужбина – най-вече  като амарант) е растението на бъдещето, обяви руското електронно издание „Стопанство”. Коренното население на Южна Америка отглеждало щир още преди 8 хиляди години. За храна използвали младите листа през лятото и семената през зимата. От листата могат да се приготвят салати, пюрета, супи и всевъзможни гарнитури към основни ястия. Японците ги сравняват с месото на калмарите и ги препоръчват за възможно най-честа консумация при анемии, авитаминози, отпадане, диабет и затлъстяване.

Уважението към това растение не е случайно – то е отлично средство за профилактика срещу остеопороза, инфаркт на миокарда и исхемична болест на сърцето, тъй като съдържа страшно много желязо, белтъчини, витамин С, витамин Е, магнезий, фосфор и калций. Щирът е богат на съдържащи сяра аминокиселини и затова е извънредно полезен за черния дроб. Препоръчва се при непоносимост към глутена, защото не съдържа такъв. Има повече влакнини от пшеницата и ориза, 3 пъти повече лизин от пшеницата, 2 пъти повече витамин С от лимона, но не е толкова приятен на вкус – напомня на спанак. По форма наподобява зърнена култура, но не е, а по нашите географски ширини е смятан просто за зловреден бурен.

Има различни видове щир – от 50-сантиметров, определян като „джудже”, до висок над 3 метра. Често стеблото достига 10 сантиметра в диаметър, а теглото му – между 5 и 30 килограма. Но най-важната част от растението са съцветията с дължина до 1,5 метра. Щирът обаче е южно растение и е добре при застудяване да бъде покриван с полипропиленово фолио.

Семената на щира са дребни, но запазват потенциала за покълване в продължение на 5 години. Отглеждането му е от просто по-просто. Ако бъде посят в плодородна почва, можете да се сдобиете не само с питателно, но и с красиво растение. Дори има декоративни сортове щир с червени листа и красива метличка от семена. Често последните се отглеждат в саксии.

В откритата почва семената се засяват през май на дълбочина 1-2 сантиметра. Кълновете се появяват след седмица, а съцветията се оформят в края на юни.

Като всеки бурен щирът расте много бързо и добре понася пресаждането. Засявайки го, трябва да сте наясно, че той се опрашва с диви видове и семената не могат да запазят чистотата на сорта. Затова не е особено практично растението да се отглежда за семе.

И накрая, но не и на последно място по значение - не трябва да се забравя, че щирът се размножава прекрасно самостоятелно и при небрежно отношение може да създаде доста неудобства в градината. При това за храна го използват не само хората – нападат го листните въшки, а при често поливане се появяват и гъбични болести.

Щирът – полезният бурен
14442
 

Последни материали
Виж
За помпената станция на яз. „Пясъчник“
„Напоителни системи“ пусна обществена поръчка за 25 700 000 лева
Обучават горските по лесовъдство
Евробарометър
Почти цяла Европа определя климатичните промени като глобална заплаха
Народно лечение
Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците
МЗХ
Забраните за косене в сезона на пожарите!
Важно!
Що е то интегрирано производство и защо на фермерите им е трудно да го прилагат?
Свързани материали
Виж
Практика
Цветето амарант – суперхрана, зеленчук или медицинско растение
НЕИЗВЕСТНО ЗА ИЗВЕСТНОТО
Щирът - плевел, цвете, фураж и медицинско растение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини